Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ελληνική κρίση: Σε περίπτωση χρεωκοπίας η Φινλανδία ζήτησε ως εγγύηση την υποθήκευση του Παρθενώνα [1]
Eπιμέλεια : Λαέρτης ο Πύλιος
Εισαγωγή: Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις έπαιρναν φωτιά προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία τόσο για το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, όσο και για τα μέτρα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, οι Γερμανία , η Ολλανδία , η Αυστρία και προπαντός η Φιλανδία αποφάσισαν να ζητήσουν περίεργες εγγυήσεις , προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera γράφει [2]
Ελληνική κρίση: Σε περίπτωση χρεωκοπίας η Φινλανδία ζήτησε ως εγγύηση την υποθήκευση του Παρθενώνα
«Διπλωματικές πηγές»: Η Αθήνα, έχει στην κατοχή της περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμύρια ευρώ να δεσμεύσει, συμπεριλαμβανομένης της Ακρόπολης.
ΜΙΛΑΝΟ – «Η ιστορία επαναλαμβάνεται δύο φορές, την πρώτη φορά ως τραγωδία, την δεύτερη ως φάρσα», υποστήριξε ο φιλόσοφος Καρλ Μαρξ, μια πρόταση που έχει γίνει διάσημη. Η διάσωση της Ελλάδα από την κρίση έχει φτάσει τώρα στο δεύτερο στάδιο και οι ειδήσεις ποτέ δεν δίνονται έτοιμες στο πιάτο αλλά διαρρέουν από τις διπλωματικές πηγές.
ΔΑΝΕΙΑ – Για να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, η Φιλανδία , σε κάποιο σημείο της διαπραγματεύσεις, ζήτησε εγγυήσεις με υποθήκευση της κρατικής ιδιοκτησίας: για την ακρίβεια ζήτησε να υποθηκευτεί η Ακρόπολη της Αθήνας ( Παρθενώνας) και μερικά νησιά. Όπως μαθαίνουμε από διπλωματικές πηγές, οι Φιλανδοί έθεσαν ως «κόκκινη γραμμή» για την χορήγηση του δανείου, αξιόπιστες εγγυήσεις, καθόσον η Ελλάδα έχει στην κατοχή της, δημόσια αγαθά 300 δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να τους ικανοποιήσουν. Αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, τι θα συμβεί σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδα. Ο Παρθενώνας θα πωληθεί ή θα μεταφερθεί απλά στο Ελσίνκι;
Επίλογος: Όλα έχουν τη τιμή τους! Γνωρίζαμε ότι οι Ευρωπαίοι ζήλευαν ανέκαθεν την ιστορία μας και εποφθαλμιούσαν την κληρονομιά μας. Γνωρίζαμε ότι ανέκαθεν με την πρώτη ευκαιρία «φίλοι» και εχθροί έσπευδαν να ρημάξουν τη χώρα. Άρα, εμείς φταίμε και κανένας άλλος. Εμείς που μεταξύ άλλων διατυμπανίζαμε ότι η εθνική μας κληρονομιά είναι και «παγκόσμια κληρονομιά»[3], κάνοντας το χατίρι των «εταίρων»
και θέλοντας να δείξουμε την ευρωπαϊκή μας «καλή διαγωγή» σε όλους εκείνους που βάλθηκαν να μας κάνουν με τον δικό τους τρόπο «πολιτισμένους». Τα «κοινά κτήματα» τώρα ξαφνικά τα διεκδικούν ως δικά τους οι «φίλοι Ευρωπαίοι» που μέχρι τώρα είχαν φαγωθεί να μας πείσουν για «παγκόσμια κληρονομιά».
Μετά την «πανέξυπνη εκπαιδευτική πολιτική» των τελευταίων χρόνων, τώρα έρχεται να ξεπουληθεί ο Παρθενώνας…….. Αυτή είναι ντροπή, κρίμα και αίσχος.
Το πρωτότυπο κείμενο στα Ιταλικά
[1] Crisi greca: in caso di fallimento la Finlandia vuole il Partenone in garanzia
Fonti diplomatiche: Atene possiede 300 miliardi di beni da dare in garanzia tra cui anche l'Acropoli
MILANO - «La storia si ripete due volte, la prima volta come tragedia la seconda come farsa» sosteneva il filosofo Karl Marx in una frase ormai diventata celebre. Il salvataggio della Grecia dalla crisi ha ormai raggiunto sicuramente questo secondo stadio se quello che trapela da fonti diplomatiche è stato mai messo veramente sul piatto.
PRESTITI - Per dare nuovi prestiti alla Grecia, la Finlandia ha, a un certo punto dell'estenuante negoziato europeo, chiesto garanzie in particolari beni dello Stato ellenico: per la precisione l'Acropoli di Atene, il Partenone e alcune isole. Secondo quanto si apprende da fonti diplomatiche, i finlandesi avrebbero posto come «red line» la concessione di garanzie affidabili, e hanno fatto il conto che la Grecia possiede 300 miliardi di euro di beni dello Stato che potrebbero soddisfare questa richiesta. Non è chiaro però ancora cosa succederebbe in caso di default della Grecia. Il Partenone verrebbe venduto o semplicemente trasferito ad Helsinki? Marco Letizia 21 luglio 2011 20:33 Corriere Dela Sera
[2] Ελεύθερη μετάφραση
[3] Άλλο είναι «παγκόσμιας σημασίας » και άλλο «παγκόσμιας κληρονομιάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου