Δίνουν ζωή στο Νιόκαστρο Ανοίγει για το κοινό και μεταφέρεται εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ενώ θα φιλοξενούνται εκθέσεις και θα προβάλλεται αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε την πρόταση για τις χρήσεις, καθώς και τη διαχείριση όλου του κάστρου από την 26η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων
Ζωή και πλούσιες δραστηριότητες θα αποκτήσει το Νιόκαστρο της Πύλου, ένα σημαντικό μνημείο σε μια αναπτυσσόμενη τουριστικά και πολιτιστικά περιοχή. Στο πανέμορφο αυτό φρούριο θα μεταφερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, θα φιλοξενούνται διάφορες περιοδικές εκθέσεις, θα προβάλλεται αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου κ.ά.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε την πρόταση για τις χρήσεις, καθώς και τη διαχείριση όλου του κάστρου από την 26η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κάτι που είναι σύμφωνο με όσα προβλέπει " επισκεπτών?.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου θα λειτουργήσει στο ισόγειο του Κτιρίου Μαιζώνος. Σήμερα στεγάζεται σε μικρό κτίριο μέσα στον οικισμό, με στατικά προβλήματα και προβλήματα υγρασίας. Το παλιό κτίριο του μουσείου αφού επισκευαστεί θα λειτουργήσει ως επισκέψιμη αρχαιολογική αποθήκη και εργαστήριο συντήρησης.
Η συλλογή Rene Puaux, η οποία στεγάζεται μέχρι σήμερα στο ισόγειο του Μαιζώνος, θα μεταστεγαστεί σε αίθουσες του διατηρητέου κτιρίου Τσικλητήρα. Η βιβλιοθήκη στον α' όροφο του κτιρίου θα χρησιμοποιείται από όλο το επιστημονικό προσωπικό. Ολόκληρο το κτίριο "Πασά", το οποίο πρόσφατα επισκευάστηκε, μαζί με την παρακείμενη αποθήκη, θα χρησιμοποιείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για τις περιοδικές εκθέσεις της.
Η Μεγάλη Θόλος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή συνεδρίων, διαλέξεων και θα φιλοξενήσει το "Κέντρο αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου", με χρήση πολυμέσων. Τα κελιά στην Ακρόπολη θα χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι, ενώ ο μεγάλος αύλειος χώρος θα συνεχίσει να παραχωρείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέλος, ο Προμαχώνας Μακρυγιάννη θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος για περιοδικές εκθέσεις Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ ή άλλων φορέων.
Το φρούριο της Πύλου (Νιόκαστρο) άρχισε να κτίζεται από τους Οθωμανούς το 1573, λίγο μετά την ήττα τους στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571). Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από την εξαγωνική ακρόπολη και το προτείχισμά της, δύο τετράπλευρους, περίκλειστους, προμαχώνες, οχυρωματικό περίβολο και τέσσερις κυλινδρικούς πύργους. Από τον "εντός τειχών" οικισμό ελάχιστα κτίρια διασώθηκαν. Από αυτά κάποια έχουν αναστηλωθεί ή επισκευαστεί και στεγάζουν διάφορες εκθέσεις, λειτουργίες κ.λπ.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου