Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012
Με 202 "ναι" και 80 "όχι", αλλά και με "5+10" κωλοτούμπες υπερψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος του νέου μνημονίου
«ΟΧΙ» ΕΠΕΜΕΙΝΕ Ο ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ – «ΤΑ ΜΙΣΟ-ΓΥΡΙΣΕ» Ο ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Με 202-80 και 5+10 "κωλοτούμπες" υπερψηφίστηκεο εφαρμοστικός για περικοπή συντάξεων29/02
Με 202 "ναι" και 80 "όχι", αλλά και με "5+10" κωλοτούμπες υπερψηφίστηκε ο εφαρμοστικός νόμος του νέου μνημονίου, που αφορά τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και τις αλλαγές στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις (μετενέργεια, διαιτησία κλπ).
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε για την Πελοπόννησο στον Οδυσσέα Βουδούρη που ξαναψήφισε «ΟΧΙ», ενώ ο Δ. Κουσελάς … τα μισο-γύρισε.
Επί 283 ψηφισάντων, «ναι» ψήφισαν 202 βουλευτές, «όχι» 80 και ένας δήλωσε παρών. Στα «ναι» προσετέθησαν και πέντε εκ των 21 διαγραφέντων της ΝΔ, καθώς και ένας εκ των διαγραφέντων του ΠαΣοΚ, όπως και 9 «πράσινοι» οι οποίοι είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος με το ερώτημα της διαγραφής.
ΣΧΟΛΙΟ:
ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ
Το άρθρο 60 παρ. 1 του Ελληνικού Συντάγματος λέει: «Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση». Το Συνταγματικό Δίκαιο κατοχυρώνει, λοιπόν, το δικαίωμα της κατά συνείδηση γνώμης και ψήφου του βουλευτή ως έκφραση της γενικότερης δημοκρατικής αρχής, εκείνης τους ελεύθερης εντολής.
Δικαιολογητικό λόγο αποτελεί η βούληση του συντακτικού νομοθέτη να προστατεύσει το βουλευτή έναντι των κρατικών οργάνων, έτσι ώστε να μην υφίσταται ο κίνδυνος να υποστεί την οποιαδήποτε δυσμενή συνέπεια αναφορικά με ψήφο που έδωσε ή με έκφραση γνώμης την οποία διατύπωσε.
Το σύνολο μάλιστα των διατάξεων των άρθρων 60 έως 63 του Συντάγματος, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 51 παράγρ. 2, κατοχυρώνουν την αρχή της αντιπροσώπευσης με γνώμονα της ενδεδειγμένης εκ μέρους του βουλευτή κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς την προάσπιση του γενικού συμφέροντος – κατ’ αντιδιαστολή προς το κομματικό, το τοπικό ή το μερικό – διαμορφώνοντας ένα πλέγμα διατάξεων που διασφαλίζουν πλήρως και κατά τρόπο επαρκή την ανεξαρτησία του βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του.Από την άλλη πλευρά, η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας θεμελιώνει μια ουσιαστική σχέση αντιπροσώπευσης μεταξύ Βουλής και εκλογικού σώματος, δηλαδή μεταξύ βουλευτή και εκλογέα (άρθρο 51 παράγρ. 2 Συντ. – «οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος»).
Ο συνδυασμός των παραπάνω διατάξεων διαμορφώνει το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση όχι ως δικαίωμα αυθαίρετης παρερμηνείας ή αγνόησης της λαϊκής εντολής, αλλά ως αποτρεπτικό παράγοντα έναντι της υπαγωγής του βουλευτή σε οποιεσδήποτε ιεραρχικές εξαρτήσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1: Από όποια άποψη και να το δει κανείς (συνταγματική, πολιτική, κοινωνική) η Δημοκρατία μας (στα … συνταγματικά χαρτιά!) δεν επιτρέπει, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΑΟ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ … ΙΕΡΑΡΧΙΚΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ! ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ … ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΕΓΡΑΦΕ ΟΛΟΥΣ!
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΕ … ΚΩΜΑ
Δυστυχώς, κάθε ώρα πλέον, αποδεικνύεται σαφέστερα αυτό που δεν … θέλουμε να είναι απόλυτη (τουλάχιστον) αλήθεια: Το πολιτικό μας σύστημα και τα κόμματα (ιδιαίτερα της … εξουσίας) βρίσκεται … σε κώμα, δεν έχουν τις πολιτικές αισθήσεις τους και δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους και δεν ανταποκρίνονται σε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα και να τους δίνει ο Πολίτης! Το μόνο που … αισθάνονται είναι η συστημική αυτοσυντήρηση. Παλεύουν να διαχειριστούν την κρίση τους και να επιβιώσουν πάση θυσία…
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, όμως, ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ! Ο ΛΑΟΣ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;…
Και το χειρότερο. Ο Έλληνας Πολίτης καθίσταται καθημερινά αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας του «πολιτικού θέατρου του παραλόγου»:
* Οι ίδιοι οι αρχηγοί να λένε (αντισυνταγματικά) στους … υφιστάμενους βο(υ)λευτές τους τι επιβάλλει η «κομματική πειθαρχία» (!) και οι (αρκετοί) Βουλευτές τους, την μια (συνταγματικά) να υπακούουν στην συνείδηση τους και στους εντολείς τους και την άλλη (αντισυνταγματικά και αντισυμβατικά, σε σχέση με τους αντισυμβαλλόμενους Πολίτες) … να καθρεπτίζουν την αφεντομουτσουνάδα τους … στο δίσκο που θα τους δώσει το κόμμα τους για να μαζέψουν τα … ψηφουλάκια τους, για το κομματο-μουτσουλό τους, ρε γαμώτο!
* «Λένε» δυνατά εις επήκοον όλων των Ελλήνων οι Αρχηγοί προς τους βουλευτές τους, ότι εάν κάνουν μια «κωλοτούμπα» μπορούν να γυρίσουν στο «μαντρί» και εκείνοι δεν το έχουν σε τίποτα να κάνουν την «κωλοτούμπα» μπροστά μας και σε λίγες ημέρες να ζητήσουν και την ψήφο μας, ως … ανταμοιβή!
Άμα η συνείδηση τους λέει «ΝΑΙ» στο Νέο Μνημόνιο, καλά κάνουν και ψηφίζουν «ΝΑΙ». Άμα πιστεύουν «ΟΧΙ», «ΟΧΙ»! Άλλο πράγμα ξέρω τι θέλω και τι λέω και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και πάω και στο σπίτι μου άμα χρειαστεί και ΑΛΛΟ … «ΤΡΕΜΩ ΣΑΝ ΤΟ ΨΑΡΙ» ΣΤΟΝ … ΑΡΧΗΓΟ ΜΟΥ ΕΜΠΡΟΣ! Άλλο "μνημονιακός" ή "αντιμνημονιακός" και άλλο "κωλοτούμπας"!
Υποφέρουν από… πολιτική διάσειση; Είναι τόσο «κομματο-εαυτούληδες», βοήθησε με Έλληνα … να μην σου μοιάσω; Ή ξέρουν τι ψηφίζουν και έχουν το θάρρος της γνώμης τους και το λένε και το υποστηρίζουν και ξανακατεβαίνουν για να τους κρίνουμε ή δεν … τους ξανακατεβάζει το κόμμα τους και πάνε στο σπίτι τους, ή άλλα λένε την μια ώρα και άλλα κάνουν την άλλη και τους καταλάβαμε και θα τους στείλουμε εμείς στο σπίτι τους…
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2: «Κωλοτούμπες» κάνουν τα μικρά παιδιά! Οι «κωλοτούμπες» των πολιτικών λέγονται «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗΣ»… Και το «Έγκλημα» ακολουθεί πάντα η «Τιμωρία»… Γιατί κύριοι βουλευτές αντικαθιστάτε στην πράξη τις συνταγματικές προβλέψεις! Γιατί κύριοι αρχηγοί καταχρηστικά ασκείτε το αρχηγικό δικαίωμα! Γιατί απαξιώνετε το πολιτικό μας σύστημα! Γιατί αποδεικνύεστε κατώτεροι των ιστορικών στιγμών! Γιατί εσάς ακούγαμε τόσα χρόνια και … φάγαμε το κεφάλι μας (όχι ότι και αυτό δεν φταίει τίποτα)!
«Τιμωρία» ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ! Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο το πολύπαθο δημοκρατικό μας πολίτευμα, ούτε επ΄ ουδενί να επιτρέψουμε – νομιμοποιήσουμε εκτροπές με απροσδιόριστες συνέπειες!
OI «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ»
Συγκεκριμένα, οι πέντε «γαλάζιοι» οι οποίοι άλλαξαν στάση και από το «όχι» στο νέο μνημόνιο ψήφισαν «ναι» στον εφαρμοστικό νόμο, είναι οι εξής: Αλ. Δερμεντζόπουλος, Εμ. Κεφαλογιάννης, Ζ. Τζηκαλάγιας, Θ. Λεονταρίδης και Αν. Καριπίδης. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής τους στη ΝΔ, εξέλιξη η οποία τους οδήγησε στην αλλαγή της στάσης τους. Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία οι κκ.Λεονταρίδης, Καριπίδης και Τζηκαλάγιας βρέθηκαν στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή και συνομίλησαν με συνεργάτη του κ. Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι 10 βουλευτές της ΝΔ που είχαν ψηφίσει «όχι» στο μνημόνιο και είχαν τεθεί εκτός Κ.Ο. επέλεξαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία. Πρόκειται για τους εξής:Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Ζώης, Γ. Καρασμάνης και Γ. Βαγιωνάς.
ΕΞΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ «ΟΧΙ»
Όσον αφορά τους υπολοίπους έξι διαγραφέντες επέμειναν στο «όχι». Πρόκειται για τους Έλενα Κουντουρά, Δ. Σταμάτη, Μ. Τζήμα, Σπ. Γαληνό, Π. Μελά και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
1+9 «ΝΑΙ» ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ («ΤΑ ΜΙΣΟ-ΓΥΡΙΣΕ» Ο ΚΟΥΣΕΛΑΣ)
Όσον αφορά το ΠαΣοΚ, από τους 22 διαγραφέντες που τάχθηκαν κατά του μνημονίου, μόνον ένας επέλεξε το «ναι», ο κ. Χρ. Μαγκούφης (είχε ψηφίσει «παρών» στο νέο μνημόνιο), ενώ οι εννέα βουλευτές που είχαν ψηφίσει «ναι» επί της αρχής, αλλά είχαν καταψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα του μνημονίου και τέθηκαν σε κομματική «καραντίνα» με το ερώτημα της διαγραφής και της μη συμπερίληψης στα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ, επέλεξαν το «ναι» στον εφαρμοστικό. Πρόκειται για τους: Ι. Κουτσούκο, Π. Αντωνακόπουλο, Π. Δημητρουλόπουλο, Β. Κεγκέρογλου, Χρύσα Αράπογλου, Δ. Κουσελά, Δ. Καρύδη, Μαρία Μίχου και Μ. Τζελέπη. Από τους υπόλοιπους διαγραφέντες ο κ. Σπ. Κουβέλης ήταν απών, ενώ η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε «παρούσα».
ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» «ΟΧΙ» (ΠΑΛΙ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ Ο. ΒΟΥΔΟΥΡΗ)
«Όχι» και στον εφαρμοστικό ψήφισαν οι εξής: Λούκα Κατσέλη, Άννα Βαγενά, Βάσω Παπανδρέου, Λ. Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Αν. Τριανταφυλλόπουλος, Β. Τόγιας, Γ. Κασσάρας, Χ. Καστανίδης, Κυριακή Τεκτονίδου, Χρ. Κατσούρας, Ι. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Τσετίν, Ηλ. Θεοδωρίδης, Ι. Αμοιρίδης, ενώ ο Γ. Παπαμανώλης απουσίαζε.
«ΝΑΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΓΕΝΑΚΗ
Τέλος, από το «παρών» στην ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο μετακινήθηκε στο «ναι» ο ανεξάρτητος βουλευτής που πρόσκειται στην Δημοκρατική Συμμαχία Ελ. Αυγενάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου