Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Αναλώνεται συνεχώς σε κόντρες επί προσωπικού



Αναλώνεται συνεχώς σε κόντρες επί προσωπικού
Έχασε το ρόλο του το Περιφερειακό Συμβούλιο
Το ρόλο του φαίνεται πως έχει χάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στις τελευταίες – τουλάχιστον – συνεδριάσεις η πλειοψηφία αναλώνεται σε αντιπαραθέσεις επί προσωπικού με την ελάσσονα μειοψηφία, οι οποίες αρκετές φορές ξεφεύγουν από τα όρια, ενώ η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας είναι παντελώς απούσα.
Όσο δε για τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας, οι πλευρές των κ.κ. Γόντικα και Πετράκου με κάθε ευκαιρία προκαλούν την πλειοψηφία, η οποία, δυστυχώς, συνεχώς ανταποκρίνεται και χάνει την ψυχραιμία της.
Η συνεδρίαση από την αρχή μέχρι το τέλος πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ μεγάλη ένταση και αναλώθηκε σε αντιπαραθέσεις μεταξύ του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και της αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου με τον επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» κ. Πετράκο.

Επίσης, με την ενασχόληση του κ. Τατούλη με την εφημερίδα «Ελευθερία» και το δημοσιογράφο Γιάννη Σινάπη.
Κατά τα λοιπά, που θα έπρεπε να είναι και τα πιο σημαντικά, για το θέμα του λιγνιτωρυχείου σε Χωματερό και Φαλάνθη ανακοινώθηκε πως μετά από αίτημα της Περιφέρειας δόθηκε δίμηνη παράταση για τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας των δύο πυρηνελαιουργείων στο Μελιγαλά. Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε ντροπιαστικό τον τρόπο συγκρότησης και το θεσμικό πλαίσιο της ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά, ενώ ζήτησε να γίνει σύσκεψη με το Δήμο για τη συνδιαμόρφωση κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία της.
Ιδιαίτερα σημεία της συνεδρίασης, εκτός των αντιπαραθέσεων που αναφέραμε παραπάνω, αλλά χωρίς σε αυτά να δοθεί ιδιαίτερη σημασία – αν και έπρεπε-, ήταν η αναφορά του επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», Λάμπρου Μπούκλη, ότι τον πληροφόρησαν πως η Δημοτική Αρχή Πύλου – Νέστορος του υπέδειξε άλλη έκταση από την πραγματική και η καταγγελία του γιατρού του Μελιγαλά κ. Σακελαριάδη, ότι ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς δεν επέτρεψε την εγκατάσταση μηχανήματος που μετρά τους ρύπους για πυρηνελαιουργεία.
Λιγνιτωρυχεία
Η ένταση ξεκίνησε από την αρχή, όταν η κα Νικολάκου ζήτησε προ ημερήσιας διάταξης να τεθεί το θέμα των λιγνιτωρυχείων, με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας αντέδρασαν στην ξαφνική εισαγωγή στη συνεδρίαση σοβαρών θεμάτων, με τον κ. Πετράκο να μιλάει για «κολπάκια» και τον κ. Τατούλη από την πλευρά του να λέει ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να τρομοκρατηθεί από κανέναν και κανείς δεν μπορεί να ασκεί ατομική τρομοκρατία».
Στην τοποθέτησή της η κα Νικολάκου αναφέρθηκε σε πρώην βουλευτή που κατά τη συγκέντρωση των κατοίκων την Κυριακή απαξίωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ άλλος φορέας να αποκαλεί τον επενδυτή κουκουλοφόρο. Μίλησε, επίσης, για παραπληροφόρηση του κόσμου από Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τον κ. Πετράκο, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος είπε ότι η πλειοψηφία δεν έχει λάβει ακόμα θέση για τα λιγνιτωρυχεία, η δε παράταξή του είναι αντίθετη και κανείς δεν μπορεί να τους επιβάλλει να αλλάξουν γνώμη.
Ο κ. Νίκος Γόντικας κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι έθεσε το θέμα για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ παίρνοντας το λόγο ο κ. Πετράκος «άναψε τα αίματα» περισσότερο, λέγοντας ότι η οργή του λαού ανάγκασε την κα Νικολάκου να παίξει μια υψηλού επιπέδου θεατρική παράσταση. Την κατηγόρησε για απουσία από τη συνέλευση των κατοίκων, λέγοντας πως ακόμα η περιφερειακή αρχή δεν έχει πάρει θέση για το θέμα. Μάλιστα, καταλήγοντας είπε ότι «όποιος είναι υπέρ ή μασάει τα λόγια του, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του επενδυτή, και όποιος ξεκάθαρα λέει όχι, είναι υπέρ των πολιτών και τη Μεσσηνίας».
Ο κ. Μπούκλης είπε ότι επισκέφθηκε την περιοχή, την οποία του έδειξε ο δήμαρχος της περιοχής Δημήτρης Καφαντάρης, αλλά συνέχισε: «Από την Καλαμάτα τού είπαν ότι ο χώρος που του έδειξαν δεν ήταν ο αληθινός. Αν αυτό έχει συμβεί, λυπάμαι, αλλά δε θα έχει μόνο πολιτική διάσταση το θέμα».
Αρκετά αργότερα, ο κ. Πετράκος μετέφερε δήλωση του αντιδημάρχου Πύλου – Νέστορος κ. Βασιλόπουλου ότι δεν είναι αληθές αυτό που είπε ο κ. Μπούκλης.
Λάδι στη φωτιά έπεσε ακόμα περισσότερο, όταν η κα Νικολάκου είπε ότι ο κ. Πετράκος έχει σοβαρό πρόβλημα και πως η ίδια έχει παρατηρήσει ότι δεν παίρνει το λόγο στο συμβούλιο, αν πρώτα δεν πάρει εντολές από το τηλέφωνο. Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Πετράκου, ο οποίος της είπε: «Κόφτο αυτή τη στιγμή» και να συνεχίσει: «Το θράσος της κυρίας είναι απύθμενο».
Δεν τον χάρισε φυσικά η κα Νικολάκου, η οποία του ανταπάντησε: «Ποιος είστε εσείς που θα μου πείτε πότε θα απαντήσω; Ποιος είστε εσείς που θα μου πείτε οτιδήποτε; Πρέπει να καταλάβετε ποια είναι η θέση σας, μοναχικός καβαλάρης είστε».
Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω, όταν ο κ. Τατούλης, κλείνοντας τη συζήτηση για το θέμα αυτό, είπε ότι δημοσιογράφοι συγκεκριμένων μέσων γυρίζουν από χωριό σε χωριό και τρομοκρατούν, ενώ βγαίνουν με πρωτοσέλιδους τίτλους και μιλούν για τον «Τατούλη και την παρέα του».
Στη συνέχεια αποκάλεσε τον κ. Πετράκο αργόμισθο, που δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει, λέγοντας κιόλας ότι είναι αποσπασμένος σε βουλευτή στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, είπε ότι όλους αυτούς που κάνουν ότι ενδιαφέρονται, τους έχει δει σαν λαγούς να φεύγουν από την αίθουσα του συμβουλίου όταν είναι να ψηφίσουν.
Πυρηνελαιουργεία
Για τη λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων στο Μελιγαλά, αρχικά τοποθετήθηκαν παράγοντες της περιοχής και ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, ζητώντας να κλείσουν.
Ο γιατρός της περιοχής κ. Σακελαριάδης έκανε λόγο για ζήτημα δημόσιας υγείας και αύξηση στην περιοχή των αναπνευστικών προβλημάτων και του καρκίνου του λάρυγγα. Κάλεσε το συμβούλιο να προσέξει την υγεία των πολιτών, ενώ τόνισε ότι τοποθετήθηκε μηχάνημα μέτρησης της ρύπανσης που είναι ακατάλληλο.
Εξήγησε πως επιθεωρητής Περιβάλλοντος τους ενημέρωσε, όταν τον ρώτησαν, ότι δεν τοποθετήθηκε μηχάνημα μέτρησης ρύπων, αλλά όζοντος. Όταν ρώτησαν γιατί, πήραν την απάντηση πως δεν τους το επέτρεψε ο αντιπεριφερειάχρης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς. Επίσης, ο ίδιος είπε πως έχει γίνει δέκτης μηνυμάτων από τρίτους πως ο κ. Αλευράς τού συστήνει να μη μιλάει πολύ, γιατί μπορεί να βρει τον μπελά του.
Ο περιφερειάρχης παίρνοντας το λόγο κάλυψε τον κ. Αλευρά, λέγοντας πως αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη όλων των ενεργειών του, για να προσθέσει πως άκουσε με ελαφρά τη καρδία να του ρίχνουν ευθύνες και ένα γιατρό να αναφέρεται σε επιστημονικά θέματα, χωρίς καμία τεκμηρίωση.
Ένταση υπήρξε και μεταξύ της κας Νικολάκου και του κ. Σακελαριάδη, όταν η πρώτη του είπε ότι του απαγορεύει να αφήνει υπονοούμενα και εκείνος απάντησε ότι κανείς δε θα απαγορεύσει στους κατοίκους να φροντίζουν για την υγεία τους.
Λίγο αργότερα, παίρνοντας το λόγο ο κ. Αλευράς, χαρακτήρισε ψευδή όσα είπε ο γιατρός και απαράδεκτα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αντί να μας δίνετε εύσημα, μας κατηγορείτε κιόλας».
Αντιπαραθέσεις
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε άλλη μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Τατούλη με τον Πετράκο. Ο περιφερειάρχης τον χαρακτήρισε επικίνδυνο και ο κ. Πετράκος τού είπε ότι λέει συνεχώς τις ίδιες σαχλαμάρες και γελοιότητες, ενώ τον ρώτησε αν έχει να πει τίποτα σοβαρό.
Και αφού η διαδικασία προχωρούσε, η κα Νικολάκου παρενέβη, υποδεικνύοντας στον πρόεδρο του Περιφερειακού να απαιτήσει από τον κ. Πετράκο να ανακαλέσει ότι ο περιφερειάρχης λέει γελοιότητες. Ο κ. Πετράκος δεν ανακάλεσε, αφού για να γίνει αυτό ζήτησε να ανακαλέσει και ο κ. Τατούλης όσα έχει πει γι’ αυτόν. Τελικά, ο πρόεδρος του Σώματος του αφαίρεσε το λόγο.
Λίγο αργότερα, η κόντρα ξεκίνησε εκ νέου, με τον κ. Πετράκο να λέει στον κ. Τατούλη πως δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι αποσπασμένος, κάτι που έχει γίνει απόλυτα νόμιμα, ενώ ρώτησε τον κ. περιφερειάρχη να ενημερώσει πόσους μισθούς εισπράττει.
Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, παρεμβαίνοντας σε νέα ενασχόληση του κ. Τατούλη με το δημοσιογράφο Γ. Σινάπη, ο κ. Μπούκλης κατήγγειλε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος τού είπε πως αν πάει στην ανοικτή συνέλευση των κατοίκων για τα λιγνιτωρυχεία, θα φάει γιαούρτια. Ο κ. Τατούλης, επιτέθηκε εκ νέου στο δημοσιογράφο, αποκαλώντας τον «δειλό», πως είναι «γνωστός», πως «τρομοκρατεί τον κόσμο» και κάνοντας λόγο για αποκάλυψη από τον κ. Μπούκλη, πως εκβιάσθηκε.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου