Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αιρετοί στο «σκαμνί» για κατάχρηση και απιστία!

Τελευταία Ενημέρωση: 16/10/2013
Προκαταρκτική εισαγγελέα για 1,5 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά μαθητών τα έτη 2009-2010
Αντιμέτωποι με σοβαρότατες κατηγορίες, όπως αυτές του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κινδυνεύουν να βρεθούν αιρετοί της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και υπάλληλοι υπηρεσιών, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που ζήτησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, για το έργο της μεταφοράς μαθητών από το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, κυρίως, για τα έτη 2009 -2010, με βάση πόρισμα του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το ποσό που ερευνάται αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ!
Η έρευνα θα αγγίξει και την αιρετή Περιφέρεια, καθώς ο έλεγχος θα επεκταθεί και στις επόμενες χρονιές.
Αναπόφευκτα δεν μπορεί να μη γίνει συνειρμός με όσα είχε καταγγείλει στο «Θάρρος», στις αρχές Οκτωβρίου, ιδιοκτήτης ταξί, για ό,τι συνέβαινε και συμβαίνει με το έργο μεταφοράς μαθητών.

Πόρισμα επιτρόπου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας κ. Σταύρου διέταξε την προκαταρκτική εξέταση με βάση το πόρισμα του επιτρόπου. Αυτό αφορά στα αποτελέσματα έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τη μεταφορά μαθητών τα έτη 2009-2010 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια.
Η προκαταρκτική έρευνα αφορά και μέρος του 2011, ενώ θα επεκταθεί και στα επόμενα έτη. Από την έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας θα διερευνηθεί η τέλεση ποινικών αδικημάτων για μη νόμιμες δαπάνες ποσού 1,5 εκατομμύριου ευρώ, από τα 6 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν εκείνη την περίοδο για το έργο της μεταφοράς των μαθητών.
Σημειώνεται πως επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχαν κατατεθεί ακόμα και μηνύσεις για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Μαλαπάνης, είχε μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου για μεθόδευση από την πλειοψηφία της Νομαρχιακής Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων (με πρόεδρο τον τότε αντινομάρχη Άγγελο Κωτσιόπουλο) του διαγωνισμού για τη μεταφορά των μαθητών, προκειμένου να αναλάβει το έργο το Υπεραστικό  ΚΤΕΛ.
Τα όσα είχε πει είχαν προκαλέσει τη μήνιν του κ. Άγγελου Κωτσιόπουλου, ο οποίος είχε καταθέσει μήνυση κατά του κ. Μαλαπάνη.

Βαριά αδικήματα
Ειδικότερα, τα αδικήματα που θα διερευνηθούν από την προκαταρκτική του εισαγγελέα είναι αυτά: της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ποσού ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απιστία με τον επιβαρυντικό νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλου ποσού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ηθική αυτουργία σε απιστία από κοινού σε βάρος του Δημοσίου.
Η διερεύνηση της όλης υπόθεσης ξεκίνησε μετά από μήνυση που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων το 2011.
Ιδιοκτήτης ταξί, μιλώντας στο «Θάρρος» τις προηγούμενες ημέρες, είχε προβεί σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών, περιγράφοντας την εκτέλεση εικονικών δρομολογίων, που όμως πληρώνονται κανονικά, αλλά και περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο επτά μαθητές στοιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο, ώστε να γίνεται ένα και μόνο δρομολόγιο αντί των τριών που πληρώνονταν!

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου