Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΕΦΥΓΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"! Ο "ΠΑΤΕΡΑΣ" ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!Ο Ανδρέας Α. Άθενς (Ανδρέας Αθανασούλας)


ΕΦΥΓΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"! Ο "ΠΑΤΕΡΑΣ" ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ! "ΑΡΧΩΝ" ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ, "ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ, "ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΟΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, "ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ" ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ήταν μόνο μερικές από τις διακρίσεις που είχε! Μα πιο πολύ από όλα ήταν η μεγάλη διάκριση της ανθρωπιάς και της αγκαλιάς για τους Έλληνες των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και ιδίως τους Έλληνες της Γεωργίας, στους οποίους συμπαράστάθηκε με όλες του τις δυνάμεις, ιδρύοντας την "Hellenicare", αγωνιζόμενος ακούραστα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, εντός και εκτός ΗΠΑ, για να κρατήσει ζωντανά τα μεγάλα αγκωνάρια του Γένους, για όλους τους Έλληνες του κόσμου! Ίσως γι΄ αυτό έφυγε τόσο ήσυχα και γαλήνια, καθώς κοιμόταν, στα 91 του χρόνια!
"Να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να είμαστε μονοιασμένοι" έλεγε πάντα όπου στεκόταν, γνωρίζοντας πως το δέντρο χωρίς τη ρίζα ξεραίνεται και πεθαίνει...
GREEK LIFE
the life is Greek

Ο Ανδρέας Α. Άθενς (Ανδρέας Αθανασούλας) γεννήθηκε το 1922 στο Σικάγο, ΗΠΑ στους μετανάστες γονείς. Το όνομα του πατέρα του ήταν ο Αριστείδης. Εξαιρετικές υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα και την Ορθόδοξη Εκκλησία τον τοποθέτησε ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής Διασποράς.

Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ( ΣΑΕ ) από την ίδρυσή της το 1995 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2006, όταν η 6η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ τον ανακήρυξε ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος.

Andrew Athens είναι ένα παράδειγμα ενός ανθρώπου με όραμα, αφοσίωση και αυτοθυσία, που ξέρει πώς να εμπνεύσει και να οδηγήσει σε αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων. Έχει προσεγγίσει κάθε προσπάθεια στη ζωή του με απόλυτη αφοσίωση και σκληρή δουλειά πάντα ακούραστος και ζωντανή χαρακτηρίζεται από ακλόνητη πίστη του στα ιδανικά και τους στόχους του.

Διακρίθηκε στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο μέτωπα, καθώς και στη μεταπολεμική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ως καπετάνιος του αμερικανικού στρατού που πολέμησαν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο τιμήθηκε με το Χάλκινο Μετάλλιο Star και τις ΗΠΑ Μετάλλιο επαίνου στρατού, ενώ ήταν επαινεθεί από την ουγγρική κυβέρνηση για τη συμβολή του στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Επιτυχημένη επιχειρηματική σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1950 με την ίδρυση της Metron Steel Corporation, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη βιομηχανία στην αμερικανική Midwest ότι ακόμη και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της ΗΠΑ .

Αθήνα ενεπλάκη σε υποθέσεις ελληνική κοινότητα σε μια νεαρή ηλικία. Έβαλε το σημάδι του σε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Οδήγησε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες των Ελλήνων στο εξωτερικό, τόσο με την ιδιότητά του ως ιδρυτικό μέλος ή ως πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας οργανισμούς και ινστιτούτα.

Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε αγώνα που ξεκίνησε για τα δικαιώματα των Ελλήνων, για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη στην Ελλάδα και η Κύπρος, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και για τους Έλληνες που έχουν απόλυτη ανάγκη, όπως και εκείνων που ζουν στην πρώην Σοβιετική Ένωση χώρες, την Αλβανία και αλλού. Κατέλαβε τα γραφεία ηγεσία σε περίπου 50 ελληνικές οργανώσεις της κοινότητας και εμπορικά επιμελητήρια στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του Κύπρος το 1974, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση ενός Ελληνικού Λόμπι στην Ουάσιγκτον και ιδρύθηκε το Ενωμένο Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο ( UHAC ), ένας οργανισμός με σημαντική παρουσία και τα επιτεύγματα που προεδρεύει ακόμα πάνω. Στην προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον με βάση το Εθνική Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων ( CEH ), που έχει συν-ίδρυσε.

Αυτός είναι ο «Ηγεσίας των 100" Κληροδότημα επίτιμος πρόεδρος. Η Αθήνα ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (1986-1996). Έχει συν-ίδρυσε και προεδρεύει των Διεθνών Ορθόδοξης Χριστιανικής Αλληλεγγύης ( IOCC ). Για δύο δεκαετίες (1974-1995) ήταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου, της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Αυτός είναι ο συν-ιδρυτής του Ελληνικού Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του 1991 - 1997.

Άντριου Άθενς έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τις υπηρεσίες του στην κοινότητα. Ξένες κυβερνήσεις, Ορθόδοξα Πατριαρχεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις και τους εκπροσώπους τομέα παραγωγής σε όλο τον κόσμο έχουν τιμηθεί με πάνω από 42 μετάλλια βραβεία, διακρίσεις και.

Έλαβε το Χρυσό Σταυρό του ελληνικού κράτους του Τάγματος του Φοίνικος (1977), το Ellis Island Medal of Award Honor (1977), η Κυπριακή Δημοκρατία Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας (1997), οι ΗΠΑ Κογκρέσου Medal of Honor (1993 ), η Γεωργία Δημοκρατία Ανώτατο Μετάλλιο (2001), το κοινοβούλιο της Ουκρανίας μετάλλιο (2003) και πολλά άλλα. Το 1979, ανακηρύχθηκε Ιππότης του Τάγματος του Στέμματος στο Βέλγιο.

Αυτός είναι ο "Άρχων" της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα τιμητικό τίτλο που απονέμει στους ιδιώτες τιμώντας τους για την εξυπηρέτηση και την αφοσίωσή τους στην Εκκλησία. Έχει επίσης τιμηθεί από άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες για τις άοκνες προσπάθειές του την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων, το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Ανωτάτου του Παναγίου Τάφου, η "Αθηναγόρας" Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Σταυρού Σχολής του απονεμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο.

Τον Μάιο του 1979, έλαβε την Εκκλησία του Αγίου Κύπρος μετάλλιο Βαρνάβα χρυσό σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς το λαό της Κύπρος.

Κατά την τελευταία δεκαετία, από το 1995, όταν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ( ΣΑΕ ) ιδρύθηκε Άντριου Άθενς έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους, διανύοντας απόσταση από εκατομμύρια μίλια σε μια προσπάθεια να ενώσει και να ενισχύσει τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Το 1997, ίδρυσε Hellenicare , μια πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της ανθρωπιστικής βοήθειας έργο που αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας της ελπίδας και παράδειγμα της ανιδιοτελούς υπηρεσίας προς τον άνθρωπο. Συνολικά επτά ιατρικά κέντρα, που ιδρύθηκε το πρώην σοβιετικές χώρες (Γεωργία, Ουκρανία, Αρμενία) και την Αλβανία, προσφέρει δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες σε άτομα ελληνικής και μη ελληνικής καταγωγής.

Ο Άντριου Άθενς, ένας αξεπέραστος και μοναδικός Έλληνας, έφυγε στα 91 του χρόνια, στις 14 Μαρτίου 2013, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο, που θα κρατάει πάντα άσβεστη την μνήμη και την προσφορά του στον οικουμενικό Ελληνισμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου