Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος απαντούν σε 5 ερωτήσεις της ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ''

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος απαντούν σε 5 ερωτήσεις της
''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ''
1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας; 
2.Με δεδομένη την άσχημη οικονομική συγκυρία, πώς σχεδιάζετε να εξασφαλίσετε πόρους για το δήμο; 
3.Ποιος είναι ο στόχος που θα επιδιώξετε να υλοποιήσετε κατά προτεραιότητα, εφ’ όσον εκλεγείτε δήμαρχος;
4.Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου σας και πώς σκέπτεστε ότι μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα;
 5. Ποια είναι η γνώμη σας για την εμπλοκή των κομμάτων στο θεσμό της αυτοδιοίκησης;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ


1. Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά τη  συνένωση των 6 πρώην καποδιστριακών δήμων, ήρθε αντιμέτωπος με πληθώρα θεμάτων, τα οποία αρχικά αφορούσαν την οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών από τη μία και την εξυπηρέτηση των πολιτών από την άλλη, σε όλες τις περιοχές του δήμου.
Η ιδιαίτερη γεωμορφολογική φυσιογνωμία του δήμου μας απαιτούσε συστηματικό χειρισμό και εξεύρεση λύσεων ικανών να εξυπηρετήσουν όλους τους πολίτες. Καταφέραμε μέσα στα 3,5 αυτά χρόνια να αναδιοργανώσουμε τη διοίκηση του δήμου και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των συνδημοτών μας, επιδιώκοντας τη συνεχή στελέχωση του υπαλληλικού δυναμικού για ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, γιατί είμαστε καθημερινά εκεί ώστε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους. Στόχος μας ήταν και είναι, τα οδικά αναπτυξιακά έργα, με κεντρικό σημείο βελτίωσης την αναβάθμιση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, γιατί είναι γεγονός πως η βελτίωσή τους συμβάλλει τα μέγιστα για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας. Εχοντας βαθιά γνώση του θέματος από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, επικεντρωθήκαμε στην επίλυσή του. Μέσα από συστηματική δουλειά, συνεργασία με όλους τους φορείς, υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρεσιών του δήμου για σύνταξη των απαιτούμενων μελετών, διεκδίκηση έργων χρηματοδοτούμενων από προγράμματα ΕΣΠΑ και όχι μόνο. Προσπαθούμε συνειδητά, παρά την πρωτοφανή έλλειψη πόρων, ώστε η περιοχή μας να ανασάνει αναπτυξιακά, και συνεχίζουμε δυνατά επιδιώκοντας την άμεση υλοποίηση τριών μεγάλων οδικών αξόνων και συγκεκριμένα των δρόμων Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη, Ριζόμυλος -Κορώνη, καθώς και του οδικού δικτύου Χώρα - Κορυφάσιο - Πύλος.
2. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία έπληξε την αυτοδιοίκηση και αυτό  είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Παρόλα αυτά, μιας και βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Πύλου - Νέστορος, το γεγονός αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από μέρους μας, ως δικαιολογία. Το αποδεικνύει ο απολογισμός έργων και δράσεών μας, αλλά και η οικονομική κατάσταση του δήμου, καθώς με χρηστή διαχείριση και ορθολογική ιεράρχηση των αναγκών καταφέρνουμε να έχουμε θετικό απολογισμό κάθε χρόνο, αποπληρώνοντας χρέη του παρελθόντος, χωρίς δάνεια και καμία επιβάρυνση του πολίτη με αυξήσεις τιμολογίων. Είμαστε πεπεισμένοι, από τα μηνύματα που λαμβάνουμε και από την κεντρική πολιτική σκηνή, ότι η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πορεία εξυγίανσης και το φως στο τούνελ είναι πια πολύ κοντά μας. Από εκεί και πέρα, φυσικά και δεν επαναπαυόμαστε. Οι συνεργασίες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κρίνω πως είναι το κλειδί της αναπτυξιακή πορείας. Δε σας λέω άλλωστε κάτι καινοφανές, το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στις πλέον ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, όπως δημοσιεύσατε κι εσείς προ ημερών, η Πελοπόννησος είναι από τις Περιφέρειες που επέλεξε η Κομισιόν για να λάβουν ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση. Εχουμε την τεχνογνωσία και τη δύναμη της συστηματικής διεκδίκησης και δεσμευόμαστε ότι και τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 2020 ο δήμος μας θα είναι και πάλι πρωτοπόρος στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα, ενισχύουμε την αγροτική παραγωγή, αλλά και την τουριστική εικόνα μας, δημιουργώντας έξτρα πόρους για τους κατοίκους και για τον δήμο φυσικά.
3. Στόχος μας είναι να υλοποιηθούν όλα τα έργα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, εντός των ανακοινωθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα, εμμένουμε στις διεκδικήσεις μας μέχρι να γίνουν πράξη και είμαστε βέβαιοι, ότι αυτό θα συμβεί εντός σύντομου χρονικού διαστήματος. Διασφαλίζουμε την ταυτότητα και ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων μας. Ενισχύουμε τις τουριστικές υποδομές και το εξωστρεφές προφίλ του δήμου μας. Γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε όλους τους τομείς και φυσικά έχουμε πάντα στο επίκεντρο τον θρωπο. Υλοποιούμε όλα τα εξαγγελθέντα έργα στον τομέα της πρωτοβάθμιας νοσοκομειακής περίθαλψης, φροντίζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των συνδημοτών μας. Προχωράμε σε ακόμα περισσότερες διεκδικήσεις, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους τόσο από ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και μέσω συνεργασιών διεθνούς επιπέδου.
4. Είμαι πολύ υπερήφανος αρχικά που κατάγομαι από το συγκεκριμένο  δήμο, πολύ τυχερός γιατί μεγάλωσα σε ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά και γραφικά χωριά μας και φυσικά είναι μεγάλη η τιμή για μένα το ότι οι συνδημότες μου με εμπιστεύτηκαν να διοικήσω τον δήμο. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου, ο συνδυασμός ορεινού τοπίου και εξαιρετικών παραλιών και παραθαλάσσιων περιοχών, τα εκλεκτά προϊόντα μας, η ιστορία και ο πολιτισμός, η αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή αυτού του τόπου, μα πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί του είναι κάτι παραπάνω από συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι η καρδιά του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Η αγάπη μας για τον τόπο μας είναι η δύναμη για το μέλλον. Αναδεικνύοντας όλα αυτά, πράγμα που ήδη κάνουμε, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ο δήμος θα είναι πρότυπος, σύγχρονος, ανθρώπινος δήμος. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να διαφυλάξουμε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία μας, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να αλλοιώσουμε τον φυσικό και πολιτισμικό μας πλούτο, αντίθετα θέλουμε να τον αναδείξουμε και να τον κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, καινοτομούμε με τη δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας, το οποίο είναι πια γεγονός και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς και επαγγελματίες όλου του δήμου. Διαφυλάσσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και όπως ήδη γνωρίζετε εκτελούνται στο δήμο μας σπουδαία έργα, όπως η αντικατάσταση και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου στο Ανάκτορο του Νέστορος, οι εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης των πρανών στο Κάστρο της Κορώνης ξεκίνησαν, το Κάστρο της Μεθώνης συντηρείται επίσης, η Πύλος απέκτησε νέες εκθέσεις και πολλά ακόμα έργα που είναι σε εξέλιξη. Ολα αυτά συμβάλλουν στο νέο πρόσωπο του Δήμου Πύλου - Νέστορος, του δήμου που καταφέρνει να προσελκύει πια το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων, αλλά και των ξένων επισκεπτών, επισκεπτών υψηλού επιπέδου και εξειδικευμένων απαιτήσεων.
5. Η αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός στον οποίο οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από τους υποψηφίους δημάρχους αυτόν που θεωρούν πιο ικανό να ικανοποιήσει τις ανάγκες του δήμου τους, αυτόν  που αποδεδειγμένα μπορεί να διοικήσει με χρηστά ήθη, ισονομία και  αξιοκρατία. Η εντιμότητα, οι γνώσεις και η εμπειρία τόσο του υποψηφίου δημάρχου όσο και των υποψηφίων συμβούλων τίθενται στην κρίση των πολιτών. Οι κομματικές αποχρώσεις και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν έχουν θέση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλωστε τα ίδια τα κόμματα διαμηνύουν ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή.

ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

1.Τα προβλήματα είναι άπειρα, όμως το σημαντικότερο είναι το πρόβλημα επιβίωσης των κατοίκων. Αυτό σχετίζεται με την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς πείνας και την άθλια κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της υγείας. Μπορεί κάποιοι να μας πουν ότι αυτά είναι προβλήματα της κεντρικής πολιτικής, όμως επισκιάζουν όλα τα άλλα που υπάρχουν, όπως οι δρόμοι, τα απορρίμματα, τα χαράτσια κ.λπ. Οπως είναι γνωστό οι δήμοι είναι οι πρώτοι που εφάρμοσαν τους νόμους του μνημονίου, δηλαδή απολύσεις προσωπικού, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τις περικοπές στους μισθούς. Σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα κ.λπ. απασχολείται προσωπικό με 2μηνες, 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις εργασίας. Ετσι και τα προβλήματα είναι άλυτα, αλλά και οι εργαζόμενοι είναι όμηροι. Επίσης, όλα τα έργα του δήμου εκτελούνται από εργολάβους. Ετσι πληρώνουμε και τα έργα αλλά και το κέρδος του εργολάβου. Εμείς υποστηρίζουμε τα έργα του δήμου να εκτελούνται από ενιαίο δημόσιο φορέα κατασκευών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που θα αναλαμβάνει τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη και την παράδοση. Ετσι θα συνέβαλλε και ο δήμος εν μέρει στη μείωση της ανεργίας.
 2.Πλούτος υπάρχει. α) Μείωση μέχρι την κατάργηση κάθε είδους τοπικής και δημοτικής φορολογίας, κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και του τέλους παρεπιδημούντων για όλες τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και της έμμεσης φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. β) Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Αυτά είναι χρήματα που μας έχει φορολογήσει η κυβέρνηση για να τα δώσει στην τοπική διοίκηση και τα οποία δεν τα έχει δώσει ποτέ. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση χρωστάει στους δήμους όλης της χώρας, πάνω από 1.000 ευρώ ανά κάτοικο. γ) Φορολόγηση κατά 45% των επιχειρηματικών κερδών, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. δ) Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών τους. 
3. Είναι ολοφάνερο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της γενικής πολιτικής και είναι αδύνατο να υπάρχει τοπική ευημερία, να υπάρχουν τοπικές φιλολαϊκές νησίδες, αντιμετώπιση ακόμα και των πιο απλών τοπικών προβλημάτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική. Οσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ στο δήμο, ακόμα και να πάρει η “Λαϊκή Συσπείρωση” το δήμο, ο αρνητικός συσχετισμός σε σχέση με την κυβέρνηση θα βάζει φρένο σε οποιονδήποτε στόχο ή μέτρο υπέρ των κατοίκων. Εκείνο που σίγουρα θα παλέψουμε μαζί με όλους τους κατοίκους, είναι εργατική λαϊκή αντιπολίτευση κόντρα σε όλα τα βάρβαρα μέτρα, εναντίον της λαϊκής οικογένειας. Θα παλέψουμε να βάλουμε όλους τους εργαζόμενους σε κίνηση και θα διεκδικήσουμε κατάργηση όλων των τελών, κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, έργα που να προλαβαίνουν τη ρύπανση του αέρα, τη ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, έργα άρδευσης, επίλυση του αποχετευτικού, ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση κ.λπ. 
4. Αγροτική παραγωγή, φυσικό περιβάλλον, τουρισμός. α) Υπάρχουν παραδοσιακές καλλιέργειες, ελιά, λάδι, Ηλίας Κανάκης αμπέλια, σταφίδα, οπωροκηπευτικά κ.λπ. που λόγω των πολιτικών επιλογών της Ε.Ε. ξεκληρίστηκαν. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για μεσογειακή δίαιτα και τα προϊόντα να είναι όλα εισαγόμενα, ακόμα και τα λεμόνια. Θα πρέπει να στηρίξουμε την ντόπια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος και να δουν άσπρη μέρα οι αγρότες μας. β) Για το φυσικό περιβάλλον και τη θάλασσα που μας περιβάλλει, δεν χρειάζονται πολλά σχόλια, η φύση μάς πλούτισε απλόχερα. Πρέπει να αξιοποιηθεί με ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, προσιτές στους εργαζόμενους. γ) Αξιοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς με δωρεάν πρόσβαση για όλους. 
5. Διαφωνώ με τον όρο “εμπλοκή”. Ολα τα προβλήματα είναι πολιτικά και μας τα δημιουργεί η ακολουθούμενη πολιτική των κομμάτων της κυβέρνησης. Κάθε κόμμα θα πρέπει να πάρει θέση για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά και για την τοπική διοίκηση. Ολοι μας ή είμαστε μέλη κάποιου κόμματος ή στηρίζουμε και ψηφίζουμε κάποιο κόμμα. Δεν φτάνει να είναι κάποιος καλός και τίμιος. Το σημαντικότερο είναι το κόμμα που τον στηρίζει, τι θέση παίρνει για όλα τα ζητήματα. Κυρίως τι θέση έχει για την Ε.Ε., για το μεγάλο κεφάλαιο, για την οικονομική κρίση κ.λπ. Οποιος λέει ότι είναι ανεξάρτητος ή λέει ψέματα ή κρύβει προσωπικές φιλοδοξίες.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

1.Το σημαντικότερο είναι η προσβασιμότητα. α) Θα διασφαλιστεί η συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου αγροτικών δρόμων και η διάνοιξη νέων. Επί 3,5 χρόνια ζήσαμε την εγκατάλειψη των αγροτικών δρόμων στην τύχη τους. Με ελάχιστο κόστος ή με αυτεπιστασία, η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε την υποχρέωση να συντηρήσει τουλάχιστον τους αγροτικούς δρόμους, όμως αδιαφόρησε και ο αγρότης καθημερινά παιδεύεται. β) Το οδικό δίκτυο είναι το οξυγόνο της οικονομίας, με ασυντήρητο και ανεπαρκές οδικό δίκτυο ανάπτυξη δεν γίνεται. Οι νέες χαράξεις Ριζόμυλος - Πύλος και Σουληνάρι Κορυφάσιο αφήνουν απέξω ολόκληρες περιοχές, αν δεν τις απαξιώνουν αναπτυξιακά. Προτείνουμε: επαναχάραξη ή βελτίωση της σύνδεσης Χώρας - Ρωμανού και διάνοιξη μέχρι την παραλία, άρση κάθε εμποδίου για την κατασκευή της οδού Ριζόμυλος - Κορώνη. γ) Οι λιμενικές εγκαταστάσεις είναι υποτυπώδεις ή δεν λειτουργούν, κρουαζιερόπλοια και ιδιωτικά σκάφη περνάνε και δεν μπορούν να δέσουν. Αμεση λειτουργία της μαρίνας και του λιμανιού της Πύλου, εγκατάσταση πλωτών μαρινών, όπου χρειάζεται π.χ. Κορώνη, συνολική μελέτη των σημείων θαλάσσιας πρόσβασης. Δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων. δ) Η τεχνολογία προσφέρει δυνατότητες π.χ. ελικοδρόμια ή υδροπλάνα. Η ακτοπλοΐα να ξαναβρεί τον ρόλο της για την μεταφορά προσώπων ή φορτίων, για περιήγηση ή αναψυχή. Χάραξη μονοπατιών για φυσιολάτρες, για ιππασία, για πρόσβαση σε χώρους αναρρίχησης και ορειβασίας.
 2. Με αύξηση της παραγωγής πλούτου. Η πίτα πρέπει να μεγαλώσει: α) Με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με εξειδικευμένο τουρισμό, όπως: συνεδριακό τουρισμό (αρχαιολογικό, επιστημονικό), θρησκευτικό, φυσιολατρικό, ιππασίας, ορειβασίας και αναρρίχησης, κυνηγιού μανιταριών, φωτογραφικό π.χ. στις περιοχές “Natura”, υποβρύχια φωτογραφία, κ.λπ.) β) Με αύξηση της προστιθέμενης αξίας: Αύξηση του ποσοστού κέρδους με βελτίωση των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, με ανάπτυξη νέων. Προβολή και διαφήμιση, με μεθόδους που θα μας φέρουν άμεσα κοντά σε καταναλωτές και τουρίστες π.χ. εκθέσεις σε ευρωπαϊκά μετρό. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, πολυσυλλεκτική γεωργία, αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων. Νέες ποιοτικές κατηγορίες π.χ. στο ελαιόλαδο νέα κατηγορία “extra extra παρθένο”. Με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων: ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα, με το να αποκτήσει επιτέλους ο δήμος διαχειριστική επάρκεια για να διαχειρίζεται ο ίδιος προγράμματα. Με την προσέλκυση επενδύσεων θέτοντας ως προϋποθέσεις το σεβασμό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στους δημότες, τη μεταβίβαση τεχνογνωσίας και αποκλείοντας το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. 
 3. Βελτίωση της καθημερινότητας, τον δημότη πρέπει να πάψουν να τον απασχολούν: η καθαριότητα, το ποιοτικό και άφθονο νερό ύδρευσης, η επάρκεια νερού για άρδευση, οι βιολογικοί καθαρισμοί και τα αποχετευτικά δίκτυα, ο διαχωρισμός και η συλλογή των σκουπιδιών, η εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους και περισσότερο για την τρίτη ηλικία που θα γίνεται με δωρεάν συγκοινωνιακά μέσα του δήμου, με κινητές μονάδες και ασθενοφόρα, οι ασφαλείς καθημερινές σχολικές μετακινήσεις των παιδιών με ευθύνη του δήμου χωρίς ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου, ο ηλεκτροφωτισμός, το οξυμμένο πρόβλημα ασφάλειας -για να μειωθούν οι διαρρήξεις, οι κλοπές, το παραεμπόριο κ.λπ.-, η θεσμοθέτηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ιδιαίτερα για τους νέους. Και τέλος στις δύσκολες αυτές συνθήκες κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση, με το δήμο αρωγό και συμπαραστάτη χωρίς διακρίσεις. 
4. Το μήκος της ακτογραμμής, που διαθέτει λιμάνια, παραλίες, 4 κάστρα και 2 περιοχές “Natura” -για τις οποίες δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης με ευθύνη κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό θα διασφάλιζε προστασία, πλούτο και δεκάδες θέσεις εργασίας, τη Σαπιέντζα με το μοναδικό δάσος δέντρων κουμαριάς. Ο ποιοτικός πρωτογενής τομέας. Η πρωιμότητα και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Το ανεξάντλητο δυναμικό σε ιστορία και πολιτισμό. Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων θα γίνει: Με την ανάπτυξη συνεργειών π.χ. μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ επιχειρήσεων κ.λπ. Με προώθηση και προβολή. Με την εξωστρέφεια προϊόντων και υπηρεσιών. Με την ανάπτυξη μικρών επισκέψιμων βιοτεχνικών και κτηνοτροφικών μονάδων. Με την πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και τόπων (επιτέλους μπλε σημαίες στις παραλίες μας). Με πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου. 
5. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν σεβασμό στην αυτονομία των τοπικών κοινωνιών που είναι κύτταρα δημοκρατίας και ανάπτυξης, ταυτόχρονα ζητάμε να δεσμευθούν ότι θα αποδίδουν στην αυτοδιοίκηση τους πόρους που δικαιούται. Στην Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτείται με λιγότερο από το 5% του κρατικού προϋπολογισμού -στις ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό κυμαίνεται από το 15% έως το 50%. 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ

1. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας είναι η μη επαρκής υποστήριξη σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), καθώς και στην παροχή υπηρεσιών  υγείας και τουρισμού. 
2. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε πόρους για το δήμο μας, θα προβούμε στις παρακάτω ενέργειες: Εξυγίανση και νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Διεκδίκηση και λήψη επιχορηγήσεων (τακτικών και έκτακτων). Αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ). Διεκδίκηση και εκταμίευση δανείων με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Διεκδίκηση Κοινοτικών και άλλων πόρων με ταυτόχρονη αποτελεσματικότερη διαχείριση απαιτήσεων και υποχρεώσεων, αυξάνοντας έτσι την ταμειακή μας ρευστότητα και αποκαθιστώντας την αξιοπιστία μας προς κάθε κατεύθυνση. 
3. Θα δώσουμε βάρος σε όσα συνθέτουν τον ιστό των καθημερινών δραστηριοτήτων μας και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας: Προτεραιότητα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, αναβαθμίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό και την ποιότητα ζωής μας (αναβάθμιση των υπηρεσιών προστασίας και δημόσιας υγείας με παράλληλη στήριξη της οικογένειας, ενίσχυση μορφωτικού επιπέδου δημοτών σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, δημιουργία κέντρου πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, αναβάθμιση σχολικών μονάδων κ.ά.). Ολοκληρωμένη γεωργοκτηνοτροφική ανάπτυξη με ταυτόχρονη εξέλιξη της μεταποίησης των προϊόντων της. Αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πλούτο και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας, με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Εξωστρέφεια της περιοχής βάσει των υπαρκτών υποδομών και της θέσης της. Στόχος μας είναι: Η ολοκληρωμένη προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας (φυσικό περιβάλλον,  πολιτιστικά μνημεία, εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα), έτσι ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερες συνέργειες και να προσδώσουμε υπεραξία στο τουριστικό προϊόν μας, εκκινώντας άμεσα κάθε αναγκαία διαδικασία εξεύρεσης πόρων με τη συνδρομή έμπειρων τεχνοκρατών. Η ενίσχυση της υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της τοπικής μας οικονομίας και θα δημιουργήσει νέο εισόδημα και νέες, σταθερές θέσεις εργασίας. Η αποτελεσματική αναδιοργάνωση του παραγωγικού προτύπου και του πρωτογενούς τομέα και η καθιέρωση του μοντέλου “παράγω- εξάγω”. Η ανάδειξη του τουρισμού ως βασικού πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας και η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με στόχο τη δωδεκάμηνη προσέλκυση τουριστών. 
4. Η γεωγραφική μας θέση, το κλίμα, οι παραλίες, ο φυσικός, αρχαιολογικός και πολιτιστικός μας πλούτος είναι τα συγκριτικά μας  πλεονεκτήματα. Ο πρωτογενής και ο τριτογενής τομέας, δηλαδή η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός, είναι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η ανάπτυξη στην περιοχή μας. Η αξιοποίηση των παραπάνω στόχων θα επιτευχθεί με τη βελτίωση των υποδομών (στοχευμένες παρεμβάσεις σε οδικό δίκτυο, λιμάνια, μαρίνες, ύδρευση, αποχέτευση). 
 5.  Δεν συμφωνώ με την εμπλοκή των κομμάτων στην αυτοδιοίκηση. Η πιο απαράδεκτη ενέργεια στην αυτοδιοίκηση είναι να χειραγωγούν τα κόμματα τις υποψηφιότητες στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι καθαρά μια υπόθεση επιλογής των πολιτών και τίποτε άλλο. Ειδικά, στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης, που κάθε άλλο οι πολίτες επηρεάζονται από τη βούληση των κομμάτων. Τα πεπραγμένα της κομματοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες μόνο αποστροφή προκαλούν στους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου