Κυριακή 6 Μαΐου 2012


Η ώρα της κάλπης και της ευθύνης
Image
Ημέρα σκέψης, προβληματισμού και περισυλλογής, αλλά και ψήφου σήμερα. Συνολικά 204.403 Μεσσήνιες και Μεσσήνιοι καλούνται, για 14η φορά μετά τη μεταπολίτευση, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αναδείξουν, μαζί με τους υπόλοιπους, στην πιο δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα, κυβέρνηση.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και τα κομματικά επιτελεία προβληματίζονται έως και την τελευταία στιγμή, επειδή το τοπίο παραμένει θολό.
Όπως είπε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχθές, στην κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα, σήμερα δεν κρίνεται η τύχη των κομμάτων και της ηγεσίας τους, αλλά η μοίρα των Ελλήνων. Θα κριθεί, είπε, εάν οι πολίτες ψηφίσουν τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Από τον Έβρο, ο κ. Αντ. Σαμαράς ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να τα αλλάξει όλα από σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από σήμερα, λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα, θα αλλάξουν πολλά.
Επίσης, το μόνο βέβαιο σε αυτές τις εκλογές είναι η... αβεβαιότητα, όπως έγραψε και η εφημερίδα Frankfurter Algemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε αυτές της εκλογές ποια θα είναι η ετυμηγορία των Ελλήνων.
Ούτε καν οι δημοσκόποι και οι αναλυτές μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια και θεωρούν αυτές τις εκλογές ως τις πιο δύσκολες που έχουν διεξαχθεί. Και επειδή το πολιτικό τοπίο οι περισσότεροι το θεωρούν θολό, σας υπενθυμίζουμε ότι το Σύνταγμα προβλέπει νέα κυβέρνηση έως τις 17 Μαΐου. Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση από τις διερευνητικές εντολές, θα σχηματισθεί υποχρεωτικά νέα κυβέρνηση με μοναδική αποστολή την προετοιμασία νέων εκλογών.

«Θρίλερ» με τις έδρες στη Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών δεν είναι ποιο κόμμα θα αναδειχθεί πρώτο. Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητήθηκε παρά ελάχιστες φορές τις τελευταίες δεκαετίες. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, με δεδομένα τα παιχνίδια του εκλογικού νόμου, πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες των κομμάτων. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, το ΠΑΣΟΚ για να είναι βέβαιο πως θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, θα πρέπει να συσπειρώσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του 2009, πράγμα που φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κόμμα. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από τρία χρόνια το κόμμα του κ. Βενιζέλου είχε λάβει 39,1%.
Εάν δεν τα καταφέρει, τότε είναι πολύ πιθανό να εκπροσωπηθούν στη Βουλή κάποια άλλα κόμματα, παρ’ όλο που τα ποσοστά τους θα υπολείπονται κατά πολύ του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης ενδιαφέρον θα έχει η εκλογική συμπεριφορά της Μεσσηνίας απέναντι στα κόμματα της Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά και σε αυτά της εθνολαϊκιστικής δεξιάς και της εθνικιστικής ακροδεξιάς («Ανεξάρτητοι Έλληνες» και «Χρυσή Αυγή»). Και για τα δύο τελευταία κόμματα, ιδιαίτερα για το δεύτερο, οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι επιτελείς των κομμάτων δείχνουν σημαντική άνοδο.
Άνοδο, βέβαια, δείχνουν τα στοιχεία τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το ΣΥΡΙΖΑ ενώ και η πρωτοεμφανιζόμενη ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι θα λάβει καλό ποσοστό. Καλά φαίνεται να είναι τα προγνωστικά στη Μεσσηνία και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τώρα για τα υπόλοιπα κόμματα, πιέσεις φαίνεται να δέχεται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ), που το 2009 είχε λάβει 5,1%, αύξηση θα έχουν οι «Οικολόγοι Πράσινοι», ενώ άγνωστο είναι τι ποσοστά θα συγκεντρώσουν το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη («Δημοκρατική Συμμαχία») και του Στέφανου Μάνου («Δράση»).
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου