Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Ήξεις - αφήξεις" για λιγνιτωρυχείο,

«Ήξεις - αφήξεις" για λιγνιτωρυχείο,
«όχι» σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής
8/02

Κατά της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσσηνία, χωρίς το ίδιο να ισχύει και για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στις περιοχές Χωματερό και Φαλάνθη, εξακολουθώντας να αφήνει ανοικτό το θέμα, τάχθηκε σήμερα από την Καλαμάτα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, όπου βρέθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της περιφερειακής ενότητας.




Τα λιγνιτωρυχεία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τατούλης «… τα συζητάμε»!




Μεταξύ άλλων ο κ. Τατούλης, άφησε σοβαρότατες αιχμές και για τις «πριν Καλλικράτη» αυτοδιοικήσεις της Μεσσηνίας λέγοντας ότι «παρενέβαιναν εξωθεσμικοί παράγοντες και έλεγχαν την πολιτική εξουσία».



ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ




Ο κ. Τατούλης, ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, με συνάντηση με όλους τους Δημάρχους για τα έργα των περιοχών του.




«Σχεδιάζουμε με τους Δημάχρους, μαζί προχωράμε και χαίρομαι πολλές φορές γιατί φαίνεται έκδηλη η έκπληξή τους, όταν στην πληθώρα των έργων που ανακοινώνουμε για την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, μπαίνει πάντα ένα ερώτημα. Μα τα χρήματα είναι λίγα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα της δουλειάς μας και της μεγάλης εμπειρίας που έχουμε, είναι πολλά μεγάλα έργα να τα έχουμε μετακινήσει στα τομεακά προγράμματα και να έχουμε τη δυνατότητα στο πρόγραμμα διοίκησης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ να συμπεριλαμβάνουμε πολλά μεγάλα έργα προς υλοποίηση. Αυτό δεν γίνεται μόνο στη Μεσσηνία, γίνεται σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου», τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τατούλης, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την ένταξη του λιμανιού της Καλαμάτας στα διευρωπαϊκά λιμάνια.




Ειδική αναφορά, έκανε στις ενέργειες της περιφέρειας για την ολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μην παραλείποντας να «καρφώσει» το Δήμαρχο Τρίπολης Ιωάννη Σμυρνιώτη λέγοντας χαρακτηριστικά σχετικά με τις ζημιές που υπέστη η πόλη από τις πλημμύρες:

«Τα σκουπίδια ήταν η μεγάλη αιτία και η αδυναμία της αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δικής της ευθύνης».



ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ



Για το θέμα του λιγνιτωρυχείου, αφού αρχικά ο Περιφερειάρχης δήλωσε αντίθετος σε «οποιοδήποτε λαϊκισμό, κραυγές και φωνές για τα δικά του προσωπικά συμφέροντα», αναρωτώμενος ποιος πολίτης μπορεί να αποφασίσει για ένα θέμα, εάν δεν ξέρει όλες τις πλευρές.




«Η περιφέρεια πρέπει να δείξει σοβαρότητα και να ενισχύσει το κλίμα που ήδη υπάρχει στην περιφέρεια Πελοποννήσου, να είναι ελκυστική σε επενδύσεις. Δεν υπάρχει καμία πρόταση χωρίς συν και πλην. Εμείς οφείλουμε να τα δούμε με σοβαρότητα, να έχουμε στα χέρια μας τη γνωμοδότηση της υπηρεσίας μας, τη γνωμοδότηση επιστημονικών φορέων, ώστε να αποκτήσουμε καθαρή άποψη και με ήρεμο τρόπο και νηφαλιότητα να αποφασίσουμε», είπε ο κ. Τατούλης, ενώ εξήγησε την απουσία της πλειοψηφίας από τη συγκέντρωση των κατοίκων ως εξής:




«Άλλο γνώρισμα της περιφέρειας, είναι ότι προσπαθούμε να ανεβάσουμε το προφίλ της. Αυτό σημαίνει ότι η περιφέρεια δεν μπορεί να συμμετέχει σε πράγματα και εκδηλώσεις χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός και διαβούλευση», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ηρωική την παρουσία του συμβούλου του Ι. Αργυράκη και διευκρινίζοντας ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη όταν τάχθηκε κατά των λιγνιτωρυχείων.




Λίγο αργότερα διευκρίνισε ωστόσο, ότι τάσσεται κατά της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας:

«Αποκλείω την οποιαδήποτε λογική για εργοστάσιο. Για πολλούς λόγους. Έχουμε έναν γενικότερο περιφερειακό σχεδιασμό. Εκεί εξ αρχής λες τι αποκλείεις. Και το θέμα του εργοστασίου εκεί το αποκλείεις. Δεν το συζητάς. Για το λιγνιτωρυχείο, το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Συζητάμε την πρόταση, χωρίς να έχουμε πάρει θέση, ούτε ναι ούτε όχι. Θα δούμε το σύνολο των στοιχείων που θα κατατεθούν και εκεί θα αποφασίσουμε».




Δεν ξεκαθάρισε και πάλι όμως, τι θα κάνει στην περίπτωση που τα στοιχεία και η άποψη της περιφέρειας έρχονται σε απόλυτη σύγκρουση με την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας που ξεκάθαρα έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί τέτοιας μορφής επενδύσεις στην περιοχή.



ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΩΝ




Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναγνώρισε ότι είναι συγκρουσιακός χαρακτήρας και «της παλιάς πολιτικής σχολής, αυτής που δεν δεχόταν υποδείγματα για να γράψει και να μιλήσει».




Τέλος, αιτιολόγησε τα προβλήματα υπανάπτυξης που έχει η Μεσσηνία λέγοντας:

«Η Μεσσηνία γιατί είχε τόσα προβλήματα; Γιατί παρενέβαιναν εξωθεσμικοί παράγοντες και έλεγχαν την πολιτική εξουσία. Γι’ αυτό και κανένα έργο στην περιφερειακή ενότητας Μεσσηνίας δεν είναι ολοκληρωμένο. Τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνταν, από εδώ και από εκεί, και ένα έργο δεν ήταν ολοκληρωμένο».
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου