Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Περιηγητές εν Πυλω



 Η αληθινή ιστορία του Πουκεβίλ με την Ελλάδα συντελείται την δεκαετία 1806-1816 όταν βγήκε την ευκαιρία να την γνωρίσει από κοντά. Τις εντυπώσεις αυτές από την επαφή του με τον ελλαδικό χώρο τις εκθέτει στο πεντατομο έργο του "Ταξίδι στην Ελλάδα" που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1820. Στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου ΤΑΞΊΔΙ ΣΤΟ ΜΟΡΙΆ περιγράφει την άφιξη του στο Ναυαρινο, αναφέρει το όρος Τομευς όπου σήμερα το λένε άγιος Νικόλας, πολυάριθμες φρουρες από Αλβανούς στρατιώτες καμία διακοσάρια και την τοπική φρουρά στο Νιοκαστρο από καμιά εξηνταρια γενιτσαρος! "Μερικοί Έλληνες πηδηξαν στο σκάφος μας για να αγοράσουν όλα τα κουρέλια μας. Οι Μπαρμπερινοι τους πούλησαν ότι τους ήταν άχρηστο, και ανάμεσα στο σωρό και την εικόνα της Μαντόνας του Μόντε Νεγκρο! Αυτή την αγόρασε ένας παπάς για δύο πιαστρα. Στις εικόνες βλέπουμε κάτοικο της Πύλου τότε, καθώς και τον ναό την εποχή εκείνη στην θέση που είναι ο σημερινός ναός της Πύλου.Ο δε Τούρκος περιηγητής Evliya Çelebi κατά την περιήγηση του στην Πυλο το 1668 αναφέρει ότι έξω από το κάστρο υπήρχαν 200 πέτρινα σπίτια κεραμοσκεπαστα με παραδεισενια περιβόλια όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ήσαν Ρωμιοί.





Ο Άγιος Νικόλαος ο φυλακισμένος στο Νιοκαστρο !!! Η εικόνα προέρχεται από τον παλιό μητροπολιτικό ναό της Πύλου που ήταν αφιερωμένος στον Αγιο Νικόλαο και στην κοίμηση της Θεοτόκου μετά το 1831 ήρθε και η παναγία η Μυρτιδιωτισσα ,όταν κατεδαφίστηκε ο παλιός ναός το 1968 ''κακός κατ εμε'' μεταφέρθηκε προς φύλαξη στον ναό του Σωτηρος στο Νιοκαστρο μαζί και με άλλα κειμήλια ,όπου λειτουργούσε ως δεύτερη ενορία ,και εκει παρέμεινε.Με την ανακαίνιση του ναού του Σωτηρος 2016 το πρωτόκολλο παράδοσης των κειμηλίων στην αρχαιολογία προέβλεπε και την τοποθέτηση μετά την συντήρηση των εικόνων στο ναό , αυτό όμως ποτέ δεν έγινε ,με αποτέλεσμα ο άγιος και άλλες ιερές εικόνες και κειμήλια να είναι ''πεταμένα''σε μια αποθήκη οπού τα κεραμίδια ''μπάζουν'' και κινδυνεύει να καταστραφεί όπως έγινε και με άλλες εικόνες στο παρελθόν, θαυμαστό είναι το γεγονός ότι στην φωτιά του κάστρου το καλοκαίρι του 2018 διασώθηκαν.
''Η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ήταν κτισμένη πάνω σε ένα παλιότερο εκκλησάκι του Αη Νικόλα, για αυτό και ήταν δισυπόστατη Τις αγιογραφίες δε τις είχε φιλοτεχνήσει ο διάσημος ζωγράφος της εποχής εκείνης Ανδρόνικος . ''(Από αφήγηση του Ιωάννη Ζωντανού τέως δημάρχου Πύλου )


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου