Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Μαθητιωσα παρέλαση στα 195 χρόνια από την ναυμαχία του Ναυαρινου

Παρέλαση 28η Οκτωβρίου 2022 στην Πύλο

Οργή Μόσχας κατά Αθήνας για τη μη πρόσκληση στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου: «Προδώσατε τους εαυτούς σας»

 ΥΠ.ΕΞ.

Οργή Μόσχας κατά Αθήνας για τη μη πρόσκληση στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου: «Προδώσατε τους εαυτούς σας»

«Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία»

Οργή Μόσχας κατά Αθήνας για τη μη πρόσκληση στην επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου: «Προδώσατε τους εαυτούς σας»

Οργισμένη είναι η Μόσχα με την απαράδεκτη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προσκαλέσει την ρωσική πρεσβεία στους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μ.Ζαχάροβα να επιτίθεται ευθέως στην ελληνική κυβέρνηση «καθώς προδώσατε τους εαυτούς σας».

Προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί «να ξαναγράψει την Ιστορία».

Απευθύνεται μάλιστα και στους ίδιους τους Έλληνες πολίτες «Είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει να σβηστούν από τη μνήμη οι κοινές μας σελίδες της ιστορίας, δε θα ξεχάσει τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας για να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της».

Είναι σαφές ότι η ρωσική κυβέρνηση ξεχωρίζει την νυν κυβέρνηση Μητσοτάκη από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Η εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κατέληξε την ανακοίνωσή της με μία σαφή προειδοποίηση: «Οι άνθρωποι που ξεχνάνε τη δική τους ιστορία, προδίδουν τους εαυτούς τους».

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, απαντώντας σε ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ που τιμούσε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου, έδωσε «στεγνά» την ελληνική κυβέρνηση με την φράση «για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Πρεσβείας δεν προσκλήθηκαν στους εορτασμούς της 195ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου».

«Τίθεται συχνά το ερώτημα: τι είναι “η παραχάραξη της ιστορίας”; Μας έδειξαν σήμερα ένα καλό παράδειγμα», κατέληξε η ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας.

Τότε το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφερόμενο στην επέτειο της ναυμαχίας είχε σημειώσει: «Σαν σήμερα, το 1827 συμμαχικές δυνάμεις από τη Ρωσία, τη Βρετανία και τη Γαλλία αποφασιστικά νίκησαν τις Οθωμανικές δυνάμεις στην επική ναυμαχία του Ναυαρίνου στο Ιόνιο Πέλαγος. Η νίκη οδήγησε την Ελλάδα στο να λάβει τελικά την ανεξαρτησία της».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Μαρίας Ζαχάροβα μετά από ερώτηση του international Info .gr

«Απορίας άξιον πως φέτος οι εκπρόσωποι της ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες δεν προσκλήθηκαν στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου της νίκης της ενιαίας μοίρας της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου του 1827. 

Λυπούμαστε ότι οι ελληνικές αρχές με πρόσχημα της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας συνεχίζουν τις μάταιες προσπάθειές τους να ξαναγράψουν την ιστορία, να «καταργήσουν» όλα όσα έχουν σχέση με τη χώρα μας. Δεν καταλαβαίνουν ότι ακυρώνοντας τη Ρωσία, ακυρώνουν και τη δική τους ιστορία;  

Εν τω μεταξύ, τα πολεμικά πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων στάλθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα ακριβώς με την επιμονή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Και σύμφωνα με τα σαφή συμπεράσματα των ειδικών, η νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου 195 χρόνια πριν ήταν ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο ελληνικός εθνικός απελευθερωτικός αγώνας. Αυτό το γεγονός δεν έχει ήδη καμιά σημασία για την Αθήνα;  

Είμαστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει να σβηστούν από τη μνήμη οι κοινές μας σελίδες της ιστορίας, δε θα ξεχάσει τον αποφασιστικό ρόλο της Ρωσίας για να αποκτήσει η Ελλάδα την ανεξαρτησία της. Οι άνθρωποι που ξεχνάνε τη δική τους ιστορία, προδίδουν τους εαυτούς τους».

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου είναι ουσιαστικά το πολεμικό γεγονός που κατέστησε την Ελλάδα κράτος στην σύγχρονη εποχή.

Όπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η ιστοσελίδα «Σαν σήμερα», «ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Δεριγνί, Κόδριγκτον και Χέιδεν κατατρόπωσε τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και άνοιξε το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία».

Μετά την πτώση της Ακρόπολης (24 Μαΐου 1827) η Επανάσταση του ’21 έπνεε τα λοίσθια. Στην Ηπειρωτική Ελλάδα είχε κατασταλεί και μόνο στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παρέμενε ζωντανή. Κι εκεί, όμως, απειλείτο από τον Ιμπραήμ, που σκόπευε να εκστρατεύσει κατά του Ναυπλίου και της Ύδρας.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή διπλωματία άλλαξε στάση και άρχισε να διάκειται ευμενώς προς την Επανάσταση. Συνέβαλε σε αυτό και ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας Γεώργιος Κάνινγκ, που έδωσε μια πιο φιλελεύθερη τροπή στην εξωτερική πολιτική της Γηραιάς Αλβιόνας. Έτσι, στις 24 Ιουνίου 1827 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, που καθόριζε τα της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη συνθήκη, ιδρυόταν ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, με σύνορα τον Αμβρακικό και τον Παγασητικό Κόλπο. Στη Συνθήκη Ειρηνεύσεως της Ελλάδος υπήρχε κι ένα μυστικό άρθρο, που προέβλεπε την επέμβαση των τριών δυνάμεων, εάν οι δύο εμπόλεμοι δεν δέχονταν τους όρους της σύμβασης.

Προς τούτο, ο αγγλικός στόλος υπό τον αντιναύαρχο Κόδριγκτον, ο γαλλικός υπό τον υποναύαρχο Δεριγνύ και ο ρωσικός υπό τον υποναύαρχο Χέυδεν, κατέπλευσαν στην Πελοπόννησο για να επιβάλουν την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Η ελληνική πλευρά δέχτηκε με προθυμία την πρόταση των τριών Συμμάχων, ενώ ο Σουλτάνος δυσανασχέτησε και απέκρουσε οποιαδήποτε επέμβαση στην επικράτειά του.

Ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, υπό τους Ταχίρ Πασά, Μουχαρέμ Μπέη και Μουσταφά Μπέη, πρόλαβε να προσορμισθεί στη λιμνοθάλασσα του Ναβαρίνου (σημερινή Πύλος), προτού προλάβει ο Δεριγνύ να τον εμποδίσει. Στόχος, τώρα, των τριών ναυάρχων ήταν να παρεμποδίσουν τη μεταφορά αιγυπτιακών στρατευμάτων σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1827 ο Κόδριγκτον, που είχε το γενικό πρόσταγμα, διαμήνυσε στον Ιμπραήμ ότι ο στόλος του βρισκόταν εκεί για να επιβάλει ανακωχή και τον προειδοποίησε ότι τυχόν άρνησή του θα τον υποχρέωνε να την επιβάλει δια της βίας.

Ο Ιμπραήμ, που συνέχιζε με αμείωτη ένταση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην Πελοπόννησο, πήρε μάλλον αψήφιστα την απειλή του Κόδριγκτον και τις επόμενες μέρες δύο μοίρες του τουρκοαιγυπτιακού στόλου εξήλθαν από το Ναβαρίνο με κατεύθυνση την Ύδρα και την Πάτρα. Εμποδίστηκαν, όμως, από τον συμμαχικό στόλο και αναγκάσθηκαν να προσορμιστούν και πάλι στο Ναβαρίνο.

Οι παρασπονδίες του Ιμπραήμ ανάγκασαν τους τρεις ναυάρχους να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. Αποφάσισαν τα πλοία τους να εισπλεύσουν στον κόλπο του Ναβαρίνου για να επιτηρούν αποτελεσματικότερα τις κινήσεις του τουρκοαιγυπτιακού στόλου, που τον αποτελούσαν συνολικά 89 σκάφη και 41 μεταγωγικά, από τα οποία τα 8 αυστριακά. Η συμμαχική δύναμη ήταν αριθμητικά πολύ μικρότερη. Αποτελείτο από 12 βρετανικά πλοία με επικεφαλής τη ναυαρχίδα Ασία, 7 γαλλικά με ναυαρχίδα τη φρεγάτα Σειρήνα και 8 ρωσικά με ναυαρχίδα το πλοίο Αζόφ.
Το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου τα πλοία του συμμαχικού στόλου άρχισαν να εισπλέουν στον κόλπο του Ναβαρίνου, με επικεφαλής την αγγλική ναυαρχίδα Ασία.

Ο Κόδριγκτον ήλπιζε ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο Ιμπραήμ θα έσπευδε να συμφωνήσει με την προτεινόμενη ανακωχή. Αντί απάντησης, οι Αιγύπτιοι πέρασαν στη δράση και άρχισαν τους πυροβολισμούς κατά της αγγλικής λέμβου, την οποία είχε στείλει με λευκή σημαία ο Κόδριγκτον προς συνεννόηση, με αποτέλεσμα να φονευθεί ο έλληνας πηδαλιούχος της Πέτρος Μικέλης. Ταυτόχρονα, εκανονιοβολούντο η αγγλική και η γαλλική ναυαρχίδα.

Ο Κόδριγκτον, μη έχοντας άλλη λύση, έδωσε το παράγγελμα της επίθεσης. Παρά την αριθμητική υπεροχή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου και τη βοήθεια των πυροβολείων της Σφακτηρίας (το νησάκι που σχεδόν φράζει τον κόλπο του Ναβαρίνου), η ναυμαχία αμέσως έκλινε υπέρ του συμμαχικού στόλου, που είχε μεγαλύτερη δύναμη πυρός.

Γύρω στις 6 το απόγευμα, η λιμνοθάλασσα είχε γεμίσει από τα κατεστραμμένα πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου. 12 φρεγάτες, 22 κορβέτες και 25 μικρότερα πλοία είχαν βυθισθεί, ενώ 6.000 άνδρες σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν. Οι Σύμμαχοι έχασαν 172 άνδρες, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε περίπου 500. Δύο πλοία καταστράφηκαν ολοσχερώς και αρκετά υπέστησαν εκτεταμένες ζημίες.

Η είδηση για τη ναυμαχία έτυχε διαφορετικής υποδοχής στις πρωτεύουσες των δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε τη ναυμαχία «ατυχές και απαίσιο γεγονός», ενώ μία μερίδα πολιτικών υποστήριξε ότι ο Κόδριγκτον έπρεπε να παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο για ανυπακοή, επειδή δεν είχε εντολή να δράσει.

Αντίθετα, στο Παρίσι και τη Μόσχα η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Ο εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας και μέγας εχθρός της Ελληνικής Επανάστασης πρίγκηπας Μέτερνιχ χαρακτήρισε την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ως «αρχή της βασιλείας του χάους».

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Οι τρεις δυνάμεις επέβαλαν τελικά τη θέλησή τους και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 που δόθηκε η τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, το ελληνικό κράτος είχε σχηματισθεί με βόρεια σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού.

Εν ολίγοις, η Ρωσία ήταν εκ των βασικών παραγόντων για τους οποίους η Ελλάδα απέκτησε κράτος και αυτό είναι ιστορικό γεγονός.

Είναι πρωτοφανής η ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να μην καλέσει την ρωσική Πρεσβεία στους εορτασμούς από άποψη «ιστορικής αχαριστίας» αλλά αν και παντελώς ανήθικη ήταν αναμενόμενη καθώς ο Κ.Μητσοτάκης έχει «κηρύξει τον πόλεμο» κατά της Ρωσίας με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο κανάλι του πρακτορείου Μπλούμπεργκ και αναφερόμενος στην Τουρκία και τον Ρ.Τ.Ερντογάν είπε ότι «Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Η Μόσχα από όλες τις χώρες της Δύσης είναι πρωτίστως απογοητευμένη με την στάση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας καθώς η συμβολή της για να αποκτήσουν κράτη στη σύγχρονη εποχή ήταν καθοριστικής σημασίας.

Η Ελλάδα με την ναυμαχία του Ναυαρίνου και η Βουλγαρία με το τέλος του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1878 και την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την οποία χάθηκαν για πάντα τα ελληνικά εδάφη με τους ελληνικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημειώνεται ότι το σημερινό Μπουργκάς ήταν ο ελληνικός Πύργος).

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Παρά την δυνατή βροχή η Μελβούρνη τίμησε σήμερα την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

 

Παρά την δυνατή βροχή η Μελβούρνη τίμησε σήμερα την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί την κορύφωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην θάλασσα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στη σημερινή Πύλο, οι συμμαχικοί στόλοι των Βρετανών, των Ρώσων και των Γάλλων υπό τις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον συνέτριψαν τις αντίστοιχες τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις



Στιγμιότυπο από την σημερινή εκδήλωση στη Μελβούρνη. Φώτο: Κ. Ντεβές

Την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου  τίμησε σήμερα στη Μελβούρνη το Ίδρυμα Αυστραλοελληνικού Μνημείου, με την υποστήριξη της Παμμεσσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» και το Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου», στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η εκδήλωση  έγινε στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στις 10:00, και μεταξύ άλλων  παρέστησαν ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Λόγω της βροχής η συμμετοχή του κόσμου ήταν περιορισμένη.
Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου αποτελεί την κορύφωση των πολεμικών επιχειρήσεων στην θάλασσα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Στις 20 Οκτωβρίου του 1827, στη σημερινή Πύλο, οι συμμαχικοί στόλοι των Βρετανών, των Ρώσων και των Γάλλων υπό τις διαταγές του Άγγλου ναυάρχου Έντουαρντ Κόδριγκτον συνέτριψαν τις αντίστοιχες τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις.
Στόχος των συμμάχων ήταν να ανακόψουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο επιβάλλοντας έτσι τη Συνθήκη του Λονδίνου (1827), σύμφωνα με την οποία ιδρυόταν αυτόνομο ελληνικό κράτος υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
Στον κόλπο του Ναβαρίνου, ο στόλος των τριών Μεγάλων Δυνάμεων αποτελούμενος από 27 πλοία κατέστρεψε –σχεδόν ολοσχερώς– τον κατά πολύ ισχυρότερο, αριθμητικά, στόλο των Οθωμανών (106 πλοία).

https://neoskosmos.com/el/2022/10/22/news/community/para-tin-dynati-vrochi-i-melvourni-timise-simera-tin-195i-epeteio-tis-navmachias-tou-navarinou/

Ο ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ο υφυπουργός Έθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος βρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση που έγινε στη Μελβούρνη για την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

 


Υψηλότατου επιπέδου οι επαφές Χαρδαλιά στην Αυστραλία

ο υφυπουργός Έθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος βρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση που έγινε στη Μελβούρνη (κάτω από ασταμάτητη βροχή) για την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου

Ο υφυπουργός Εθνικής λΑμυνας Ν. Χαρδαλιάς,ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Εμ. Κακαβελάκης και ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στη Μελβούρνη για την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Φώτο: Κ. Ντεβές

Κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες τιμήθηκε σήμερα στη Μελβούρνη 195η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Μεταξύ των επισήμων ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος.

Η επιμνημόσυνη δέηση και οι σχετικές ομιλίες έγιναν στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο της Μελβούρνη παρουσία πολιτικών, παραγόντων της ομογένειας , συλλόγων βετεράνων, αποστράτων και εφέδρων Ελλήνων στρατιωτικών. Λόγω της ακατάπαυστης βροχής η παρουσία κόσμου ήταν περιορισμένη.

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, έφθασε στη Μελβούρνη τη νύχτα της Παρασκευής και την Κυριακή θα μεταβεί στην Αδελαΐδα όπου θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Ν. Χαρδαλιάς, αποδεχόμενος πρόσκληση της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας, θα παραστεί στις εκδηλώσεις της ομογένειας για τον εορτασμό της ημέρας του «Όχι» και στην τελετή εγκαινίων του νέου Μνημείου Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, στην Αδελαΐδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με υψηλόβαθμους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, επαφές με εκπροσώπους των κατά τόπους ελληνικών και κυπριακών κοινοτήτων και θα παραστεί σε κοινωνικές και εορταστικές εκδηλώσεις της δυναμικής ομογένειας της διασποράς σε Μελβούρνη, Καμπέρα και Αδελαΐδα.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του Ν. Χαρδαλιά, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται ως εξής:

Μελβούρνη (22-23 Οκτωβρίου)

– Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βικτώριας Daniel Andrews, τον Έλληνα γενικό πρόξενο Εμμανουήλ Κακαβελάκη, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Σωζοπόλεως Κυριακό, τον πρόεδρο των Ελληνο-Αυστραλών Βετεράνων Manuel Karvelas και τον πρόεδρο των Ελλήνων Εφέδρων Peter Dourios.

– Θα παραστεί στην τελετή μετονομασίας της οδού «Kalamata Place» μαζί με τον δήμαρχο Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσουν η Παμμεσηνιακή Αδελφότητα «Παπαφλέσσας» και ο σύλλογος «Καλαμάτα 23 Μαρτίου», σε γεύμα εργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες της Μελβούρνης, σε δείπνο εργασίας με τα μέλη των οργανώσεων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώρια.

Θα πραγματοποιήσει ομιλία στις εκδηλώσεις του ελληνικού φεστιβάλ «Antipodes 2022» με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων των Ελλήνων της διασποράς.

– Θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στο “Νέο Κόσμο” και στο «3XY-Radio Hellas»

Καμπέρα (24-25 Οκτωβρίου)

– Θα συναντηθεί με τον υπουργό ‘Αμυνας Richard Marles, τον υπουργό για Θέματα Βετεράνων Matt Keogh, τον υφυπουργό ‘Αμυνας, Θεμάτων Βετεράνων και Κοινού Matt Thistlethwaite, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ‘Αμυνας Greg Moriarty, τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας, αντιναύαρχο David Johnston αλλά και το ομοσπονδιακό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρόεδρο της Μικτής Μόνιμης Επιτροπής για την ανάπτυξη του Εμπορίου και των Επενδύσεων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Steve Georganas.

– Θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου.

– Θα επισκεφθεί το Μουσείο Πολέμου της Αυστραλίας, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο του Αγνώστου Στρατιώτη και την αναθηματική στήλη μνημόνευσης νεκρών στην Πτέρυγα για τη Μάχη της Κρήτης, το Ελληνικό-Αυστραλιανό Μνημείο, όπου θα καταθέσει στεφάνι αλλά και την πρεσβεία της Ελλάδας στην Αυστραλία, όπου θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Έλληνα πρέσβη Γεώργιο Παπακώστα και τα στελέχη της διπλωματικής και στρατιωτικής μας αντιπροσωπείας.

– Θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με Έλληνες επιχειρηματίες του Dinos Nikias OAM & Hellenic Club.

Αδελαΐδα (26-29 Οκτωβρίου)

– Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νοτίου Αυστραλίας Peter Malinauskas, τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών και Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis, τον Έλληνα γενικό πρόξενο Γεώργιο Ψιάχα, τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Σινώπης Σιλουανό, καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των οργανώσεων της ελληνικής και της κυπριακής κοινότητας.

– Θα επισκεφθεί το Μουσείο Μετανάστευσης και το Ελληνικό Γηροκομείο «Basil’s Nursing Home».

– Θα παραστεί σε εκδήλωση εορτασμού του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ναό, παρουσία εκπροσώπου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μελών της πολιτειακής κυβέρνησης, τοπικών βουλευτών και μελών της ομοσπονδιακής Βουλής και με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στις εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον ναό Αγίου Γεωργίου με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και στην εκδήλωση εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Μνημείο Πολέμου, με τη συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.

Επίσης, θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με επιφανείς Έλληνες της επιχειρηματικής κοινότητας της Αδελαΐδας και σε δείπνο εργασίας που θα παραθέσει η Ένωση Ελληνο-Αυστραλών Δικηγόρων.

Τέλος, θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια και θα καταθέσει στεφάνι στο νέο Μνημείο Πεσόντων Αγωνιστών για την Ελευθερία, παρουσία του εκπροσώπου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αυστραλού υπουργού Υποδομών, Ενέργειας & Μεταλλείων Tom Koutsantonis.

https://neoskosmos.com/el/2022/10/22/news/community/ypsilotatou-epipedou-oi-epafes-chardalia-stin-afstralia/?fbclid=IwAR3uoPtaDSXG5aOxO5JYdY5NKJlktIb-WXr385I4z6MJRTNxQeBK0UBPgB4

Η ΗΧΩ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ

Με μια αγκαλιά τα παιδιά του 1ου και 2ου δημοτικού σχολείου Πύλου υιοθέτησαν τον γηραιότερο πλάτανο στην πλατεία τριών ναυάρχων της Πύλου

 Αγκαλιά προστασίας για τον πλάτανο «ελευθερίας» της Πύλου   

Αγκαλιά προστασίας για τον πλάτανο «ελευθερίας» της Πύλου Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης", το οποίο είναι υποψήφιο ένταξης στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου Νέστορος καθώς και με το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου σε μια συμβολική τελετή ενέταξαν τον μνημειακό πλάτανο «ελευθερίας» που βρίσκεται στην πλατεία της Πύλου στο εν λόγω δίκτυο προστασίας. Ειδικότερα, με αφορμή την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου με την οποία συνδέεται ιστορικά το μνημειακό δέντρο, ομάδα μαθητών του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου μαζί με τις διευθύντριες των σχολείων τους έκαναν τα αποκαλυπτήρια επετειακής ετικέτας με την οποία σημάνθηκε ο μνημειακός πλάτανος«ελευθερίας» καθώς συνδέεται ιστορικά με την εν λόγω νικηφόρα ναυμαχία. Η επετειακή ετικέτα σήμανσης των δέντρων του δικτύου, που αριθμεί 71 δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο, έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν επηρεάζει την φυσική και αισθητική υπόστασή τους. Το σχέδιο της ετικέτας είναι εμπνευσμένο από την εμβληματική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής καλλιτέχνιδα Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και κατάγεται από τον οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος ενώ παράλληλα, η ετικέτα φέρει το σήμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021» καθώς η εν λόγω δράση τελεί υπό την αιγίδα της.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος κ.Καρβέλας, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την σημασία προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και της ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Τέλος,σε μια συμβολική κίνηση υιοθεσίας του αιωνόβιου πλατάνου, τα παιδιά δημιούργησαν μια αγκαλιά προστασίας γύρω από το μνημειακό δέντρο, ενώ πλέον θα αποτελεί επίκεντρο εικαστικών δράσεων και εκδηλώσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα των εν λόγω δημοτικών σχολείων.


Αγκαλιά προστασίας για τον πλάτανο «ελευθερίας» της Πύλου
Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων
Ελληνικής Επανάστασης", το οποίο είναι υποψήφιο ένταξης στο Εθνικό Ευρετήριο
Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Ινστιτούτο Πολιτισμού
Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου Νέστορος καθώς και με το 1
ο
και 2
ο
Δημοτικό Σχολείο Πύλου, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου σε μια συμβολική τελετή
ενέταξαν τον μνημειακό πλάτανο «ελευθερίας» που βρίσκεται στην πλατεία της
Πύλου στο εν λόγω δίκτυο προστασίας.





Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων
Ελληνικής Επανάστασης", το οποίο είναι υποψήφιο ένταξης στο Εθνικό Ευρετήριο
Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Ινστιτούτο Πολιτισμού
Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου Νέστορος καθώς και με το 1
ο
και 2
ο
Δημοτικό Σχολείο Πύλου, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου σε μια συμβολική τελετή
ενέταξαν τον μνημειακό πλάτανο «ελευθερίας» που βρίσκεται στην πλατεία της
Πύλου στο εν λόγω δίκτυο προστασίας.