Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Ο Άγιος Νικόλαος ο φυλακισμένος στο Νιοκαστρο !!!

 Ο Άγιος Νικόλαος ο φυλακισμένος στο Νιοκαστρο !!!


 Ο Άγιος Νικόλαος ο φυλακισμένος στο Νιοκαστρο !!! Η εικόνα προέρχεται από τον παλιό μητροπολιτικό ναό της Πύλου που ήταν αφιερωμένος στον Αγιο Νικόλαο και στην κοίμηση της Θεοτόκου μετά το 1831 ήρθε και η παναγία η Μυρτιδιωτισσα ,όταν κατεδαφίστηκε ο παλιός ναός το 1968 ''κακός κατ εμε'' μεταφέρθηκε προς φύλαξη στον ναό του Σωτηρος στο Νιοκαστρο μαζί και με άλλα κειμήλια ,όπου λειτουργούσε ως δεύτερη ενορία ,και εκει παρέμεινε.Με την ανακαίνιση του ναού του Σωτηρος 2016 το πρωτόκολλο παράδοσης των κειμηλίων στην αρχαιολογία προέβλεπε και την τοποθέτηση μετά την συντήρηση των εικόνων στο ναό , αυτό όμως ποτέ δεν έγινε ,με αποτέλεσμα ο άγιος και άλλες ιερές εικόνες και κειμήλια να είναι ''πεταμένα''σε μια αποθήκη οπού τα κεραμίδια ''μπάζουν'' και κινδυνεύει να καταστραφεί όπως έγινε και με άλλες εικόνες στο παρελθόν, θαυμαστό είναι το γεγονός ότι στην φωτιά του κάστρου το καλοκαίρι του 2018 διασώθηκαν.

''Η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ήταν κτισμένη πάνω σε ένα παλιότερο εκκλησάκι του Αη Νικόλα, για αυτό και ήταν δισυπόστατη Τις αγιογραφίες δε τις είχε φιλοτεχνήσει ο διάσημος ζωγράφος της εποχής εκείνης Ανδρόνικος . ''(Από αφήγηση του Ιωάννη Ζωντανού τέως δημάρχου Πύλου)








Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

4/4/2016 Επανατοποθέτηση εικόνων επειτα από απουσία 18 ετων (1998) στην Μεταμόρφωση του Σωτηρος μαζι με τον συντηρητή Βασίλη Πετρόπουλο
έπειτα από 5 χρόνια για πρώτη φορά στην δημοσιότητα με τον φίλο συντηρητή Βασίλη Πετρόπουλο με πολύ υπερηφάνεια και πολύ συγκίνηση η τοποθέτηση των εικόνων στο ιστορικό ναό Μεταμόρφωσης του Σωτηρος στο Νιοκαστρο της Πυλου ,τιμητικά ως παλιός Πύλιος τοποθέτησα τον Σταυρό στην κορυφή του Τέμπλου .

Ο Άγιος Νικόλαος ο φυλακισμένος στο Νιοκαστρο !!! Η εικόνα προέρχεται από τον παλιό μητροπολιτικό ναό της Πύλου που ήταν αφιερωμένος στον Αγιο Νικόλαο και στην κοίμηση της Θεοτόκου μετά το 1831 ήρθε και η παναγία η Μυρτιδιωτισσα ,όταν κατεδαφίστηκε ο παλιός ναός το 1968 ''κακός κατ εμε'' μεταφέρθηκε προς φύλαξη στον ναό του Σωτηρος στο Νιοκαστρο μαζί και με άλλα κειμήλια ,όπου λειτουργούσε ως δεύτερη ενορία ,και εκει παρέμεινε.Με την ανακαίνιση του ναού του Σωτηρος 2016 το πρωτόκολλο παράδοσης των κειμηλίων στην αρχαιολογία προέβλεπε και την τοποθέτηση μετά την συντήρηση των εικόνων στο ναό , αυτό όμως ποτέ δεν έγινε ,με αποτέλεσμα ο άγιος και άλλες ιερές εικόνες και κειμήλια να είναι ''πεταμένα''σε μια αποθήκη οπού τα κεραμίδια ''μπάζουν'' και κινδυνεύει να καταστραφεί όπως έγινε και με άλλες εικόνες στο παρελθόν, θαυμαστό είναι το γεγονός ότι στην φωτιά του κάστρου το καλοκαίρι του 2018 διασώθηκαν.
''Η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ήταν κτισμένη πάνω σε ένα παλιότερο εκκλησάκι του Αη Νικόλα, για αυτό και ήταν δισυπόστατη Τις αγιογραφίες δε τις είχε φιλοτεχνήσει ο διάσημος ζωγράφος της εποχής εκείνης Ανδρόνικος . ''(Από αφήγηση του Ιωάννη Ζωντανού τέως δημάρχου Πύλου )

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

καρμανιόλα κόμβου Λαδά

 Κατόπιν  παρότρυνση φίλων δημοσιοποιείτε το γεγονός μόνο και μόνο να σώσουμε την επόμενη φορά καμία ψυχή, ας είμαι εγώ, ο τελευταίος άτυχος, το ατύχημα έγινε στο κόμβο ΛΑΔΑ χθες το βράδυ, προς Κορυφασιο, Ρωμανου, πετροχωριου και costa navarino, ας ευαισθητοποιηθουν οι αρμόδιοι ώστε να μπει τουλάχιστον φωτισμός στο επίμαχο σημείο το οποίο είναι καρμανιόλα με συνεχή ατυχήματα, ας ελπίσουμε στην άμεση παρέμβαση φορέων να μην θρηνήσουμε στο επόμενο ατύχημα θύματα, ευχαριστώ από καρδιάς για την επικοινωνία των αντιδημάρχων Χρονοπουλου και Γαϊτάνη, Ευτυχώς είμαι καλά!










Παραιτήθηκε από τη θέση Ειδικού άμισθου Συμβούλου του δημάρχου Παν Καρβελα ο Κ. Ψυχάρη “για λόγους αυτοσεβασμού”

 


Την παραίτησή του από τη θέση του άμισθου Ειδικού Συμβούλου του δημάρχου Πύλου – Νέστορος υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ο Κωνσταντίνος Ψυχάρης, την οποία γνωστοποίησε και δια μέσω του Τύπου.

“Με την παρούσα ανακοίνωση γνωστοποιώ την παραίτησή μου από άμισθος Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτη Καρβέλα σε θέματα Τύπου, Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και οργάνωσης Δομών Γραφείου, την οποία έχω ήδη υποβάλει εγγράφως από τις 26 Οκτωβρίου 2021, για λόγους αυτοσεβασμού.

Άσκησα τα καθήκοντά μου με συνέπεια και διάθεση άδολης και ανιδιοτελούς προσφοράς. Εξ αρχής όμως στον εργασιακό μου βίο έχω θέσει κόκκινες γραμμές που όταν αυτές ξεπερνιούνται, τα όρια είναι διακριτά.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους με τους οποίους συνεργάστηκα, ευχόμενος υγεία και κάθε επιτυχία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στην κυρία Ελένη Καζάνα, Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου, έχουσα την ευθύνη του Γραφείου Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας του Δήμου, με την οποία είχα αγαστή συνεργασία και  συναντίληψη.

Τέλος στην Δημοτική Αρχή εύχομαι καλή και γόνιμη υπόλοιπη θητεία.

Καλαμάτα 17 Νοεμβρίου 2021

Κωνσταντίνος Ψυχάρης

Σύμβουλος Επικοινωνίας”

να θυμίσουμε οτι τον περασμένο Μάιο Με απόφαση του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Ψυχάρης, (υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητρόπολής Μεσσηνίας), ως «άμισθος Ειδικός σύμβουλός του σε θέματα Τύπου, Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Οργάνωσης Δομών Γραφείου».

Η σχετική απόφαση του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος αναφέρει -μεταξύ άλλων- και τα εξής:

«Αναθέτει στον κ. Ψυχάρη Κωνσταντίνο του Ηλία καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου για την επικουρία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ειδικότερα, ο ανωτέρω ειδικός σύμβουλος, θα παρέχει αμισθί συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα Τύπου, Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Οργάνωσης Δομών Γραφείου, ως εμπειρογνώμονας πολυετούς προϋπηρεσίας στα αντικείμενα αυτά με σκοπό να συμβάλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του στην υποστήριξη και υποβοήθηση του έργου του Δημάρχου.

Ο ανωτέρω θα ασκεί καθήκοντα αμιγώς συμβουλευτικά, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής. Θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώμες προς το Δήμαρχο στα ανωτέρω θέματα και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες, Υπουργεία και φορείς για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού.

Η παρούσα ισχύει μέχρι και το τέλος της θητείας του Δημάρχου πλην της τροποποίησης της ή της ανάκλησης της χωρίς ο ορισθείς να δικαιούται αποζημίωση από την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών».

Παυλόπουλος: Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία κατά την Εθνεγερσία του 1821

 


Στην ομιλία του, κατά την παρουσίαση του επετειακού -για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821- τόμου «Ιχνηλατώντας την συμβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνιακής Ενδοχώρας στο έπος της Ανεξαρτησίας: Σηματωροί και Αγωνιστές του 1821», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Ο τόμος αυτός αναδεικνύει την Καλαμάτα και την Μεσσηνιακή Ενδοχώρα ως  ένα «κουκούλι» ιστορίας, σε ό,τι αφορά τους Αγώνες και τους Αγωνιστές της περιόδου της Εθνεγερσίας του 1821, από τότε που ξεπήδησε η πρώτη «σπίθα» της Επανάστασης για την Ανεξαρτησία των Ελλήνων ως την τελική ιστορική ευθεία, η οποία άνοιξε τον ορίζοντα της οριστικής αποτίναξης του βάρβαρου και αιμοσταγούς οθωμανικού ζυγού.  Ένα «κρουστό κουκούλι» ιστορίας, το «νήμα» του οποίου έχει υφάνει, διαχρονικώς και μ’ ενάργεια, τον «καμβά» που πάνω του δεσπόζει ο μοναδικός «πίνακας» των Αγώνων και των Αγωνιστών, μ’ επίκεντρο την Καλαμάτα και την Μεσσηνιακή Ενδοχώρα. Ο τόμος αυτός αποκαθιστά, με μεγάλη πληρότητα και ακρίβεια, την ιστορική αλήθεια και διαδρομή των γεγονότων, απονέμοντας συνάμα «ιστορική δικαιοσύνη» δίχως εξωραϊσμούς και αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο για περαιτέρω μελέτη και έρευνα στο μέλλον.  Ας μου επιτραπεί, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης του τόμου, να προσθέσω λίγες μόνο σκέψεις, πάνω στα τρία ουσιώδη σημεία στα οποία επικεντρώνεται κυρίως το περιεχόμενό του, αναφορικά με τους Αγώνες και τους Αγωνιστές της Καλαμάτας και της Μεσσηνιακής Ενδοχώρας κατά την διάρκεια της Εθνεγερσίας του 1821.

Α.  Η Καλαμάτα και η γύρω περιοχή αποτέλεσαν το πρώτο -δύο μέρες πριν την επίσημη έναρξη της Επανάστασης, την 25η Μαρτίου 1821 στην Αγία Λαύρα- ελεύθερο «έδαφος» κατά την Εθνεγερσία του 1821.  Εκεί συγκροτήθηκε το πρώτο οιονεί πολιτειακό όργανο των Αγωνιζόμενων Ελλήνων, η «Μεσσηνιακή Σύγκλητος» ή «Μεσσηνιακή Γερουσία», η οποία έλαβε τις πρώτες επαναστατικές αποφάσεις, συγκάλεσε ύστερα την Συνέλευση στην Μονή των Καλτεζών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, την 26η Μαΐου 1821, και εξέλεξε την «Διοικητική Επιτροπή», που αποτέλεσε τον «πυρήνα» της μετέπειτα Πελοποννησιακής Γερουσίας.   Στην Καλαμάτα, και με πρωτοβουλία των μελών της «Μεσσηνιακής Συγκλήτου» ή «Μεσσηνιακής Γερουσίας» -κατ’ εξοχήν δε του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και των συνεργατών του- συντάχθηκαν και απεστάλησαν στους αποδέκτες τους τόσον η «Προειδοποίησις εις τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς», μάλλον την 25η Μαρτίου 1821, με την οποία οι Αγωνιζόμενοι Έλληνες ανακοίνωναν την εδραία βούλησή τους ν’ αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, με κάθε κόστος, πιστοί στο ιστορικό πρόταγμα «Ελευθερία ή Θάνατος» και «ιδανικοί» εκφραστές της «βιωματικής» σχέσης των Ελλήνων με την Ελευθερία, από συστάσεως του Έθνους των Ελλήνων.  Όσο και η «Προκήρυξις προς τους Αμερικανούς», περί το τέλος Μαρτίου 1821, η οποία  είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του πρώτου πυρήνα Φιλελληνισμού στις ΗΠΑ και τα πρώτα δείγματα στήριξης της Εθνεγερσίας του 1821 από τους επικεφαλής της πολιτικής ζωής σε αυτές.  Τέλος, στην Καλαμάτα λειτούργησε το πρώτο «Εθνικό Τυπογραφείο» -με την καθοριστική συμβολή του Δημητρίου Υψηλάντη- και εκδόθηκε, υπό την καθοδήγηση του Θεόκλητου Φαρμακίδη, η πρώτη εφημερίδα των Ελεύθερων Ελλήνων, η «Σάλπιγξ Ελληνική», στην οποία και δημοσιεύθηκαν τα πρώτα επαναστατικά κείμενα, και όχι μόνο.

Β. Ως προς την «Θυσία» στο Μανιάκι, όπου ο αγώνας του Γρηγορίου Δικαίου-Παπαφλέσσα και των συνεργατών του, την 20ή  Μαΐου 1825, παραπέμπει στις Θερμοπύλες και στους 300 του Λεωνίδα κατά τους Μηδικούς Πολέμους, θα ήθελα -και ας μην μου καταλογισθεί ένας αδικαιολόγητος υποκειμενισμός ή και μια υπερβάλλουσα συναισθηματική φόρτιση- να μείνω μόνο στην ακόλουθη προσωπική εξομολόγηση:   Όσα κι αν διάβασα στην πορεία της ζωής μου για το Μανιάκι δεν κατάφεραν να «σβήσουν» τις μνήμες, που έχουν μείνει ως «ίζημα» στο νου και στην ψυχή μου από το «προσκύνημα» το οποίο αξιώθηκα να κάνω, ένα ζεστό απόγευμα του Ιουλίου του 1962, σε ηλικία δώδεκα χρόνων, σ’ εκείνο τον αιματοβαμμένο τόπο συνοδεύοντας τον πατέρα μου.  Είχα πάρει μαζί μου το «αναγνωστικό» της 6ης Δημοτικού και ξαναδιάβασα, in situ, με προτροπή του και  με τρεμάμενη φωνή, το διήγημα του Μιχαήλ Μητσάκη, «Το φίλημα» : Παραθέτω το εξής απόσπασμα:

«Ο Ιμπραήμ έφτασε στο φρύδι του λόφου, ανέβηκε και στάθηκε. Και μ' ανοιχτό το βλέμμα, έκπληκτο, αναμετρά τα ψηλά κορμιά των παλικαριών, τα πλατιά τους στέρνα, τα μπράτσα τους τα δυνατά, τις ωραίες μορφές τους, τα περήφανα μέτωπά τους...

– Ποιος είναι ο Παπαφλέσσας; Οι οδηγοί του έτρεξαν, έδειξαν το πτώμα.

– Σηκώστε τον, μωρέ, πάρτε τον... Πάρτε τον, πλύντε τον... Πλύντε το το παλικάρι...

Δυο άντρες τον πήραν από τις μασχάλες, τον σήκωσαν, τον έστησαν στα πόδια του και πήγαν σε μια κοντινή πηγή. Τον έπλυναν και γύρισαν πίσω, φέρνοντάς τον.

– Στήστε τον εκεί από κάτω. Τον έστησαν σ' ένα δέντρο, τον ακούμπησαν, τον στερέωσαν στον κορμό, τον ισορρόπησαν, σαν ζωντανό...

Τότε ο Ιμπραήμ πλησιάζει αργά προς το δέντρο, στέκεται και βλέπει σιωπηλός για πολλή ώρα το άπνοο σώμα του αντιπάλου και κάτω από το φως της σελήνης, που ανέτελλε εκείνη την ώρα αιματόχροη, κάτω απ' τα κλαδιά που φρικιούσαν πένθιμα, φιλεί, με ένα παρατεταμένο φίλημα, τον όρθιο νεκρό».

Γ. Ως προς το Ναυαρίνο, ουδείς μπορεί ν’ αμφισβητήσει το ότι η συμβολή των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής -της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας- υπήρξε καθοριστική για την ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821 και για την ίδρυση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830.  Πολλώ μάλλον όταν η «φωτιά» της Επανάστασης του 1821 κινδύνευε να «σβήσει»  από το βάρβαρο πέρασμα του Ιμπραήμ, στον οποίο είχε προσφύγει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μην μπορώντας μόνη της ν’ αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης τους ηρωικούς Έλληνες Αγωνιστές του Έπους της Εθνεγερσίας του 1821.  Μόνο που εμείς, οι Έλληνες, έχουμε χρέος να υπενθυμίζουμε στους Συμμάχους και Εταίρους μας πόσο καθυστέρησαν την εποχή εκείνη να σταθούν στο πλευρό των Αγωνιζόμενων Ελλήνων, όπως και πόσο καθοριστικός προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε ο ρόλος του Φιλελληνικού Κινήματος στην Ευρώπη, ιδίως μετά το Μεσολόγγι, εκείνο τον «σκληρό Απρίλη» του 1826.  Επίσης έχουμε χρέος να τους υπενθυμίζουμε ότι και μετά την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η διστακτικότητά τους ήταν τέτοια ώστε χρειάστηκαν τρία, ακόμη, «πικρά» χρόνια για να φθάσουμε στο Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830, με το οποίο ιδρύθηκε, επιτέλους, το Νεότερο Ελληνικό Κράτος, ως το πρώτο Έθνος-Κράτος στην τότε Ευρώπη.  Τέλος, ας μην λησμονούμε -το ακριβώς αντίθετο- πόσα η Ελλάδα οφείλει στον πρώτο Κυβερνήτη, τον Ιωάννη Καποδίστρια, ώστε να πεισθούν οι Μεγάλες Δυνάμεις τόσο για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου του 1830 όσο και για την έκταση των πρώτων συνόρων του Νεότερου Ελληνικού Κράτους.

Η αξία του τόμου «Ιχνηλατώντας την συμβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνιακής Ενδοχώρας στο Έπος της Ανεξαρτησίας: Σηματωροί και Αγωνιστές του 1821» έγκειται και στο να μας υπενθυμίζει, αδιαλείπτως, το δικό μας Εθνικό Χρέος, ως «αντίδωρο» στο Έπος των Προγόνων μας κατά την Εθνεγερσία του 1821:  Ανυποχώρητοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας -μιας και ό,τι σημαντικό έχουμε επιτύχει οι Έλληνες το καταφέραμε ενωμένοι, ενώ ο διχασμός μας στοίχισε πολλά, ακόμη και τμήματα του Εθνικού μας Κορμού- οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε, έναντι πάντων, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια, πάνω στην βάση του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, στο σύνολό τους.  Και τούτο οφείλουμε να το πράττουμε έχοντας εμπιστοσύνη πρωτίστως στο δικό μας φρόνημα και στις δικές μας δυνάμεις, ανεξάρτητα από την εκάστοτε διεθνή συγκυρία και την στάση άλλων.  Άλλωστε, ως προς την επιτέλεση του Εθνικού μας Χρέους δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, ιδίως δε όροι και προϋποθέσεις εξωγενούς προέλευσης.  Και ακόμη τούτο:  Για τον Ελληνισμό, εν συνόλω, ο αγώνας που άρχισε με την Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται, έως ότου απελευθερωθεί και το τμήμα εκείνο της Μαρτυρικής Κύπρου, το οποίο τελεί υπό τουρκική κατοχή, κάτι που συνιστά όνειδος και για την Διεθνή Κοινότητα εν γένει αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Κυρίως δε για την τελευταία, δοθέντος ότι η τουρκική κατοχή στην Κύπρο -πλήρες Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πλήττει, ευθέως και καιρίως, πέραν του Διεθνούς Δικαίου και τον ίδιο τον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.»

https://www.msn.com/el-gr/news/politics/%cf%80%ce%b1%cf%85%ce%bb%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b7%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b5%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-1821/ar-AAQWyvl?li=BBqxRPi&ocid=UP97DHP&fullscreen=true#image=1

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Αλέξης Μαλλέ η Μαγιέ

 Ο Αλέξιος Μαγιέ (στα γαλλικά: Alexis Maillet) (1794 -1833) ήταν Γάλλος φιλέλληνας, που πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

 το μνημείο του Αλέξη Μαλλέ Γάλλου αξιωματικού του Μαιζων στη Σφακτηρία, φωτογραφία του 1932


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Γαλλία το 1794. Πήρε μέρος στους Ναπολεόντειους Πολέμους αλλά μετά τη Παλινόρθωση των Βουρβόνων, το 1815, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. 

Το 1825 ήλθε στην Ελλάδα και ανέλαβε την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων του ελληνικού τακτικού στρατού, του οποίου διοικητής είχε τοποθετηθεί ο Κάρολος Φαβιέρος. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε με το τακτικό στρατό στη πολιορκία της Καρύστου, στις δύο μάχες στο Χαϊδάρι και στη πολιορκία της Ακρόπολης.

Το 1827 ανακλήθηκε στο γαλλικό στρατό και τοποθετήθηκε στη Στρατιά του Μορέως, που ήρθε στην Ελλάδα υπό τον στρατηγό Μαιζών, το Σεπτέμβριο του 1828, κατά την Εκστρατεία του Μοριά και προχώρησε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων. Ο Μαγιέ διετέλεσε πρώτος φρούραρχος Κορώνης.

Με την έλευση του Όθωνα στην Ελλάδα τα γαλλικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στο Ναυαρίνο. Κατά τη παραμονή των Γάλλων στρατιωτών εκεί υπήρξε αντιπαράθεση του Μαγιέ με ένα άλλο αξιωματικό, τον οποίο κατηγόρησε για ατασθαλίες. Ακολούθησε μονομαχία των δύο αξιωματικών στις 24 Απριλίου 1833 κατά την οποία ο Μαγιέ τραυματίστηκε θανάσιμα. Τάφηκε στη Σφακτηρία.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΠΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ! ΧΑΜΟΣ τον σύζυγο της Τατιάνας. Θέλει να μας πει ότι ...

ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2021 / Navarinia 2021

Το αρδευτικό έργο στο Μιναγιώτικο της Μεσσηνίας που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ

 

Το αρδευτικό έργο στο Μιναγιώτικο της Μεσσηνίας μεταξύ των πρώτων 8 έργων που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση

Το αρδευτικό έργο στο Μιναγιώτικο περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων 8 -από συνολικά 21- αρδευτικών έργων, συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν στην ύπαιθρο μέσω ΣΔΙΤ -στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Κρίση.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στην Αθήνα χθες Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συγκεκριμένο έργο, που αφορά επί της ουσίας στην ανάπτυξη του αρδευτικού δικτύου στο Μιναγιώτικο φράγμα, έχει κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 98.500.000 ευρώ, και από τον χωρητικότητας 11.000.000 κυβικών μέτρων ταμιευτήρα θα αρδεύονται 35.000 στρέμματα, με ωφελούμενους 3.500 αγρότες.


 


 

Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης (Π.Ε. Μεσσηνίας)

  • Κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ: 98.500.000€
  • Χωρητικότητα νέου Ταμιευτήρα (μ3): 11.000.000
  • Αρδευόμενα στρέμματα: 35.000 στρεμ.
  • Ωφελούμενοι αγρότες 3.500

 


 


και την άρδευση ιδιωτικοποίει ο Μητσοτάκης

 Φράγμα

Φωτο: Shutterstock

Γαλλικοί κολοσσοί «χτυπούν» έργα σε 21 φράγματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Vinci και Suez αναμέσα στους ενδιαφερόμενους για σύμπραξη με το Δημόσιο στο μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων. Προχωρούν ήδη τα πρώτα οκτώ έργα με κόστος κατασκευής 642 εκατ. ευρώ.

Οι γαλλικοί όμιλοι Vinci και Suez περιλαμβάνονται στους ενδιαφερόμενους για το μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων και δικτύων άρδευσης / ύδρευσης με ΣΔΙΤ, ύψους άνω των 1,6 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Vinci έχει πολυετή παρουσία στην Ελλάδα μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και της Ολυμπίας Οδού, αλλά και η Suez, που συγχωνεύεται με τη Veolia, είναι μέτοχος της ΕΥΑΘ. Επιπλέον συμμετέχει σε μια από τις τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν το πρώτο φράγμα με ΣΔΙΤ, το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική. 

Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για την προώθηση των έργων υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, συναντήθηκε με τον Σύμβουλο για Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ιταλία κ. Jean-Pascal FAYOLLE και την κα Ευσταθία Αντιόχου Υπεύθυνη Μελετών της Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση «μεταφέρθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλικής Πρεσβείας για το Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων από τη δεκαετία του 1960, το οποίο περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν με Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». 

Το πρόγραμμα των 21 αρδευτικών έργων έχει κατασκευαστικό κόστος γύρω στα 1,63 δισ. ευρώ αλλά αν προστεθεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια καθώς και οι πληρωμές διαθεσιμότητας που θα λαμβάνουν οι ανάδοχοι, τότε ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Το πρώτο πακέτο οκτώ αρδευτικών έργων σε επτά Περιφερειακές Ενότητες, που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, έχει συνολικό κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 642 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται στο 1,6 δισ. αν συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης για την επόμενη 25ετία. Τα οκτώ έργα πρόκειται να συμβάλουν στην άρδευση 455 χιλιάδων στρεμμάτων και να ωφελήσουν περισσότερους από 36.000 αγρότες. 

Σοβαρό ρόλο στην προώθηση των έργων θα έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που αναλαμβάνει να συμβάλλει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και στην παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης δύο αρδευτικών έργων, στον Ταυρωπό και το Μιναγιώτικο. Τα έργα που εντάσσονται στο πρώτο πακέτο είναι:

  1. Έργα μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης 203 εκατ. ευρώ (507,5 εκατ. ευρώ εφ’ όσον συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια)
  2. Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο 26,4 εκατ. ευρώ (66 εκατ. ευρώ)
  3. Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο 23 εκατ. ευρώ (57,5 εκατ. ευρώ)
  4. Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης Ταυρωπού 129 εκατ. ευρω (322,5 εκατ. ευρώ)
  5. Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης 27,5 εκατ. ευρώ (68,7 εκατ. ευρώ)
  6. Φράγμα και Δίκτυο Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης 28 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ)
  7. Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης 117 εκατ. ευρώ (292,5 εκατ. ευρώ)
  8. Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας 88 εκατ. ευρώ (220 εκατ. ευρώ)

Με ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

 

Ολοταχώς για προσφορές οδεύει το μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη

Δημοσιεύθηκε

  

στις

 
Αυτοκινητοδρομος ΒΟΑΚ
Πηγή Φωτογραφίας: unsplash.com

Ολοταχώς για προσφορές οδεύει το μεγάλο οδικό έργο-ΣΔΙΤ Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ολοκληρώθηκε η Β1`φάση του διαγωνισμού με την έγκριση του πρακτικού.

Πλέον από εδώ και πέρα τα σχήματα τα οποία συμμετέχουν θα κληθούν να υποβάλουν σε ημερομηνία που θα ανακοινώσει το υπουργείο, τις δεσμευτικές προσφορές τους. Οι συμμετέχοντες είναι οι:
-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
-ΑΒΑΞ AE
-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε
-ΙΝΤΡΑΚΑΤ
-ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt

Τώρα το επόμενο στάδιο είναι η ανάδειξη του αναδόχου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια ολιγόμηνη περίοδος μέχρι την υπογραφή της σύμβασης. Στην προσυμβατική περίοδο θα χρειαστεί να περάσει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και να υπογραφεί για να ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα. Οι μπουλντόζες εκτιμάται ότι θα μπουν στα εργοτάξια το 2023.

Το ιστορικό του έργου

Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 2019 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Η διάρκεια του ορίστηκε σε 30 χρόνια, τέσσερα εκ των οποίων αφορούν την περίοδο κατασκευής. Το κόστος του έργου στο σύνολο της περιόδου εκτιμήθηκε σε 312,23 εκατ. ευρώ.

Πριν από περίπου 10 μήνες ο διαγωνισμός πέρασε στη Β`φάση, αυτή του διαλόγου με όσους εμπλέκονται ενώ ακολούθησε η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Με την ολοκλήρωση της Β`φάσης το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη μπαίνει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη αναδόχου.

Είναι το δεύτερο οδικό έργο-ΣΔΙΤ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που προχωρά. Πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η Β1`φάση και στο οδικό έργο για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Το αντικείμενο του έργου

Το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη είναι κατά κάποιο τρόπο η φυσική συνέχεια του αυτοκινητόδρομου Μορέα. Θα διαθέτει τετράιχνο άξονα στο μεγαλύτερο τμήμα του, νέα γέφυρα στον ποταμό Πάμισο, παρακάμψεις σε Μεσσήνη και Βελίκα και σύνδεση με το υπόλοιπο τμήμα Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη. Τα χαρακτηριστικά του θα είναι ως οδού ταχείας κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο του έργου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα περιλαμβάνεται η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα διακριτά τμήματα: Το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 25,7 χλμ. και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.