Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης Δέντρων Ελευθερίας Πελοποννήσου

 

Πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης Δέντρων Ελευθερίας Πελοποννήσου


 

      Στη σκιά της γηραιότερης Λυγαριάς της Ελλάδας, που βρίσκεται στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας, έλαβε χώρα η πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης του εν λόγω μνημειακού δέντρου ελευθερίας της Πελοποννήσου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματός «1821-2021:Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

      Ειδικότερα, με αφορμή την συμβολική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, την Πέμπτη 26 Αυγούστου σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συμβολική τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας με την οποία σημάνθηκε η γυραιότερη Λυγαριά της Ελλάδας, σιωπηλός μάρτυρας της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων κατά το κρίσιμο έτος 1825 για την Ελληνική Επανάσταση (Μάχη Κάτω Μηναγίων).  Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο της ετικέτας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη. 

      Τα αποκαλυπτήρια της μεταλλικής ετικέτας έγιναν από την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και τον ιδρυτή του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας κ. Δημοσθένη Κορδό, ενώ η κα Αυγερινοπούλου προχωρώντας σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού κάλεσε τα μικρά παιδιά να κρατήσουν από κοινού την ελληνική σημαία που θα αποκάλυπτε το επετειακό σήμα.  Εκτός από την σήμανση της γυραιότερης λυγαριάς, στον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων σημάνθηκαν την ίδια μέρα 3 ακόμη μνημειακά δέντρα, μια ελιά, ένας πρίνος και μια βελανιδιά, που βρίσκονται εντός του οικισμού.

      Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός που απέστειλε ειδικά για την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης αιωνόβιου δέντρου η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κα Γίαννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τονίζοντας τη σημασία θεσμικής προστασίας και ανάδειξης των αιωνόβιων δέντρων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Δημήτριος Καφαντάρης.  Τέλος, να σημειωθεί ότι, οι εκδηλώσεις σήμανσης των 71 δέντρων ελευθερίας θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους 2021 στο πλαίσιο τοπικών εκδηλώσεων σε όλη την Πελοπόννησο.



 





1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ .ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ, ΣΤΟ ΑΓΡΙΛΟΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΧΩΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή