Απο την ελληνική κοινότητα της Σεβαστούπολης , προς τους Έλληνες του Κόσμου

 Προς τους Έλληνες του Κόσμου

Η ελληνική κοινότητα της Σεβαστούπολης στηρίζεται στην ορθόδοξη πίστη, στις καλές σχέσεις με όλους τους λαούς του Κόσμου, στην κοινή λογική, ανεξαρτησία στην αξιολόγηση γεγονότων και στη λήψη αποφάσεων. Αυτές είναι βασικές αξίες για πολλούς λαούς του Κόσμου, αλλά για τους Έλληνες είναι ο γενετικός κώδικας του έθνους. Ένας κώδικας που επιτρέπει στους Έλληνες να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα χωρίς συγκρούσεις και να επιλύουν τα πιο δύσκολα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων.
Στην Κριμαία ζούν 66 εθνικότητες, με τις οποίες εμείς οι Έλληνες συνυπάρχουμε ειρηνικά για αιώνες. Το μόνο πράγμα στο οποίο οι Έλληνες πάντα θα λένε ένα σταθερό «όχι» είναι ο ναζισμός σε όλες του τις εκφάνσεις. Κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, η κοινότητά μας γιορτάζει την επέτειο του «Ωχή» όπως και οι άλλοι Έλληνες παγκοσμίως.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη στους Αθηναίους για την προσεκτική και σεβαστική στάση τους απέναντι στη μνήμη των Σοβιετικών στρατιωτών, που απελευθέρωσαν την Ευρώπη από τους Ναζί εισβολείς!
Οκτώ χρόνια γενοκτονίας των κατοίκων και των ομογενών μας στο Ντονμπάς αντηχούν με πόνο στις καρδιές μας. Δεν θα δεχτούμε ποτέ την εθνική μισαλλοδοξία, την τρομοκρατία ενάντια στους ανεπιθύμητους, ξενοφοβία, σωβινισμό, ρατσισμό και μιλιταρισμό. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τον πόλεμο του φασιστικού ουκρανικού καθεστώτος ενάντια στον άμαχο πληθυσμό του Ντονμπάς.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτισμένη χώρα, αφού στην Κριμαία για περισσότερα από είκοσι χρόνια έδινε το δικαίωμα ανάπτυξης γλώσσας και πολιτισμού μόνο στους Καραϊτές, τους Κριμτσάκους και τους Τατάρους της Κριμαίας, αποκαλώντας τους αυτόχθονες εθνοτικές κοινότητες. Από την εποχή του Σόλωνα, κάθε Έλληνας γνωρίζει ότι αν υπάρχει Νόμος σε μια χώρα, τότε αυτός πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη της χώρας, τόσο σε περιουσιακά στοιχεία όσο και σε ήθη και έθιμα που διαμορφώθηκαν ανά τους αιώνες.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτισμένη χώρα, αφού η διεφθαρμένη ηγεσία της έχει δημιουργήσει τριάντα βιολογικά εργαστήρια για τη δοκιμή βιολογικών όπλων σε πολίτες της χώρας σλαβικού γονότυπου. Κατανοούμε ότι στις θερμές κλιματικές συνθήκες της νότιας Ευρώπης, οποιοσδήποτε από τους επικίνδυνους ιούς θα εξαφανίσει ολόκληρες χώρες και λαούς.
Η Ουκρανία δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτισμένη χώρα, αφού ο στρατός της κρύβεται πίσω από τον άμαχο πληθυσμό κάνοντάς τον ζωντανή ασπίδα. Ακόμη και στον πυκνό Μεσαίωνα, οι στρατοί πολεμούσαν σε ανοιχτό πεδίο για να μην βλάψουν τον άμαχο πληθυσμό. Είμαστε εξοργισμένοι που δεν υπάρχουν νόμοι στην σημεριμή Ουκρανία και οι πολίτες της δένουν κάποιους άλλους πολίτες και τους ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου εν ψυχρώ.
Είμαστε εναντίον ενός μονοπολικού κόσμου όπου μια χώρα έχει το δικαίωμα να διορίζει αντιλαϊκές κυβερνήσεις και αντιλαϊκούς βουλευτές σε άλλες χώρες, μετατρέποντας την ίδια την ελληνική έννοια της δημοκρατίας σε φετίχ, και όπου μια χώρα, φοβούμενη να χάσει την κυριαρχία του πετροδολαρίου, είναι έτοιμη να καταστρέψει όλους τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των λαών, να τους καταδικάσει στο θάνατο από πείνα και κρύο.
Επιμένουμε να λέμε την αλήθεια για τα τρέχοντα γεγονότα για να αναγκάσουμε τα επίσημα ΜΜΕ να τη δημοσιεύσουν. Καλούμε όλους τους Έλληνες να παράσχουν ηθική και ανθρωπιστική στήριξη στους κατοίκους της Μαριούπολης και σε ολόκληρο το Ντονμπάς.
Δεν ήμασταν εμείς, οι Έλληνες, που εξαπολύσαμε αυτήν την παγκόσμια αντιπαράθεση, αλλά χάρη στην κοινή λογική και μια νηφάλια εκτίμηση της κατάστασης, εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να λειτουργήσουμε ως αποτελεσματικός μεσολαβητής για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πλατφόρμα ειρηνευτικών συνομιλιών, να αναπτύξει μια ανεξάρτητη άποψη για το τι συμβαίνει, να χρησιμοποιήσει ευρύτερα μέτρα λαϊκής διπλωματίας ως παράγοντες εξομάλυνσης των διεθνών σχέσεων.
Η Ρωσία είναι μια χώρα των ομοθρήσκων μας, με σταθερές ηθικές αρχές, παραδόσεις, πολιτισμό και την πιο προηγμένη επιστήμη. Η Ρωσία είναι μια πολυεθνική χώρα που δεν θα ανεχθεί καμία ταπείνωση ή καταστροφή των πολιτών της. Το να θεωρούν την καλή φύση και τη φιλοξενία των Ρώσων, όπως και των Ελλήνων, ως αδυναμία είναι μεγάλο λάθος των δυτικών χωρών. Η Ρωσία διαθέτει τους οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους για να προστατεύσει τον πληθυσμό της και να εξασφαλίσει την ευημερία των πολιτών της.
Μόνο ο σεβασμός και η αναγνώριση της ελεύθερης επιλογής των κατοίκων της πολυεθνικής Κριμαίας στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2014, καθώς και των κατοίκων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών.
Καλούμε κάθε Έλληνα στον Κόσμο να σεβαστεί την επιλογή μας και να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας, καθώς και Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.
25 Μαρτίου 2022
Σεβαστούπολη
Κριμαία
Ρωσία.
Источник:

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Άρθρο του Πελοπίδα Αγγελόπουλου Αντιναυάρχου Λ.Σ.για την ''Μικρασιατική καταστροφή'' 100 Χρόνια από τον ξεριζωμό.

 

Άρθρο του Προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ ΑΞ/ΚΩΝ Λ.Σ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Πελοπίδα Επιτιμ. Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ.

 


Μάννα η Σμύρνη καίγεται –Μικρά Ασία  μου αγαπημένη- Γη Αγίων: 100 Χρόνια από τον ξεριζωμό.

 

Η συμπλήρωση 100 ετών από την ήττα του Ελληνικού Στρατού στην Μικρά Ασία, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή, στον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου, από μία εμβληματική περιοχή στην ιστορία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και κατέληξε στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, οδηγεί σε αναπόφευκτους συνειρμούς, παρακολουθώντας το καθημερινό ανθελληνικό κρεσέντο της Τούρκικης ηγεσίας.

Μία υποχρέωση που έχουν οι άνθρωποι είναι η διατήρηση στη μνήμη των γεγονότων, που σημάδεψαν την ιστορία τους. Χρέος μας λοιπόν είναι να μην ξεχάσουμε την γενοκτονία των Ελλήνων στην Μικρά Ασία. Εκατό χρόνια (1922-2022) από την φοβερή αυτή συμφορά του Ελληνισμού και η μνήμη παραμένει ζωντανή με έντονο το χρέος.

Η Μικρασιατική καταστροφή υπήρξε η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά ο ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας, στον νότο της Βαλκανικής χερσονήσου και στην Κύπρο.

Η άσβεστη μνήμη της πατρίδας εκεί στην Ανατολή έχει περάσει μέσα στο αίμα, στις φλέβες των παιδιών. Η Μικρά Ασία μπορεί να άδειασε από Έλληνες χριστιανούς, μπορεί να σώπησε από τις καμπάνες και τα τάλαντα των μοναστηριών, μπορεί να ερήμωσε, εν τούτοις όμως μέσα από την γη της αναδύεται ο πολιτισμός και η πίστη τους.

¨Η Μικρά Ασία είναι ο χαμένος παράδεισος, που κάθε Έλληνας έχει χρέος να θυμάται¨

Και φυσικά στο πρόσωπο του Μεγάλου ήρωα Εθνομάρτυρα – Ιερομάρτυρα Μητροπολίτου Σμύρνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ που ενώ είχε την ευκαιρία να φύγει και να σωθεί, όμως δεν το θέλησε και προτίμησε να ακολουθήσει στη θυσία το ποίμνιό του, και να υποστεί το φοβερό μαρτύριο, αντανακλάται το Βυζάντιο και η Μικρά Ασία και γίνηκε η επτάφωτος λυχνία που φωτίζει τον κόσμο στους αιώνες.

Με αφορμή τα παραπάνω και με την τραγική επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή που έλαβε τέλος στα όραμα της ¨Μεγάλης Ιδέας¨ μετά από μία βαθιά κρίση οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική. Όμως είναι συγχρόνως μια χώρα που μπορεί να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση της και να κοιτάξει το μέλλον. Βέβαια τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά πλέον, η τραγική φετινή επέτειος πρέπει να λειτουργήσει όχι μόνο ως ευκαιρία αυτογνωσίας και αυτομαστιγώματος για τα λάθη  που έγιναν πριν από 100 χρόνια, αλλά ως  πυξίδα για την αντιμετώπιση των νέων απειλών. Και η απειλή είναι πλέον ενώπιον μας, με τον Ερντογάν να αναζητεί την ρεβάνς για την συνθήκη της Λωζάννης 1923. Διότι οι λογαριασμοί κατά την άποψη της Τουρκίας με την Ελλάδα παραμένουν ανοιχτοί στην Θράκη, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 


Συνέντευξη με τον φιλέλληνα Σεργκέι Ουχανεβ για την Ουκρανια και την Ελλαδα

 


Μια ιστορική συνέντευξη με έναν καλό φίλο από την Σεβαστούπολη της Κριμαίας τον φιλέλληνα Σεργκέι Ουχανεβ, εναν ανθρωπο με πολλές γνώσεις στα πολιτικά και στρατιωτικά θέματα της περιοχής  μιας και είναι απόστρατος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας ,επι πάρα πολλά χρονια φίλος απο την εποχή που έρχονταν στην Πύλο με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσιας για να τιμήσει τους Ρωσους που έπεσαν στην ναυμαχία του Ναυαρινου , αγάπησε την Μεσσηνία και έκανε πάρα πολλούς φίλους εδώ , την θεωρεί ως δεύτερη πατρίδα του, πρόσφατα τον τίμησε ο δήμος Πύλου Νέστορος ως έναν σύγχρονο φιλέλληνα .


Οι προσφορές του Σεργκέι στην πόλη της Πύλου είναι πολλές από την εικόνα του Αγίου Λουκα του ιατρού του Ρώσου μέχρι  την καμπάνα που δώρησε στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτηρος στο Νιοκαστρο που κατασκευαστηκε στο κρατικό κωδωνοποιειο της Μόσχας και την προσέφερε στα 190 χρόνια από την ναυμαχία του Ναυαρινου ,στις επετείους στις οποίες ανελλιπώς δίνει το παρών.

Μετα την αποστρατικοποίηση του ασχολείται με το εμπόριο Μεσσηνιακών προϊόντων προωθώντας τα στην Ρωσική αγορά , έχοντας ονομάσει την επιχείρηση του КАЛАМАТА  (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) !

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Το 2014 έγινε δημοψήφισμα για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, γιατί δεν γίνεται και τώρα δημοψήφισμα για την ένωση με την Ρωσία των Ρώσοφωνών επαρχιων της Ουκρανίας?

 

- Το δημοψήφισμα του 2014 στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη περιείχε δύο ερωτήματα: την ανεξαρτησία από τη ναζιστική Ουκρανία και την ιστορική επανένωση με τη Ρωσία. Οι άνθρωποι απάντησαν ναι και στις δύο ερωτήσεις - περισσότερο από 95% Η Ουκρανία προσπάθησε να διακόψει τη διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος, αλλά απέτυχε - ο λαός σηκώθηκε για να προστατεύσει την Κριμαία από την επέμβαση των Ναζί. Υπήρξε επίσης δημοψήφισμα στο Ντονμπάς το 2014 - ο πληθυσμός ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ουκρανία. Αλλά μετά από αυτό, οι ναζιστες, που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο ως αποτέλεσμα ενός ένοπλου πραξικοπήματος, άρχισαν να τους βομβαρδίζουν και να τους σκοτώνουν. Και αυτό συνεχίστηκε για 8 χρόνια, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Εάν ο πληθυσμός άλλων ρωσόφωνων περιοχών εκτός από το Ντονμπάς αποφάσιζε να κάνει δημοψήφισμα, οι Ναζί απλώς θα άρχιζαν να τους σκοτώνουν ακόμη και πριν ξεκινήσει. Ίσως σύντομα, επιτέλους, να μπορέσουν να το κάνουν ελεύθερα αν το θέλουν.

 

Πως είναι οι σχέσεις των ελληνικών κοινοτήτων της Ουκρανίας με τους Ρώσους?

 

- Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, αφού δεν γνωρίζω την τρέχουσα κατάσταση εκεί. Ξέρω μόνο ότι οι Έλληνες του Ντονμπάς, της Μαριούπολης υποφέρουν κάτω από τον ζυγό των Ναζί και ονειρεύονται ότι η Ρωσία θα τους ελευθερώσει. Πώς βοήθησε κάποτε την Ελλάδα να απελευθερωθεί από τους Τούρκους...

 

Ποιος ο ρόλος των δυτικών στο ουκρανικό ζήτημα?

 

- Όλα εδώ είναι απλά - η Δύση εργάστηκε για τρεις δεκαετίες για να δημιουργήσει αυτήν την κρίση, διαθέτοντας εκατομμύρια δολάρια στους ημιτελείς Ναζί το 1945, διδάσκοντάς τους στρατιωτικές επιχειρήσεις και προωθώντας τη μισανθρωπική τους ιδεολογία. Σκοπός αυτού είναι να δημιουργηθεί ένας εχθρός της Ρωσίας κοντά στα σύνορά της. Όπως μπορείτε να δείτε, σχεδόν τα κατάφεραν. Και τώρα η Ρωσία αντιμετωπίζει αυτήν την ασθένεια με τη βοήθεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, σκοπός της οποίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζοποίηση της Ουκρανίας.

 

 

Βλέπεις ως αποστρατος να τελειώνει σύντομα αυτός ο εμφύλιος πόλεμος?

 

- Δεν είναι πια εμφύλιος πόλεμος για τώρα. Αυτή είναι μια επιχείρηση για να εξαναγκάσει το Κίεβο σε ειρήνη. Μπορεί να τελειώσει γρήγορα. Ειδικά αν οι ναζιστες μπορούν να αναγκαστούν να καταθέσουν τα όπλα. Αλλά η διαδικασία της αποναζοποίησης μπορεί να διαρκέσει χρόνια - για αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί μια νέα γενιά ανθρώπων που δεν υπόκεινται στις ναζιστικές ιδέες.

 

Ο ελληνικός λαός είναι ιστορικά συνδεδεμένος με την Ρωσία πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί?

 

- Κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει την ιστορική σύνδεση του ελληνικού και του ρωσικού λαού. Θα συνεχιστεί ακόμη και παρά την προδοτική φιλοδυτική πορεία που ακολουθεί η κοντόφθαλμη κυβέρνηση. Το κυριότερο είναι ότι ο λαός της Ελλάδας γίνεται γρήγορα και πάλι πραγματικά ανεξάρτητος. Πιστεύω σε αυτό, και ελπίζω στις αλλαγές που όλοι είμαστε τώρα μάρτυρες.







 




Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

To Ρωσικό Shtandart στις 2 και 3 Μαρτίου 2022 στην Πύλο τιμώντας έτσι το Ναυαρινο

 







Μέσα στο ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart: Τα μυστικά του πλοίου που συνέτριψε τους Οθωμανούς

Το Sputnik εισέρχεται στα «μυστικά» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Βρείτε μαςGoogle news
Έτοιμο να εκτελέσει την ερευνητική αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, το ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart, ένα πιστό αντίγραφο του πρώτου πλοίου του στόλου της Βαλτικής, αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Πειραιά. Το Sputnik περιηγήθηκε στους χώρους του και μίλησε με το πλήρωμα του.
Ένα «ζωντανό» και πλωτό κομμάτι ιστορίας αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Πειραιά.
Δύο σημαίες κυματίζουν περήφανα πάνω στο ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart, στο πρώτο πλοίο του στόλου της Βαλτικής: η ελληνική και η ρωσική.
Και αυτό επειδή το ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας, θα ξεκινήσει τη διεθνή εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας.
Ήταν ένα όνειρο ζωής η δημιουργία του ιστιοφόρου για τον καπετάνιο του, Βλαντίμιρ Μάρτους, που είναι ενθουσιασμένος όχι μόνο επειδή βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά και για την εξέλιξη του οράματος του καθώς το ιστιοφόρο που δημιούργησε το 1999 διαθέτει τακτικό προσωπικό και εθελοντές που γίνονται κομμάτια της ιστορίας και αποκτούν την εμπειρία της ναυσιπλοΐας.
Προσωρινά η πανδημία μπλόκαρε τα σχέδια για την αποστολή, όμως σε λίγες μέρες το πλοίο θα βρεθεί στην Πάρο, που ήταν η πρωτεύουσα του κυβερνείου του αρχιπελάγους τα χρόνια της ρωσικής παντοδυναμίας.
«Εκεί θα πραγματοποιήσει κινηματογραφήσεις ακόμα και στο βυθό της θάλασσας, μετά από σχετική άδεια που έχει λάβει ώστε να εντοπίσει τα κατάλοιπα της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στο Αιγαίο τα οποία και θα ανελκύσει» όπως εξήγησε στο Sputnik, o Αλεξέι Νικούλιν, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής.
«Όσα έκαναν οι Ρώσοι εκείνη την εποχή στο Αιγαίο δεν καταγράφονταν στα τυποποιημένα της ναυτοσύνης της εποχής, αυτά θα αναζητήσουμε» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Πριν από 20 χρόνια, διπλωματική υπάλληλος της Ελλάδας στη Μόσχα τον συμβούλευσε να βρεθεί στις Κυκλάδες, «εκεί όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά της χώρας μας».
«Ακολουθώ πιστά τη συμβουλή εδώ και πολλά χρόνια. Θα πραγματοποιήσουμε συναυλία στο Πάρκο της Πάρου καθώς έχουμε και μουσικούς στο πλήρωμα μας» τονίζει ο κ. Νικούλιν.
Το Sputnik εισέρχεται στα «μυστικά» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Το Sputnik εισέρχεται στα «μυστικά» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart
Με γνώμονα την ιστορική μνήμη, στη συνέχεια της αποστολής το πλοίο θα μεταβεί στη Νάξο τη Μύκονο την Πάτμο, τη Χίο και τη Λήμνο, ενώ το πλοίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν αλλά και να συμμετάσχουν ως πλήρωμα.
Όλες οι κινηματογραφικές λήψεις θα δεθούν σε ντοκιμαντέρ για τηλεοπτικά κανάλια Ελλάδας και Ρωσίας που θα ξετυλίξουν κομμάτια της ιστορικής εμπειρίας.
«Ένα από τα άγνωστα κομμάτια ιστορίας αποτελεί το ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί πίστευαν ότι αυτός ο λαός έπρεπε να έχει το αυτοδιοίκητο και όσοι θα διοικήσουν να είναι καταρτισμένοι. Για το λόγο αυτό είχαν ιδρύσει εκπαιδευτική δομή στη Νάξο, στο δεύτερο σταθμό του ταξιδιού» προσθέτει ο κ. Νικούλιν.

Πώς λειτουργούσαν τα κανόνια του πλοίου

Από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα του πλοίου αποτελούν τα κανόνια του. Ένα τέτοιο καράβι διέθετε 28 κανόνια και τέσσερα άτομα για κάθε ένα από αυτά, ενώ κάθε οβίδα είχε βάρος 2,8 κιλά που εξωθούνταν με έμβολο, εξήγησε στο Sputnik ο πλοίαρχος, Βλαντίμιρ Μάρτους, συμπληρώνοντας ότι πυροδοτούνταν με μαύρη πυρίτιδα, ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό που χρειαζόταν προσοχή στη φύλαξη του.
Το Sputnik εισέρχεται στα «μυστικά» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Το Sputnik εισέρχεται στα «μυστικά» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart
Πρόβλημα των ναυτών ήταν η ταχυβολία και για το λόγο αυτό το πλήρωμα έπρεπε να είναι άρτια εκπαιδευμένο και να καθαρίζει τα κανόνια από τα κατάλοιπα αμέσως μετά από κάθε βολή, υπογραμμίζει ο καπετάνιος.
«Ποτέ δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονη βολή από όλα τα κανόνια καθότι η ανάκρουση που ενδεχομένως προκαλούνταν, θα μπορούσε να καταστρέψει το σκάφος. Για το λόγο αυτό υπήρχε αλληλουχία βολών» εξηγεί ο κ Μάρτους.

Από τις κακουχίες ως τη νίκη εναντίων των Τούρκων

Οι Ρώσοι ναύτες του 18ου αιώνα υπέφεραν από τεράστιες στερήσεις, αντιμετώπιζαν σκουλήκια της θάλασσας και για το λόγο αυτό τα πλοία διαβρώνονταν. Την ίδια στιγμή επρόκειτο για ανθρώπους από τη ρωσική επαρχία, ασυνήθιστους στη θάλασσα, εξηγεί στο Sputnik o επιστημονικός διευθυντής της αποστολής.
Ωστόσο με πλοία σαν το Shtandart ο ρωσικός στόλος κατατρόπωσε τον οθωμανικό, στη ναυμαχία του Τσεσμέ κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.
«Επί ένα χρόνο έκαναν τον περίπλου της Ευρώπη με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία τους και την ψυχολογική τους κατάσταση. Παρ όλα αυτά κατάφεραν στο Τσεσμέ να πετύχουν μια περήφανη νίκη έναντι ενός σημαντικού αντιπάλου. Αυτό προκαλεί την κατάπληξη και τον ενθουσιασμό μας» προσθέτει μεταξύ άλλων ο κ. Νικούλιν.
Στο Αιγαίο είχαν να αντιμετωπίσουν επίσης τα μεγάλα βάθη των θαλασσών και κατ' επέκταση τη δυσκολία για αγκυροβόληση, όπως μας εξήγησε ο πλοίαρχος, συμπληρώνοντας ότι οι συχνές και απότομες αλλαγές του καιρού και οι ελιγμοί που έπρεπε να πραγματοποιήσουν χωρίς μηχανή, απαιτούσε πολύ καλή γνώση των συνθηκών του Αρχιπελάγους.
Το Sputnik εισέρχεται στα «μυστικά» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Το Sputnik εισέρχεται στα «μυστικά» του ρωσικού ιστιοφόρου Shtandart
«Σε όλα τα ρωσικά έγγραφα φαίνεται η απουσία μαύρου ψωμιού από τη διατροφή τους, κάτι που οι ναύτες το θεωρούσαν ως πρόβλημα της καθημερινότητας τους» προσθέτει ο κ Νικούλιν.
Σε κάθε περίπτωση οι δύο άνδρες υπέβαλλαν τα σέβη τους στους Έλληνες ναυτικούς υπενθυμίζοντας ότι ο πλοηγός του Μαγγελάνου ήταν Έλληνας.

Η εκδήλωση

Το πλοίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση - συνέντευξη τύπου το πρωί του Σαββάτου (09/10), με το πλήρωμα να παρέχει τιμητικό μετάλλιο στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ, αντίγραφο του μεταλλίου που είχε παραδώσει η Αικατερίνη η Μεγάλη στους Ρώσους νικητές της ναυμαχίας του Τσεσμέ, πριν από 250 χρόνια.
Τη μετάφραση της συνέντευξης πραγματοποίησε o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας».
Στην παρουσίαση βρέθηκαν ο διακεκριμένος ομογενής ιστορικός Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης, καθώς και ο ομογενής ιστορικός και συγγραφέας Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης (που θα συμμετάσχει στην αποστολή).
Ο Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης, καθώς και ο Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.10.2021
Ο Σεργκέι Πιντσούκ-Γαλάνης, καθώς και ο Αγαθάγγελος Γκιουρτζίδης
Οι δύο άνδρες εκπροσώπησαν την Εθνική και Πολιτιστική Αυτονομία των Ελλήνων της Ρωσίας, όπου προεδρεύει ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβαν Σαββίδης, ανοίγοντας τη σημαία της μπροστά από το πλοίο.