Σάββατο 21 Απριλίου 2012


ΠΩΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ

Οι διαπιστώσεις του ΣΔΟΕ για τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια στην Πελοπόννησο

11:59 20/04
Επανέρχεται στην επικαιρότητα, το θέμα των εικονικών τιμολογίων από αγρότες, εκμεταλλευόμενοι και «τσεπώνοντας»  εκατομμύρια ευρώ από την επιστροφή ΦΠΑ, αφού η έρευνα του ΣΔΟΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου ένα χρόνο, ανακαλύπτει συνεχώς καινούργιες περιπτώσεις.

Από τα μέσα του 2011 και όταν το ΣΔΟΕ, άρχισε να εντοπίζει και να καλεί αγρότες της Πελοποννήσου, να δώσουν εξηγήσεις, υπήρξαν δεκάδες περιπτώσεις αγροτών που μόνοι τους απευθύνθηκαν στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες και επέστρεψαν τα χρήματα από το ΦΠΑ που είχαν εισπράξει παράνομα, προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες.

Δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί κυρίως στη Μεσσηνία, αλλά και στους άλλους νομούς της περιφέρειας.

Ενδεικτική περίπτωση, είναι αυτή στη Μεσσηνία όπου μόνο 14 αγρότες κατέθεσαν εικονικά τιμολόγια για επιστροφή ΦΠΑ μέσω συνεταιρισμού, με το ποσό επιστροφής να φτάνει τα 4,5 εκατ. ευρώ και τέτοια τιμολόγια έχουν εντοπιστεί και στην Κορινθία και στη Λακωνία.

Το ΣΔΟΕ μέχρι στιγμής έχει διαπιστώσεις, τις εξής περιπτώσεις:

Πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από άτομα χωρίς να έχουν στην κατοχή τους στέμματα γης.

• Πωλήσεις προϊόντων που δείχνουν υπερπαραγωγή σε σχέση με τα υπάρχοντα στρέμματα. 

• Από τιμολόγια ή δελτία αποστολής που ελέγχθηκαν, υπερβολικές τιμές προϊόντων για το χρόνο στον οποίο πουλήθηκαν. Για παράδειγμα, σε φουλ σεζόν τιμές πολύ πιο ακριβές απ’ ό,τι την εποχή που το προϊόν είναι πρώιμο. 

• Χρήση μεταφορικών μέσων των οποίων το τονάζ ή ο όγκος είναι υπερβολικά δυσανάλογος με τα δελτία αποστολής που επιδεικνύονται. 

•Δελτία αποστολής, όπου οι αναγραφόμενοι αριθμοί κυκλοφορίας αντιστοιχούν σε βυτιοφόρα ή οχήματα μεταφοράς βοθρολυμάτων. 

•Τιμολόγια 100.000, 200.000, 50.000 ευρώ να εξοφλούνται τοις μετρητοίς και αυτές οι συναλλαγές να γίνονται στο χωράφι. 

•Παραγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς αγορές σπόρων, φυτών, φυτοφαρμάκων ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.

•Εμφάνιση εμπόρων, μέσω μεσιτών, ανύπαρκτων φορολογικά, οι οποίοι δελεάζουν, με το να αναγράφουν υπερβολικές τιμές στα τιμολόγια ή και ποσότητες. Π.χ. κάποιος αγοράζει προϊόντα 10.000 ευρώ, αλλά δίνει στον αγρότη τιμολόγιο 100.000 ευρώ. 

ΣΔΟΕ

Στην υπόθεση αναφέρεται σήμερα και το αθηναϊκό ειδησεογραφικό site «theme.gr». Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Αγρότες στην Πελοπόννησο "καλλιεργούσαν" εικονικά τιμολόγια, κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του ΣΔΟΕ. 

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Pheme.gr πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ έφερε στην επιφάνεια εκτεταμένο κύκλωμα χονδρεμπόρων που συνεργασία με αγρότες των νομών Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Έπειτα από τους αγρότες του χωριού Άρματος Θηβών, οι οποίοι άδειασαν τα ταμεία του κράτους, αποκομίζοντας κέρδη 10 εκατομμυρίων ευρώ, το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα σε αγροτικές περιοχής της Πελοποννήσου, προκειμένου να εξετασθεί εάν υπάρχουν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε "αγρότες ειδικού καθεστώτος".

Η έρευνα ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου χρόνου, με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, όταν η ΔΟΥ της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας εντόπισε μεγάλο αριθμό πλαστών και εικονικών τιμολογίων στα χέρια αγροτών της περιοχής.

Κατόπιν αυτού ανέλαβε δράση η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, η οποία διενήργησε εκτεταμένη έρευνα, σε συνεργασία με όλες τις ΔΟΥ της περιφέρειας Πελοποννήσου, αποκαλύπτοντας σημεία και τέρατα.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν εκατοντάδες αγρότες στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, οι οποίοι έκοβαν χιλιάδες εικονικά τιμολόγια αποκομίζοντας κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε η ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών. Εκεί είχαν το στρατηγείο τους οι διακινητές τιμολογίων της Μεσσηνίας, οι οποίοι "διακινούσαν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια" στους αγρότες της περιοχής.

Όπως προκύπτει από τα πορίσματα του ΣΔΟΕ, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το Pheme.gr, παραγωγοί και έμποροι της περιοχής Φιλιατρών έκαναν προπώληση των τιμολογίων στους αγρότες, λαμβάνοντας την αμοιβή τους έπειτα από την είσπραξη του ΦΠΑ από τους αγρότες.

"Η συμφωνία ήταν ότι το 4% θα κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% θα το έδιναν στους διακινητές των τιμολογίων", αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Σε μια άλλη περίπτωση η έρευνα εντόπισε ακόμη και τραπεζικούς υπαλλήλους από άλλες περιοχές, οι οποίοι αν και δεν διέθεταν ούτε ένα στρέμμα γεωργικής γης (είτε ιδιόκτητα, είτε μισθωμένα) "υπέβαλαν τιμολόγια αξίας έως και 450.000 ευρώ"!

Σε μια άλλη περίπτωση εντοπίστηκε αγρότης ο οποίος υπέβαλε πλαστά τιμολόγια, εισπράττοντας 330.000 ευρώ σε μια μόνο χρονιά.

Σε άλλες περιπτώσεις οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι "οι εξοφλήσεις των τιμολογίων έγιναν «τοις μετρητοίς», αν και αφορούν τιμολόγια αξίας ακόμη και 25.000 ευρώ"!.

Ανάσταση νεκρών! Αγρότης στη Μεσσηνία υπέβαλλε μετά θάνατον αίτηση επιστροφής ΦΠΑ 

Ακόμη και νεκρούς εμφάνιζαν ως δικαιούχους τα κυκλώματα διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων στην Πελοπόννησο που κέρδιζαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις επιστροφές ΦΠΑ.

Όπως αποκαλύπτει το Pheme.gr η έρευνα του ΣΔΟΕ έφερε στην επιφάνεια το πολυπλόκαμο κύκλωμα των χονδρεμπόρων, το οποίο μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο μεσαζόντων που διακινούσαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε όλη την Πελοπόννησο, κατάφεραν να αδειάσουν από τα κρατικά ταμεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ!

Στη Μεσσηνία "εντοπίστηκε δικαιούχος για τον οποίο υπεβλήθη αίτηση επιστροφής ΦΠΑ δυο μήνες μετά το θάνατο του", αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Pheme.gr

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διενήργησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ, το κύκλωμα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την επιχείρηση παραγωγής πλαστών εικονικών τιμολογίων, βάζοντας ως ενδιάμεσους συνεργάτες τους αγρότες, όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά όλης της χώρας, έχει τη βάση του στην Αθήνα.

Με ενδιάμεσους συνεργάτες εμπόρους τροφίμων, φρούτων και αγροτικών προϊόντων, η διακίνηση των πλαστών τιμολογίων πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Στην περίπτωση της Πελοποννήσου το στρατηγείο των διακινητών πλαστών και εικονικών τιμολογίων βρέθηκε στον κάμπο της Τριφυλίας.

Από εκεί τα τιμολόγια μοιράζονταν στους αγρότες της Μεσσηνίας, της Λακωνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, οι οποίοι είδαν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να βγάλουν χωρίς κόπο και ιδρώτα ένα έξτρα εισόδημα, το οποίο ετησίως ανέρχονταν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ήταν τόσο μεγάλα τα κέρδη που πολλοί αγρότες μπήκαν στον πειρασμό να "βαπτίσουν" αγρότες, ακόμη και τους αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες που δούλευαν στα χωράφια τους, εισπράττοντας επιπλέον κέρδη.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα του πορίσματος του ΣΔΟΕ. "Σε άλλες δε περιπτώσεις προέβαιναν σε έναρξη επιτηδεύματος ως αγρότη κανονικού καθεστώτος σε υπαλλήλους-εργάτες τους"!

Καθώς το χρήμα έρεε άφθονο, πολύ γρήγορα οι δεσμίδες των πλαστών τιμολογίων είχαν γίνει η βασική νομισματική μονάδα, η οποία καθόριζε όλες τις συναλλαγές του κυκλώματος, υποκαθιστώντας ακόμη και τα χαρτονομίσματα του ευρώ.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι γινόντουσαν ακόμη και προεξοφλήσεις τιμολογίων "τοις μετρητοίς", και μάλιστα ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, ακόμη και 25.000 ευρώ.

Αλλοδαποί που εργάζονταν στα χωράφια, αντί αμοιβής ελάμβαναν τιμολόγια, τα οποία θα εισέπρατταν και αυτοί με τη σειρά τους!

Ένας από τους δικαιούχους αυτούς που πληρώθηκε με τιμολόγια είναι και ο Spahiu Ilmi από την Αλβανία, αλλά και ο γηγενής Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος.

Έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τι αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους δυο εργάτες:  
«Το κύκλωμα προέβαινε "σε έναρξη επιτηδεύματος ως αγρότη κανονικού καθεστώτος σε υπαλλήλους-εργάτες τους, όπως στον Spahiu Ilmi, αλβανικής καταγωγής και στον Μιχαλόπουλο Αλέξανδρο, στους οποίους όφειλαν χρήματα και τα θα συμψήφιζαν με την επιστροφή του ΦΠΑ που θα λάμβαναν, καταθέτοντας τα τιμολόγια που οι ίδιοι θα τους προμήθευαν"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου