Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σε διαβούλευση το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό (αναρτήθηκε στο www.opengov.gr)

 ΚΚΕ: Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Σε διαβούλευση το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό (αναρτήθηκε στο www.opengov.gr)

 15/03



Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χωροθέτησης τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα φέρνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, που δοθεί (από σε 9/3/2012) σε 10ήμερη δημόσια διαβούλευση (απομένουν 4 ημέρες). Ανάμεσα στα βασικά νέα σημεία του, η γενναία πριμοδότηση της δημιουργίας μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων μέσα σε οργανωμένους «υποδοχείς» και το «άνοιγμα» περιοχών στις οποίες μέχρι σήμερα περιοριζόταν ή απαγορευόταν η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, όπως τα ακατοίκητα νησιά κάτω των 500 στρεμμάτων.



Το νέο πλαίσιο έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, με την επίκληση της ειδικής οικονομικής συγκυρίας και τέθηκε σε διαβούλευση-εξπρές 10 ημερών, με προφανή στόχο να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Το πιο σημαντικό σημείο του σχεδίου αφορά τη γενναία πριμοδότηση των «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων», οι οποίες επιτρέπονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μάλιστα στις υπάρχουσες μορφές οργανωμένης τουριστικής δόμησης (ΠΟΤΑ ΠΟΑΠΔ, ΠΕΡΠΟ, σύνθετα τουριστικά καταλύματα) προστίθενται και τα «Δημόσια Ακίνητα Τουριστικού Προορισμού (βλ. εφαρμοστικός του Μεσοπρόθεσμου) και τα επιχειρηματικά πάρκα ειδικού τύπου. Χαρακτηριστικό της μεγέθυνσης των περιοχών αυτών είναι ότι ενώ στο χωροταξικό Σουφλιά οι ΠΟΤΑ καταλάμβαναν έως 150 στρέμματα, στο προτεινόμενο οι οργανωμένοι υποδοχείς μπορούν να φθάνουν ακόμα και τα 800 στρέμματα.



ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ:



Νησιά. Στα νησιά με προβλήματα ανάπτυξης, όπου πριν στις εκτός σχεδίου επιτρέπονταν μόνο τα camping, τώρα επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τότε θα ισχύει αρτιότητα 15 στρέμματα με μέγιστη δυναμικότητα 100 κλίνες. Στα ανεπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά, όπου πριν η χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων σε εκτός σχεδίου επιτρεπόταν μόνο σε καθορισμένες από τον πολεοδομικό σχεδιασμό ζώνες, επιτρέπεται η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων και έως τότε θα ισχύει αρτιότητα 15 στρεμμάτων με 8-9 κλίνες/στρέμμα. Σε νησιά από 90 έως 100 τ. χλμ. οι οργανωμένοι υποδοχείς επιτρέπεται να καλύπτουν το 0,2% της έκτασης, μεταξύ 101-150 τ. χλμ. το 0,15% και μεταξύ 151-800 τ. χλμ. το 0,1% της έ/κτασής τους. Για τα νησιά κάτω των 90 στρεμμάτων θα αποφασίζουν κατά περίπτωση οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο πλαίσιο προτείνει να δημιουργούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε ακατοίκητες βραχονησίδες!



Προστατευόμενες περιοχές. Το σχέδιο «ανοίγει» διάπλατα τις προστατευόμενες περιοχές στην τουριστική α)άπτυξη, προβλέποντας τη δημιουργία υποδοχέων σε οποιοδήποτε σημείο πλην του πυρήνα τους. Εκεί δε όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η «ζωνοποίηση» των Natura, επιτρέπεται οπουδήποτε.



Ανεπτυγμένες (σ.σ.: κορεσμένες) τουριστικά περιοχές. Χωρίζονται για πρώτη φορά δύο υποκατηγορίες, τις δυναμικά ανεπτυγμένες και τις φθίνουσες ανεπτυγμένες περιοχές. Στις περιοχές δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τον καθορισμό ζωνών δίνεται όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες ανά στρέμμα. Στις φθίνουσες, επιτρέπονται νέες μονάδες 4 και 5 αστέρων εντός και εκτός σχεδίου, αλλά με απόσυρση παλαιών καταλυμάτων.)



Αναπτυσσόμενες περιοχές. Διατηρείται ο διαχωρισμός τους σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ποιοτικού μαζικού τουρισμού, σε περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης ήπιου-εναλλακτικού τουρισμού και σε περιοχές μαζικού τουρισμού εντός αναπτυσσόμενων περιοχών. Στις πρώτες επιτρέπονταν μόνο νέες εγκαταστάσεις 3-5 αστέρων, κατά προτεραιότητα εντός σχεδίου. Τώρα προτείνεται να επιτραπούν σύνθετες τουριστικές κατοικίες, νέες εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων υποδοχέων και μέχρι τον καθορισμό τους αρτιότητα 20 στρεμμάτων με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες/στρέμμα. Στις δεύτερες η αρτιότητα μειώνεται στα 15 στρέμματα, νέων καταλυμάτων 3-5 στρεμμάτων και οργανωμένοι υποδοχείς ειδικού τύπου στις εκτός σχεδίου. Στην τρίτη κατηγορία αυξάνεται η αρτιότητα από τα 8 στα 20 στρέμματα, συν οργανωμένους υποδοχείς.



Μητροπολιτικές περιοχές. Αντί της ελάχιστης αρτιότητας 10 στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου δίνεται η δυνατότητα νέων τουριστικών εγκαταστάσεων μόνο μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς.



Θαλάσσιος τουρισμός. Το σχέδιο προωθεί τον τουρισμό κρουαζιέρας σε Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Κω, Πάτμο.



Γκολφ. Προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο «άνοιγμα», προσθέτοντας στις υποψήφιες περιοχές την Κω, την Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά.





Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ: Ό,τι θέλει το μεγάλο κεφάλαιο - Στόχος η δημιουργία μεγάλων σύνθετων τουριστικών μονάδων (Εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»)



Τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν παλιές και νέες τουριστικές εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα - από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA» και τις βραχονησίδες - θέτει το σχέδιο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τροποποιεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό και αναρτήθηκε από χτες και μέχρι τις 20 Μάρτη για δημόσια διαβούλευση. Σχεδόν κάθε σπιθαμή της γης δύναται να αξιοποιηθεί, σε όφελος των ορέξεων του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ διευκολύνεται και το ξεπούλημα σ' αυτό μεγάλων δημόσιων εκτάσεων - φιλέτων για να αναπτύξει τουριστικές εγκαταστάσεις.



Ετσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μεγάλων σύνθετων τουριστικών μονάδων σε εκτάσεις εκτός σχεδίου, ακόμη και σε εκτάσεις 20 στρεμμάτων, και με αυξημένους συντελεστές δόμησης, ενώ το προηγούμενο χωροταξικό για τον τουρισμό προέβλεπε την ανάπτυξη παρόμοιων μονάδων σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων. Τα συγκροτήματα αυτά θα μπορούν να αναπτυχθούν στα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού. Από την «αξιοποίηση» δε γλιτώνουν και περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «NATURA». Ακόμα και σε ακατοίκητα μικρά νησιά - κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις - δύναται να αναπτυχθεί τουριστική δόμηση που να καλύπτει έως και 3% της επιφάνειάς τους (έναντι 2% που πρόβλεπε το προηγούμενο).



Στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές που χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες, επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα. Από ανέγερση ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων, μέχρι κατασκευές ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού (αγροτοτουρισμός, περιηγητικός, πεζοπορικός κλπ.). Σε αυτές εντάσσονται, πέρα από πολλά νησιά, και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν μνημεία της φύσης (π.χ. Δαδιά, Κερκίνη, Βέρμιο, Καστοριά, Φλώρινα - Πρέσπες, Βόρεια Πίνδος, Ολυμπος, Κίσαβος, ορεινοί όγκοι της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης). Επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων σε ζώνες σε απόσταση 300 έως 500 μέτρων γύρω από παραδοσιακούς και άλλους μικρούς οικισμούς, με αρτιότητα μάλιστα τα 2 στρέμματα!



Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επίσης:



Για τις ήδη κορεσμένες τουριστικά περιοχές την ακόμη μεγαλύτερη τουριστικοποίησή τους με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων. Επιτρέπει μάλιστα την κατασκευή τους και σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την προϋπόθεση αρτιότητας των 15 στρεμμάτων και της μέγιστης πυκνότητας των 8 και 9 κλινών ανά στρέμμα.



Την ενίσχυση των τάσεων για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με όριο αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές τα 15 στρέμματα και μέγιστης πυκνότητας τις 8 και 9 κλίνες ανά στρέμμα.



Προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς), καθώς και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα και οργανωμένους υποδοχείς τουρισμού.



Επιτρέπει εγκατάσταση ελαφρών, μη μόνιμων, υποδομών εξυπηρέτησης ειδικών μορφών τουρισμού φύσης, στα δάση, και - κατ' εξαίρεση - μόνιμες τουριστικές εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας.



Επιτρέπει τον καταδυτικό τουρισμό ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Προωθεί πλήθος μαρίνων και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο χιονοδρομικός, ο τουρισμός κρουαζιέρας κ.ά.





------------

Για περισσότερες λεπτομέρειες (ορισμοί – κατηγοριοποίηση εθνικού χώρου, κτλ): www.open.gov.gr
Posted by Picasa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου