Ανακοινώθηκαν χθες οι εταιρείες με τις οποίες ξεκινούμε διαπραγμάτευση
Θέσεις… γεώτρησης στους γείτονες της «Αφροδίτης» λαμβάνουν εταιρείες και κοινοπραξίες από διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ η αξιολόγηση για τα υπόλοιπα τεμάχια συνεχίζεται
Την κατ’ αρχήν χορήγηση άδειας για τέσσερα θαλάσσια τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ γνωστοποίησε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, κατόπιν πολύωρης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόκειται για το οικόπεδο 11, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το 12, το οικόπεδο 9 που είναι πάνω από το 12, το οικόπεδο 2 που βρίσκεται πάνω από το 9, και το 3 που είναι δίπλα από το 2. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα «σύμπλεγμα» θαλασσίων τεμαχίων, τα οποία γειτνιάζουν, με στόχο να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.
Όπως δήλωσε ο κ. Συλικιώτης, «ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με αυτά τα τέσσερα τεμάχια, πρώτα απ’ όλα είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, δοθέντων των συνεργιών που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της γεωγραφικής εγγύτητας και συνέχειας αυτών των τεμαχίων με το τεμάχιο 12, όπου ανευρέθηκαν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων». Ως δεύτερο λόγο, ο Υπουργός παρουσίασε την πεποίθηση της Κυβέρνησης ότι η κίνηση θα συμβάλει σε μια συνετή και αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας.
Ποιοι είναι οι… γαμπροί
Η Κυβέρνηση προχωρεί, πλέον, σε διαπραγματεύσεις, σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα 2 και 3 με την κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ, η οποία είναι ιταλικής προέλευσης και της Cogas από τη Νότιο Κορέα. Σε σχέση με το οικόπεδο 9, επιλέγηκε η κοινοπραξία Total E&P Activities, η οποία είναι σε σύμπραξη με τη Novatec και την GP Global Resources. Το οικόπεδο 11 πάει στην εταιρεία Total. Ουσιαστικά -εάν όλα πάνε καλά- θα δημιουργηθεί ένας γεωγραφικός άξονας, που θα συμπεριλαμβάνει αμερικανικά, γαλλικά, ρωσικά, ιταλικά και νοτιοκορεάτικα συμφέροντα.
Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, θα ξεκινήσουν σύντομα και θα ολοκληρωθούν εντός του 2013. Οι όροι διαπραγμάτευσης είναι αυτοί που καταγράφονται στην έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής. Το Υπουργείο θα διαπραγματευτεί στη βάση διατάξεων που αφορούν την ασφάλεια, καθώς και τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες των εταιρειών, προκειμένου να σφραγιστούν τα deals. Κριτήριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι και το δημόσιο συμφέρον και οι τρόποι εκτέλεσης των δραστηριοτήτων από έκαστη εταιρεία.
Άγνωστο πότε πιάνουν δουλειά
Ο Νεοκλής Συλικιώτης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τα πράγματα θα κυλήσουν σχετικά γρήγορα, «γιατί σήμερα αποκτήσαμε εμπειρία», αφού, όπως δήλωσε, το πρότυπο συμβόλαιο δημοσιεύθηκε από τον Φεβρουάριο. Στον α’ γύρο αδειοδότησης, είπε, οι διαπραγματεύσεις είχαν διαρκέσει περίπου οκτώ μήνες, αλλά τότε ήταν διαφορετικά τα δεδομένα και οι συνθήκες. Ως εκ τούτου, αναμένεται οι νέες διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πιο σύντομα. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως «κανένας δεν μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένεται η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως αυτό θα καθοριστεί από το συμβόλαιο. Επεσήμανε, ωστόσο, πως στην περίπτωση της Noble, η γεώτρηση ξεκίνησε πιο γρήγορα απ’ ό,τι η αρχική πρόνοια. «Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε, εφόσον υπογραφούν τα συμβόλαια, νέες εξορύξεις στα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Σταδιακά οι υπόλοιποι
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, δεν υπάρχει οτιδήποτε το μεμπτό με την απόφαση να αδειοδοτηθούν τέσσερα οικόπεδα πριν από τα υπόλοιπα, καθώς είναι διεθνής πρακτική να γίνεται αδειοδότηση σταδιακά. Η αξιολόγηση στα υπόλοιπα τεμάχια συνεχίζεται και θα αποσταλεί επιστολή σε όλους τους αιτητές, για το κατά πόσον επιθυμούν ανανέωση της άδειάς τους για ακόμη 190 ημέρες. Το χρονικό περιθώριο, είπε ο κ. Συλικιώτης, λήγει στις 17 Νοεμβρίου και υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης των εταιρειών δέκα ημέρες πριν από τη λήξη του. Ανέφερε, δε, πως ο μεγάλος ανταγωνισμός βοηθά, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις.
Με όραμα το 2030
Ο Δρ Φαίδων Χατζησάββας, μηχανικός πετρελαίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Daligas, σχολιάζοντας χθες βράδυ στις «Τομές στα Γεγονότα» τις εξελίξεις, τόνισε πως σίγουρα αναμένονται οφέλη, αλλά αρχίζουν δύσκολες διαπραγματεύσεις και πρέπει να ξέρουμε ότι σε αυτές τις εγκαταστάσεις χρειάζονται γνώσεις. «Χρειάζεται, πραγματικά, στον τομέα να μην κινούμαστε παρορμητικά», τόνισε. Ο κ. Χατζησάββας δήλωσε πως η τεχνοκρατική αξιολόγηση θα πρέπει να ιεραρχηθεί πολύ υψηλά. Ανέφερε πως υπάρχουν πραγματικά κριτήρια για να κάνουμε τις κινήσεις μας, όπως η ευρωστία των εταιρειών και το χρονικό διάστημα. Πρέπει να είμαστε τεχνοκράτες και να δούμε το όφελος του λαού μας, γιατί, στο κάτω κάτω, αφορούν έσοδα τα οποία προσδοκούμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.
«Έχουμε ένα θέμα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να φτιάξουμε ανθρώπους, να τους επιμορφώσουμε στον τομέα που λέγεται ενέργεια. Από 'κεί και πέρα πρέπει να γίνει το εργοστάσιο υγροποίησης, πρέπει να γίνει ο σταθμός που να έρχονται τα πλοία, πρέπει να στείλουμε μήνυμα στους εφοπλιστές να φτιάξουν πλοία», πρόσθεσε. Τόνισε πως πρέπει να καταλήξουμε σύντομα και να κοιτάζουμε στο 2030. «Πρέπει να κοιτάζουμε μακριά και να αντιμετωπίσουμε το μέλλον», είπε. Υπογράμμισε, δε, πως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο πρέπει να συμβαδίζουν και να γίνει ορθός σχεδιασμός ευθύς εξ αρχής.
Σημαντικό για την οικονομία
Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Νεοκλής Συλικιώτης απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από την αδειοδότηση των θαλάσσιων τεμαχίων. «Αντιλαμβάνεστε πόση σημασία έχει για την οικονομία μας η υπογραφή συμβολαίου με σημαντικές κοινοπραξίες, που έχουν μεγάλη δραστηριότητα διεθνώς στα θέματα υδρογονανθράκων και πόσο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνεται για την οικονομία της Κύπρου», είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι με την υπογραφή συμβολαίου ξεκινούν σημαντικά έργα στο νησί μας και σημαντικές επενδύσεις, γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας.
Ο Υπουργός εξήγησε πως η οικονομική πρόταση αποτελείται από δύο μέρη:
1. Το όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εξόρυξη, δηλαδή το ποσοστό το οποίο -μετά τα ανακτήσιμα έξοδα- θα πηγαίνει στο κράτος. Αυτό συνήθως κυμαίνεται σε υψηλά ποσοστά, ενδεχομένως και το 70%, σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη.
2. Τα δικαιώματα υπογραφής (signature bonus). Με την υπογραφή των συμβολαίων, οι κοινοπραξίες που θα εξασφαλίσουν την άδεια εξόρυξης θα καταβάλουν μπόνους υπογραφών, από τα οποία, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα προκύψουν έσοδα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα signature bonus, έγινε ήδη αναφορά στις προτάσεις της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη, δήλωσε ο Νεοκλής Συλικιώτης. Σημείωσε, παράλληλα, πως πρόκειται περί μέτριων υπολογισμών, καθώς τα ποσά που θα καταβληθούν θα αποτελέσουν κι αυτά αντικείμενο διαπραγμάτευσης.