Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

και την άρδευση ιδιωτικοποίει ο Μητσοτάκης

 Φράγμα

Φωτο: Shutterstock

Γαλλικοί κολοσσοί «χτυπούν» έργα σε 21 φράγματα ύψους 1,6 δισ. ευρώ

Vinci και Suez αναμέσα στους ενδιαφερόμενους για σύμπραξη με το Δημόσιο στο μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων. Προχωρούν ήδη τα πρώτα οκτώ έργα με κόστος κατασκευής 642 εκατ. ευρώ.

Οι γαλλικοί όμιλοι Vinci και Suez περιλαμβάνονται στους ενδιαφερόμενους για το μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής και διαχείρισης φραγμάτων και δικτύων άρδευσης / ύδρευσης με ΣΔΙΤ, ύψους άνω των 1,6 δισ. ευρώ, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Vinci έχει πολυετή παρουσία στην Ελλάδα μέσω της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου και της Ολυμπίας Οδού, αλλά και η Suez, που συγχωνεύεται με τη Veolia, είναι μέτοχος της ΕΥΑΘ. Επιπλέον συμμετέχει σε μια από τις τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν το πρώτο φράγμα με ΣΔΙΤ, το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική. 

Χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για την προώθηση των έργων υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης, συναντήθηκε με τον Σύμβουλο για Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ιταλία κ. Jean-Pascal FAYOLLE και την κα Ευσταθία Αντιόχου Υπεύθυνη Μελετών της Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση «μεταφέρθηκε το ζωηρό ενδιαφέρον της Γαλλικής Πρεσβείας για το Πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0» που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων από τη δεκαετία του 1960, το οποίο περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα, τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν με Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». 

Το πρόγραμμα των 21 αρδευτικών έργων έχει κατασκευαστικό κόστος γύρω στα 1,63 δισ. ευρώ αλλά αν προστεθεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια καθώς και οι πληρωμές διαθεσιμότητας που θα λαμβάνουν οι ανάδοχοι, τότε ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Το πρώτο πακέτο οκτώ αρδευτικών έργων σε επτά Περιφερειακές Ενότητες, που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας, έχει συνολικό κόστος κατασκευής με ΣΔΙΤ 642 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξάνονται στο 1,6 δισ. αν συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης για την επόμενη 25ετία. Τα οκτώ έργα πρόκειται να συμβάλουν στην άρδευση 455 χιλιάδων στρεμμάτων και να ωφελήσουν περισσότερους από 36.000 αγρότες. 

Σοβαρό ρόλο στην προώθηση των έργων θα έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που αναλαμβάνει να συμβάλλει στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και στην παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης δύο αρδευτικών έργων, στον Ταυρωπό και το Μιναγιώτικο. Τα έργα που εντάσσονται στο πρώτο πακέτο είναι:

  1. Έργα μεταφοράς νερού από ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης 203 εκατ. ευρώ (507,5 εκατ. ευρώ εφ’ όσον συνυπολογιστεί το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια)
  2. Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο 26,4 εκατ. ευρώ (66 εκατ. ευρώ)
  3. Φράγμα στο Λιβάδι Αράχοβας, αρδευτικό δίκτυο και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο 23 εκατ. ευρώ (57,5 εκατ. ευρώ)
  4. Εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης Ταυρωπού 129 εκατ. ευρω (322,5 εκατ. ευρώ)
  5. Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών Σητείας και δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης 27,5 εκατ. ευρώ (68,7 εκατ. ευρώ)
  6. Φράγμα και Δίκτυο Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας και δίκτυο άρδευσης 28 εκατ. ευρώ (70 εκατ. ευρώ)
  7. Φράγμα Μιναγιώτικο Πύλου και δίκτυο άρδευσης 117 εκατ. ευρώ (292,5 εκατ. ευρώ)
  8. Αρδευτικό δίκτυο Υπέρεια – Ορφανά Καρδίτσας 88 εκατ. ευρώ (220 εκατ. ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου