Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δυτική Μάνη

 Δυτική Μάνη


Εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης



Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης των Μανιατών το 1821, που έγινε χθες στην Καρδαμύλη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι με την άφιξη στο Ηρώο της πλατείας της Καρδαμύλης, της σημαίας των Μανιατών, των ιππέων και καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας και ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων.



Στεφάνια στο Ηρώο κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας, ο επισμηναγός κ. Σιαράβας ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Μιχ. Ξυδέας εκπροσωπώντας την Εθνική Αντίσταση και ο μαθητής Σ. Γυφτέας.

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.



Στα πυργόσπιτα Μούρτζινων – Τρουπάκηδων

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των πυργόσπιτων των Μούρτζινων-Τρουπάκηδων, όπου το 1821 είχαν συναντηθεί οι καπεταναίοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρέσβης επί τιμή Ηλίας Κατσαρέας. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως με την κρίση που διέρχεται η χώρα είναι επιτακτική η ανάδειξη της εθνικής παλιγγενεσίας, «που μας εμπνέει, μας δίνει κουράγιο και μας παραδειγματίζει». Πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να γίνει βίωμα το παράδειγμα των προγόνων και ανέφερε το όνομα του Ηλία Σαλαφατίνου από το Οίτυλο, παράδειγμα γενναιότητας, ο οποίος απαρνήθηκε τον τίτλο του αρχιστρατήγου που του απονεμήθηκε και της πολεμικής αποζημίωσης που του δόθηκε. Παρατήρησε, όμως, ότι «σύγχρονος πατριωτισμός είναι να πληρώνουμε τους φόρους και να είμαστε ευσυνείδητοι».

Ο ομιλητής σημείωσε πως η συμβολή των Μανιατών στον αγώνα χρονολογείται από την Άλωση της Πόλης και μετά. Είπε πως η Μάνη ήταν εργαστήρι συνεχούς άσκησης της εξέγερσης, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Μανιατών σε κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση, καθώς και ότι οι Μανιάτες ήταν οι μοναδικοί πολεμιστές που φοβούνταν οι Τούρκοι.

Αναφέρθηκε ακόμη στα περιστατικά που προηγήθηκαν της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα, ενώ εξήγησε πως επιλέχθηκε η ημέρα της 25ης Μαρτίου για την έναρξή του με το σκεπτικό της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όσον αφορά στο πού ξεκίνησε η επανάσταση, επικαλούμενος σχετικές πηγές, σημείωσε: «Χωρίς τη Μάνη δε θα κηρυσσόταν η Επανάσταση του ’21 όχι στη Μεσσηνία, αλλά ούτε και στην Πελοπόννησο».

Μίλησε για την κατάληψη της Καλαμάτας, αλλά και για όλες τις μάχες που συμμετείχαν Μανιάτες οπλαρχηγοί, φθάνοντας έως και τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Κλείνοντας την ομιλία του, παρατήρησε πως οσάκις παραγνωρίστηκαν οι διεθνείς συσχετισμοί, οι επιπτώσεις ήταν ολέθριες για την Ελλάδα, ενώ είναι επίκαιρα σήμερα τα συνθήματα του κούφιου και ανέξοδου πατριωτισμού. Υπερθεμάτισε δε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, «ως πυξίδα να μας καθοδηγεί για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο».

Ακολούθησε το προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον αγώνα του 1821, αλλά και η αναπαράσταση της συνάντησης των καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους από τους ηθοποιούς του θεατρικού σχήματος του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας «Ωκύτοπο», υπό τη σκηνοθεσία του Β. Φλώρου, των μελών του Συλλόγου Νεδουσαίων, των οπλαρχηγών, ενώ η Ευτυχία Δημητρακοπούλου, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης ψάλλοντας στροφές από τον εθνικό ύμνο.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην πλατεία της εκκλησίας, στην Καρδαμύλη, και την παράθεση μικρής δεξίωσης στο Δημαρχείο.



Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου



Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου