Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ο. Βουδούρης: «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με εκχωρήσεις στους δανειστές μας;»

 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ;


Ο. Βουδούρης: «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με εκχωρήσεις στους δανειστές μας;»

14:08



Ερώτηση κατέθεσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, προς του Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αλλά και Οικονομικών , σχετικά με την ύπαρξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χώρα μας.



Συγκεκριμένα στην ερώτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βουδούρης:



«Αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, που αφορούν στην ύπαρξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας, έχουν δημιουργήσει σύγχυση για την πραγματική κατάσταση.



Συγκεκριμένα ο τ. Πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, στις 11 Δεκεμβρίου 2009, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες δήλωνε «πετρέλαιο δεν έχουμε ή μέχρι τώρα δεν έχουν βρει».



Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε απάντηση του σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, στις 20 Φεβρουαρίου 2010, δήλωνε «καμία αναφορά σε ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου δεν έχει υπάρξει στην μέχρι τώρα ιστορία της έρευνας υδρογονανθράκων της χώρας μας».



Σε αντίθεση, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, Γιάννης Μανιάτης, επανειλημμένα έχει δηλώσει, πρόσφατα και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011, ότι «πετρέλαιο υπάρχει και οι Έλληνες δε θα απογοητευθούν. Το Ιόνιο είναι αποδεδειγμένα μια καλή περιοχή, ενώ και η Νότια Κρήτη δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αν προσθέσουμε και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις γνωστές θαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τότε δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι». Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι τα κοιτάσματα θα καλύψουν το 30% των ελληνικών αναγκών και επιβεβαίωσε το ισραηλινό ενδιαφέρον για γεωτρήσεις στον ελληνικό χώρο, ενώ τόνισε ότι τα κοιτάσματα Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας αποτελούν για τα τελευταία 20 χρόνια τη μοναδική νέα πηγή πόρων της Ευρώπη.



Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο Υπουργός Οικονομικών:

-Υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αν ναι που συγκεκριμένα εντοπίζονται;

-Υπάρχει προγραμματισμός για την εκμετάλλευσή τους και πότε πρόκειται η Ελλάδα να καλύπτει τουλάχιστον το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο;

-Συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο -όπως ευρέως φημολογείται- η μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ελλαδικού χώρου με την εκχώρηση των ταμειακών ροών στους δανειστές μας;»
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου