Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011


Aνά 45 ημέρες ενημέρωση για τα έργα του ΕΣΠΑ
Ενημέρωση και αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος ΕΣΠΑ ανά 45 ημέρες θα γίνεται από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, με εντολή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, όπως αποφασίσθηκε κατά την προχθεσινή σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.Τα έργα που δεν προχωρούν αναγκαστικά θα πάρουν το δρόμο της απένταξης, ενώ κρίθηκε πολύ σημαντική η καθυστέρηση των 6 μηνών, διάστημα κατά το οποίο η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ ανήκε στη δομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τέλος, όπως τονίστηκε, τα μεταφερόμενα έργα δεν επιτρέπουν στην Περιφέρεια την ένταξη νέου έργου.
Ωρίμανση έργωνΚατά την εισήγησή της, η κα Νικολάκου σημείωσε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους οι διαθέσιμοι πόροι του «Καλλικράτη», να υπάρξει διαφανής διαχείριση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ και να αξιοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης, να μην πάει καμία ευκαιρία χαμένη.Κατά την κα Νικολάκου, τα τελευταία χρόνια η διαχείριση του ΕΣΠΑ γινόταν ευκαιριακά, με κατακερματισμό των έργων, χωρίς επίβλεψη και ανταποδοτικότητα. Τώρα, θα χρηματοδοτηθούν μόνο όσοι είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε δύσκολες και απαιτητικές προκηρύξεις, ενώ δε θα γίνεται καμία έκπτωση στις προϋποθέσεις ωρίμανσης των έργων.«Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή την αρμοδιότητα διαχείρισης του ΕΣΠΑ, κι αυτό, γιατί θεωρούσαμε ότι ο χρόνος των έξι μηνών που χάθηκε ήταν πολύ σημαντικός για τον προγραμματισμό και την ένταξη των έργων που συνάδουν με το στρατηγικό σχεδιασμό και την αναπτυξιακή κατεύθυνση που θέλει να δώσει η αιρετή Περιφέρεια στην Πελοπόννησο», σχολίασε η αντιπεριφερειάρχης. Παρουσιάζοντας τα αρνητικά της μέχρι σήμερα διαχείρισης, ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Καλό Νερό ενώ δεν υπάρχει σήμερα σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και έργα που δεν ολοκληρώθηκαν και σήμερα έχουν καταστραφεί οι υποδομές τους, όπως ο βιολογικός καθαρισμός Επιδαύρου και Θερμισίας στην Αργολίδα και αυτός της Πύλου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει κάποια κινητικότητα. Μαζί με την εισήγησή της η κα Νικολάκου έδωσε στους συμβούλους πίνακες με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και όλα τα στοιχεία που τα αφορούν έως τις 18 Αυγούστου.Από τα στοιχεία αυτά, υπογράμμισε πως οι κωδικοί που αφορούν υποδομές εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής μέριμνας ουσιαστικά είναι στάσιμοι.Υπενθυμίζεται ότι έως τέλος του 2013 πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα έργα του ΕΣΠΑ, ενώ έως 31/12/2015 θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί και ολοκληρωθεί.
Ξεκαθάρισμα Όπως τόνισε στη συνέχεια η κα Νικολάκου: «Η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει και ετοιμάζει ένα ξεκαθάρισμα των έργων του ΠΕΠ Πελοποννήσου, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως θνησιγενείς ή νεκρές εντάξεις. Δηλαδή, έργα που “κοιμούνται” έχουν δεσμεύσει πόρους του προγράμματος, έχουν καθυστερήσει να δημοπρατηθούν και να συμβασιοποιηθούν, έτσι ώστε να αμφισβητείται η δυνατότητα για την υλοποίησή τους. Σε κεντρικό επίπεδο διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα οι ακόλουθες ανησυχητικές περιπτώσεις: συνολικά 4.762 έργα είχαν χαρακτηριστεί νεκρά, δεσμεύοντας πόρους 5,5 δισ. ευρώ, που παρέμεναν αναξιοποίητοι. Για μας το μέλλον της χώρας μας είναι η μόχλευση της οικονομίας. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε, αν χρειαστεί, αρκεί να πάει ο τόπος μας μπροστά. Οι στρεβλωμένες αντιλήψεις οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτό το σημείο. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εμποδίσει την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και να συνεχίσει, με ξεπερασμένες πολιτικές, τακτικές και νοοτροπίες, να ενισχύει το αδιέξοδο και να εμβαθύνει την κρίση».Κλείνοντας παρατήρησε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σύντομα θα προχωρήσει στην πρόσληψη ειδικής τεχνικής βοήθειας με 3 συμβούλους: σύμβουλο για την κινητικότητα του ΕΣΠΑ, σύμβουλο για την παροχή υπηρεσιών στους δικαιούχους και σύμβουλο για την ευθύνη ωρίμανσης των μελετών σε εκκρεμότητα και ετοιμασίας του επόμενου μελετητικού προγραμματισμού για την 5η Προγραμματική Περίοδο.
ΈργαΣύμφωνα με τους πίνακες που έδωσε η κα Νικολάκου, στα έργα υπό αξιολόγηση περιλαμβάνονται τα εξής από Μεσσηνία:-Βελτίωση / κατασκευή του δρόμου Κυπαρισσίας – Φιλιατρών – Πύλου, τμήμα Γαργαλιάνοι – Ρωμανός (γέφυρα ΕΣΠΑ)-Βελτίωση οδού Βελίκα - Νεοχώρι-Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) Μεσσηνίας-Ανακαίνιση και επέκταση δικτύου ύδρευσης Δήμου Καλαμάτας-Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από πηγές Αγίου Παύλου προς Τοπικές Κοινότητες & Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, α’ φάση (τμήμα 1)-Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από πηγές Αγίου Παύλου προς τοπικές Κοινότητες & Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, β’ φάση (αξιολογημένη από Διαχειριστική Αρχή).-Κατασκευή αποχέτευσης δ.δ. Κοπανακίου και Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Αετού.-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος Χριστιανούπολης -Αποκατάσταση τμήματος κτηριακού συγκροτήματος Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Ανδρομονάστηρο)-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στη Μεσόρουγα Αλαγονίας-Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας στη Λαγκάδα-Στερέωση και συντήρηση τοιχογραφιών και γλυπτού διακόσμου Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στο Καμπινάρι Πλάτσας στη Μάνη.-Προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, δ.δ. Χώρας -Αναστήλωση ανατολικού τμήματος τειχών Κάστρου Ανδρούσας-Ανάπλαση τμήματος Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (γ’ φάση)-Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Καλαμάτας-Αποπεράτωση κατασκευής Λυκείου Φιλιατρών-Προμήθεια μαγνητικού τομογράφου για Νοσοκομείο Καλαμάτας-Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, Νοσοκομείο Καλαμάτας. -Βελτιώσεις κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών – εγκαταστάσεων Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα εξής έργα:-Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης για ενίσχυση υδρευτικών αναγκών από πηγές Αγίου Παύλου προς Τοπικές Κοινότητες και Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης του Δήμου Μεσσήνης, β’ φάση. Βρίσκονται υπό εξέταση η προγραμματική σύμβαση και η οικονομική διαχείριση του έργου.-Αποκατάσταση συγκροτήματος Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας (β΄ φάση).-Βελτίωση της 9ης Επαρχιακής Οδού (τμήμα εισόδου Κορώνης) - Τεχνικά έργα σταθεροποίησης κατολίσθησης. -«Βελτιώσεις κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών – εγκαταστάσεων Κέντρου Υγείας Αγ. Νικολάου»-Τροποποίηση αποχέτευσης Αετού. Έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία.
Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου