Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012


Συμφώνησαν να μη γίνουν απολύσεις στο δημόσιο

21 ΙΟΥΝΊΟΥ 2012 
Στα χέρια των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το τελικό κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων, αφού οι αντιπροσωπείες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ολοκλήρωσαν το έργο τους.
Σε προγραμματικής συμφωνίας κατέληξαν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ. ΑΡ. μετά από τρεις ημέρες συσκέψεων. Το κείμενο διαβιβάζεται σήμερα στους αρχηγούς.
Οι προτάσεις θα αποτελέσουν τη βάση των προγραμματικών δηλώσεων που θα κάνει στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς για να λάβει η Κυβέρνηση ψήφος εμπιστοσύνης.
Σήμερα οι εκπρόσωποι των κομμάτων παραμέρισαν και τα τελευταία αγκάθια και μεταξύ άλλων συμφώνησαν:
-Τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά μια επιπλέον διετία. Δηλαδή οι περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δις ευρώ που είχαν προβλεφθεί ως το 2014, προτείνεται να επεκταθούν με ορίζοντα το 2016.
- Ο χρόνος ζωής της Κυβέρνησης παραμένει… ανοιχτός, «όπως ορίζει και το Σύνταγμα» σημείωνε ένας εκ των διαπραγματευτών. Θυμίζουμε πως η Ν.Δ. επιθυμούσε η Κυβέρνηση να είναι μακράς πνοής ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. τοποθετούσαν τον ορίζοντα της στις ευρωεκλογές του 2014.
- Επαναφορά της μετενέργειας (ανοιχτό ωστόσο το θέμα για τις κλαδικές συμβάσεις)
-Επιμήκυνση της χορήγησης επιδόματος ανεργίας από 1 στα 2 χρόνια.
-Λήψη περαιτέρω μέτρων για ΑΜΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
-Ρύθμιση δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά
-Όχι περαιτέρω απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
-Όχι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά αντίθετα μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Σε ότι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης, συμφώνησαν να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης αλλά και τα τρόφιμα. Ανοιχτό μένει ωστόσο το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
Συμφωνία υπήρξε και για το Μεταναστευτικό, ενώ αντίθεα δε βρέθηκε κανένα σημείο επαφής στο θέμα του εκλογικού νόμου, κι έτσι αποφασίστηκε αυτό να μην περιληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας και να το ξανασυζητήσουν αργότερα.
Οι τρεις πλευρές είχαν κατέληξαν σε κοινές συνισταμένες και σε θεσμικά θέματα, όπως η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα, την τροποποίηση του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας (να ισχύει και για αυτούς ότι ισχύει και για τους απλούς πολίτες) αλλά και τη ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να μη γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.
«Τη μείωση στο δημόσιο θα την πετύχουμε μέσω του να μην γίνονται άλλες προσλήψεις. Άρα από τις συνταξιοδοτήσεις θα πετύχουμε έναν από τους στόχους που είναι ένας περιορισμός του δημοσίου», είπε.
Ερωτηθείς για τη δέσμευση έναντι της τρόικας για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμησε: «Νομίζω ότι και η τρόικα θα πάρει τα μηνύματα. Το βασικό που ήθελε η τρόικα είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα έχει μια συνοχή, θα είναι βιώσιμη, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής. Εκτιμάμε ότι αν δει και η τρόικα ότι υπάρχει μια τέτοια κυβέρνηση, ότι κι εκείνη θα αλλάξει στάση σε μια σειρά κομβικά ζητήματα».
Στην παρατήρηση ότι ο κ. Γιούνκερ δεν έδειξε διατεθειμένος στις δηλώσεις του για ουσιώδεις αλλαγές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Μην στέκεστε μόνο στον κ. Γιούνκερ. Υπάρχουν και άτυπες ενημερώσεις από συνεργάτες του κ. Γιούνκερ που κάνουν λόγο ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης όρων του μνημονίου…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου