Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

ο ψυχίατρος της μονάδας Πέτρος Σερενές

Το φθινόπωρο
ImageΑνοίγει η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην Καλαμάτα

Να λειτουργήσει ετοιμάζεται από το φθινόπωρο η καινούργια μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ που έχει στηθεί δίπλα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ήδη στο χώρο βρίσκονται ψυχίατρος, νοσηλεύτρια και γραμματειακή υποστήριξη, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο αναμένονται ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός.
Όπως σημειώνει στο «Θ» ο ψυχίατρος της μονάδας Πέτρος Σερενές, οι χρήστες που το επιθυμούν, αφού κάνουν αίτηση, θα εντάσσονται στο πρόγραμμα χορήγησης βουπρενορφίνης. Πρόκειται για υποκατάστατο που χορηγείται σε χρήστες οπιούχων ουσιών. «Η βουπρενορφίνη τούς βοηθάει να μην έχουν ιδιαίτερα στερητικά, ώστε να μπορέσουν να διακόψουν πιο εύκολα και γρήγορα τη χρήση».

Βέβαια, όπως προσθέτει ο κ. Σερενές, «για να διακόψει κάποιος πρέπει να το θέλει, χρειάζεται μεγάλη δύναμη και από το ίδιο το άτομο για να μπορέσει να τα καταφέρει. Εμείς δε θα δίνουμε μόνο το υποκατάστατο, θα προσπαθούμε όσο μπορούμε να έχουμε και μια υποστηρικτική θεραπευτική σχέση, με ψυχολογική στήριξη».
Στην επισήμανσή μας σχετικά με την άποψη που υπάρχει ότι, εάν κάποιος θέλει να απεξαρτηθεί εντελώς, θα μπορέσει να το κάνει μόνο μέσα από( στεγνό )πρόγραμμα, ο κ. Σερενές μας απαντά: «Και με τα υποκατάστατα μπορεί να καθαρίσει ο ασθενής και είναι πιο ήπιος ο τρόπος, δεν έχει στερητικά, ενώ μειώνονται οι διάφορες κοινωνικές παραβάσεις, δηλαδή κλοπές που μπορεί να έκανε, με αποτέλεσμα τα πράγματα να είναι πιο ήρεμα και στην κοινωνία. Όποιος μπορεί, να πάει σε (στεγνό) πρόγραμμα, και τα( στεγνά )προγράμματα είναι πάρα πολύ καλά, αλλά δεν μπορούν όλοι και δεν έχουν όλοι την ίδια δύναμη».

Συνεργασία με το νοσοκομείο
Για να ξεκινήσει ο χρήστης το πρόγραμμα χορήγησης βουπρενορφίνης, πρέπει απαραίτητα να κάνει την αίτηση ο ίδιος και όχι κάποιος συγγενής του, για παράδειγμα. Μετά την αίτηση, θα ακολουθήσουν ορισμένες εξετάσεις που χρειάζονται, στο νοσοκομείο, «ώστε να γνωρίζουμε και τη γενική υγεία του. Ούτως ή άλλως, με το νοσοκομείο θα έχουμε στενή συνεργασία, γιατί δε μας ενδιαφέρει μόνο το υποκατάστατο, αλλά γενικά ο ασθενής. Θα έρχεται εδώ για να χορηγείται σε καθημερινή βάση ή εξαρτάται από τον κάθε ασθενή η συχνότητα, πόσο δέχεται την ουσία, πόσο τον βοηθάει, πόσο χρειάζεται και τι υποστήριξη θέλει».
Για το χρόνο που απαιτείται προκειμένου να σταματήσει κάποιος τη χρήση, ο κ. Σερενές σημειώνει: «Εξαρτάται πάντα από τον ασθενή, δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, εξαρτάται από τη θέληση του ίδιου, από την κοινωνική υποστήριξη που θα βρει έξω - αυτό είναι πολύ βασικό -, υπάρχουν πολλές παράμετροι για να διακόψει κάποιος εντελώς. Πιο πολύ εξαρτάται από το πόσα υποστηρίγματα θα βρει στην κοινωνία. Εάν δεν υπάρχει υποστήριξη στο περιβάλλον του, δεν του είναι εύκολο, δηλαδή χρειάζεται δουλειά, οικογένεια, όλα αυτά. Γι’ αυτό και εδώ θα υπάρχει μια ομάδα, που θα προσπαθεί να στηρίξει τον κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του».
Ο κ. Σερενές υπολογίζει ότι η μονάδα θα μπορεί να χορηγεί το υποκατάστατο σε τουλάχιστον 100 άτομα την ημέρα. Η χορήγηση θα γίνεται από τις 9.30 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο της μονάδας: 27210 33151.
Της Μαρίας Νίκα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου