Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Μεσσηνία: Η μητέρα πατρίδα των παράνομων εξαγωγών φαρμάκων


«Στη Μεσσηνία, μόνο φαρμακεία εμπλέκονται προς το παρόν. Η έρευνα αφορά και γιατρούς, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής δεν είναι από τη Μεσσηνία».
Αυτό μας δήλωσε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης, με αφορμή το πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου «Θ», το οποίο αναφερόταν σε μεγάλη έρευνα για παράνομες εξαγωγές. Από τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα ξεκίνησε και έχει φτάσει σε όλη τη χώρα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

«Έχουμε εντοπίσει και στη Μεσσηνία φαρμακεία» λέει ο διευθυντής του ΣΔΟΕ

Της Μαρίας Νίκα

«Στη Μεσσηνία, μόνο φαρμακεία εμπλέκονται προς το παρόν. Η έρευνα αφορά και γιατρούς, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής δεν είναι από τη Μεσσηνία, είναι από άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Αυτό μας δήλωσε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης, σε επικοινωνία που είχαμε χθες, με αφορμή το πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου «Θ», το οποίο αναφερόταν σε μεγάλη έρευνα για παράνομες εξαγωγές φαρμάκων που διεξάγει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη Μεσσηνία, με επίκεντρο την περιοχή της Πυλίας.
«Η έρευνα αφορά όλη την Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Πυλία. Από τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα ξεκίνησε και έχει φτάσει σε όλη τη χώρα. Έχει να κάνει με τα φάρμακα, τις συνταγογραφήσεις και τις εξαγωγές. Είναι η γνωστή έρευνα που ξεκινήσαμε το 2011 από τη Μεσσηνία και συνεχίζεται, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Δηλαδή, ξετυλίγεις το κουβάρι και προχωράς» παρατήρησε.
Ο κ. Κολετζάκης αναφέρθηκε σε φαρμακεία «τα οποία έκαναν χονδρικές πωλήσεις σε φαρμακαποθήκες, πράγμα το οποίο απαγορεύεται, και ενδοκοινοτικές παραδόσεις στη Γερμανία, δηλαδή εξαγωγές φαρμάκων».
«Έχουμε εντοπίσει και στη Μεσσηνία τέτοια, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Αφορά και γιατρούς, οι οποίοι όμως δεν είναι από τη Μεσσηνία, είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη Μεσσηνία μόνο φαρμακεία εμπλέκονται προς το παρόν» κατέληξε ο κ. Κολετζάκης, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα επειδή η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ

«Διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος με ασαφείς καταγγελίες»

Από την πλευρά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας ο πρόεδρός του, Στέφανος Καμινιώτης, μιλώντας χθες στο «Θ» χαρακτήρισε απαράδεκτο το «να διασύρεται ένας ολόκληρος κλάδος, με γενικές και ασαφείς καταγγελίες για παραβάσεις φαρμακοποιών, είτε πρόκειται για ΜΜΕ, είτε για ελεγκτικούς μηχανισμούς τύπου ΣΔΟΕ, είτε για ασφαλιστικά ταμεία».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της υγείας, τα οποία δεν είναι από υπαιτιότητα δική μας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοια θέματα σε σχέση με κομπίνες φαρμακοποιών με αμύθητα ποσά κ.λπ. Για παράδειγμα, αυτά βγαίνουν όταν ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του προς τα φαρμακεία και, κατά συνέπεια, προκύπτουν κινητοποιήσεις, όταν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, που και γι’ αυτό δεν ευθύνονται τα φαρμακεία, όταν δε λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και κάθε γιατρός θέλει μία ώρα για να συνταγογραφήσει μια συνταγή, ενώ ο φαρμακοποιός αντίστοιχα θέλει άλλη μία για να την εκτελέσει…
Αυτό εμείς το θεωρούμε ύποπτο. Δε θέλουμε να πούμε, σε καμία περίπτωση, ότι στον κλάδο των φαρμακοποιών δεν υπάρχουν συνάδελφοι που μπορεί να κάνουν κάποια παράνομη πράξη. Αυτό σίγουρα συμβαίνει, όπως συμβαίνει σε όλους τους κλάδους. Ειδικά, όμως, για τα δημοσιεύματα που για πολλαπλή φορά βλέπουν το φως εδώ στη Μεσσηνία, είχαμε απευθυνθεί, και δια μέσου του Τύπου, στον υπεύθυνο του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου να μας απαντήσει αν πραγματικά ενέχονται φαρμακοποιοί σε κάποιες πράξεις, τι ακριβώς έχουν κάνει και ποιες είναι οι ποινές που έχουν επιβληθεί, για να μπορέσουμε κι εμείς από το πειθαρχικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και του οποίου προΐσταται δικαστής - πρωτοδίκης, να βάλουμε ποινές. Παρόλο που ανοιχτά ζητήσαμε να μας κοινοποιήσουν τι συμβαίνει, δεν πήραμε καμία απάντηση».
Για την έρευνα που συνεχίζεται: «Θεωρούμε ότι αυτές οι έρευνες θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μη διασύρεται ο κλάδος και να υπάρχουν ποινές. Γιατί μια έρευνα που διαρκεί επ’ άπειρον, για μας ενδεχομένως κρύβει και κάποια προσπάθεια συγκάλυψης εάν υπάρχουν ένοχοι. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η έρευνα για κάποιον φαρμακοποιό, που μπορεί να έστειλε στο εξωτερικό ένα φάρμακο και ενδεχομένως αυτό το φάρμακο να πήρε το κουπόνι και να το έγραψε, πρέπει να κρατήσει 100 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου