Κυριακή 6 Μαΐου 2012


Εκλογικά παράδοξα
ImageΤρελά και παλαβά σε εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας

Το περίγραμμα της «ανοιχτής παλάμης», συνθήματα κατά του πολιτικού συστήματος και αποκόμματα από περιοδικά με περιεχόμενο για… ενηλίκους μέσα σε φακέλους ψηφοφορίας, αντί για ψηφοδέλτια, είναι από τα πλέον συνηθέστερα που αντικρίζουν στις εκλογικές διαδικασίες δικαστικοί αντιπρόσωποι.
Τι γίνεται, όμως, όταν στο εκλογικό τμήμα μπει κάποιος με όπλο; Ή όταν κάποιος δημιουργεί φασαρία και επεισόδιο, επιμένοντας να βρεις το ψηφοδέλτιο του… βασιλιά, γιατί θέλει να ψηφίσει τον Κωνσταντίνο; Ή ακόμα, όταν ο ψηφοφόρος παθαίνει… έμφραγμα στο εκλογικό τμήμα και οι συγγενείς τσακώνονται για το αν, τελικά, το ψηφοδέλτιο που κρατούσε πρέπει να μπει στην κάλπη ή όχι;

Αυτές κι άλλες περίεργες καταστάσεις έχουν αντιμετωπίσει δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικά τμήματα της Μεσσηνίας, σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Απολαύστε τες!

Ντε και σώνει βασιλιά
Ο 65χρονος μπαίνει στο εκλογικό τμήμα χωριού και πλησιάζει την εφορευτική επιτροπή. Παραδίδει την ταυτότητά του και η δικαστική αντιπρόσωπος απλώνει το χέρι, δίνοντάς του τη στοίβα με τα ψηφοδέλτια.
Ο 65χρονος, όμως, που, όπως μας περιέγραψε η δικαστική αντιπρόσωπος, έχει εμφάνιση και στυλ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ζητά με αυστηρό ύφος το ψηφοδέλτιο του… βασιλιά.
Εμβρόντητη η δικαστική αντιπρόσωπος του εξηγεί ότι τέτοιο ψηφοδέλτιο δεν υπάρχει, αλλά ο 65χρονος ψηφοφόρος επιμένει.
Η δικαστική αντιπρόσωπος του δείχνει ένα ένα τα ψηφοδέλτια, αλλά μάταια. Ο ψηφοφόρος απαιτούσε να μπει μαζί του στο παραβάν και να γράψει στο λευκό ψηφοδέλτιο το όνομα βασιλιάς Κωνσταντίνος για να το σταυρώσει.
Αφού είδε και απόειδε ότι η επιθυμία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, έφυγε αγανακτισμένος χωρίς να ψηφίσει.

Πρώτα η κατσίκα
Μέλος εφορευτικής επιτροπής, σε χωριό της Μεσσηνίας, πλησιάζει προς το μεσημεράκι τη δικαστική αντιπρόσωπο και της λέει ότι πρέπει να φύγει. Η ίδια αρνείται, διότι δεν υπάρχει άτομο να τον αντικαταστήσει. «Πρέπει να πάω να αρμέξω την κατσίκα», της εξηγεί, ενώ η δικαστική αντιπρόσωπος προσπαθεί να τον πείσει ότι δεν μπορεί να φύγει, για να πάρει την απάντηση: «Καλή είσαι και εσύ, αλλά δε βγάζεις γάλα…».
«Κάγκελο» η δικαστική αντιπρόσωπος!

Καρδιακή… ψήφος
Ο υπερήλικας έχει συνοδευτεί από οικείους του στο εκλογικό κατάστημα για να ψηφίσει για τις δημοτικές εκλογές στη Μεσσηνία. Έχει παραλάβει το εκλογικό υλικό, έχει μπει στο παραβάν και κατευθύνεται προς την κάλπη με το κλειστό φάκελο στο χέρι.
Ακουμπώντας την κάλπη να ρίξει το ψηφοδέλτιο, παθαίνει έμφραγμα. Άμεσα κινητοποιούνται οι παρευρισκόμενοι και με ιδιωτικό αυτοκίνητο μεταφέρεται στην πλησιέστερη δομή υγείας.
Ο δε σφραγισμένος φάκελος με το ψηφοδέλτιο έχει μείνει πάνω στην κάλπη. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος, όμως, είναι σε δίλημμα: να τον ρίξει στην κάλπη, αφού στους καταλόγους φαίνεται ότι έχει ψηφίσει, ή, αφού ο ψηφοφόρος δεν κατάφερε να ρίξει το φάκελο στην κάλπη, να τον αγνοήσει;
Κι εκεί αρχίζει το μεγάλο μπέρδεμα: Συγγενείς του υπερήλικα που έχουν παραμείνει στο εκλογικό τμήμα προτρέπουν το δικαστικό να ρίξει το φάκελο κανονικά στην κάλπη. Εκπρόσωποι υποψηφίου, όμως, που βρίσκονταν εκεί και είχαν την υποψία ότι ο υπερήλικας έχει ψηφίσει τον αντίπαλό τους, «φοβερίζουν» το δικαστικό αντιπρόσωπο ότι αυτό είναι παράνομο.
Ο αντιπρόσωπος, επικοινωνώντας με τον έφορο, παίρνει την εντολή να ρίξει το φάκελο στην κάλπη, αφού η διαδικασία της ψηφοφορίας από τον υπερήλικα έχει ολοκληρωθεί.
Αυτό κι έκανε ο δικαστικός αντιπρόσωπος, με τη μόνη διαφορά ότι έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη τελευταίο, προκειμένου από περιέργεια να διαπιστώσει τι είχε ψηφίσει ο υπερήλικας. Ο οποίος, τελικά, ξεπέρασε το έμφραγμα, αλλά είχε ψηφίσει εντελώς αντίθετα απ’ ό,τι νόμιζαν οι άλλοι!

Με το όπλο
Ο ψηφοφόρος που μπήκε στο εκλογικό τμήμα χωριού της Μεσσηνίας φαινόταν ότι δεν είναι και… πολύ καλά. Επιπλέον, όταν πλησίασε στο τραπέζι, ο δικαστικός αντιπρόσωπος διαπίστωσε ότι στο ζωνάρι έχει ένα… όπλο!
Προσπάθησε, λοιπόν, να μην πανικοβληθεί και με ήρεμο τρόπο να του εξηγήσει ότι δεν μπορεί να έχει το όπλο μαζί του. Ο ψηφοφόρος δέχτηκε να το αφήσει, αλλά ήθελε να ψηφίσει πέντε φορές! Ο δικαστικός αντιπρόσωπος συμφώνησε και άρχισε να τον… γυρίζει γύρω γύρω από τα δύο παραβάν, μπερδεύοντάς τον και βάζοντάς τον κάθε φορά σε διαφορετικό. Μαζί, του έδινε και ψηφοδέλτια. Ο ψηφοφόρος επέλεγε αυτό που ήθελε και ο δικαστικός αντιπρόσωπος τον έβαζε να ψηφίσει… στη σχισμή του ξύλου απ’ όπου ρίχνουμε τα άχρηστα ψηφοδέλτια στη σακούλα απορριμμάτων.   
Ικανοποιημένος πια ο ψηφοφόρος έφυγε, αλλά για κακή τύχη του δικαστικού αντιπροσώπου επέστρεψε λίγη ώρα αργότερα, σέρνοντας ένα ζωντανό αρνί! Αφού το έβαλε στο εκλογικό τμήμα, είπε στο δικαστικό αντιπρόσωπο ότι του το πήγε ως δώρο και θα προσβληθεί αν δεν το πάρει.
Μπροστά στο φόβο, μήπως, αντί για όπλο, δει απέναντί του καμιά καραμπίνα, τον ευχαρίστησε, ζητώντας να δέσει το ζώο στην αυλή του εκλογικού τμήματος, κάτω από ένα δέντρο, να του βάλει νερό και τροφή για να το πάρει φεύγοντας.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο αντιπρόσωπος έφυγε από το πιο σκοτεινό σημείο που υπήρχε και αλλάζοντας δρόμο, μην τύχει και πέσει πάνω στο «θαυμαστή» του πλέον και δει ότι δεν πήρε το δώρο του!
Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου