Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκαίνια με γιουχαΐσματα τομογράφων και ΟΚΑΝΑ
Δύο όψεις είχε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Α. Λυκουρέντζου, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Από τη μια πλευρά είναι το θετικό γεγονός. Η ενίσχυση του νοσοκομείου με νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα και η λειτουργία θεραπευτικής μονάδας ασφαλώς θα συμβάλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο κ. Λυκουρέντζος βρήκε στην είσοδο του νοσοκομείου να τον περιμένουν οργισμένοι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό έδειξαν το θυμό τους για την πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, με τις δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και παροχές.



Image
Ο υπουργός δέχτηκε τις διαμαρτυρίες σιωπηλός και μόνο αργότερα στην τοποθέτησή του, κατά την τελετή των εγκαινίων, μίλησε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις αποφάσεις που επιβάλλεται να παρθούν, προκειμένου να σωθεί το… καράβι.
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλαμάτας, Λ. Πουρναράς, επισήμανε ότι, πέρα από τις «τυμπανοκρουσίες» και τα «πανηγύρια» των εγκαινίων, από το νοσοκομείο λείπουν βασικά υλικά, τμήματα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται εφημερίες και υπερωρίες με καθυστέρηση μηνών. Μίλησε, επίσης, για βασικές ελλείψεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου, αλλά και για το γεγονός ότι μετά τις 9.00 το βράδυ οι μισές ιατρικές ειδικότητες δεν έχουν εφημερεύοντα γιατρό.
Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών Νομού Μεσσηνίας, Π. Μάκαρης, ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της δημόσιας υγείας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευσή της. Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, μπορεί να εγκαινιάζεται υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός, όμως επί της ουσίας υπολειτουργεί λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού τεχνολόγων- ακτινολόγων και μείωσης των υπερωριών τους.
Παράλληλα, η μείωση της χρηματοδότησης της υγείας οδηγεί στη μη ασφαλή εφημέρευση των ιατρών. Επίσης, σε καθημερινή βάση και μετά από συγκεκριμένες ώρες δεν υπάρχουν σε ενεργή εφημερία μια σειρά εξειδικευμένων ιατρών. Έτσι, οι ασθενείς που χρειάζονται γιατρό αυτών των ειδικοτήτων αντιμετωπίζονται από ανειδίκευτους ιατρούς που εκπαιδεύονται στο νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν και βασικές ελλείψεις σε υλικά και εξετάσεις.
Τέλος, με την πολιτική που εφαρμόζεται θίγεται η αξιοπρέπεια των ιατρών, αφού δεν πληρώνονται τις εφημερίες τους και βλέπουν να μειώνονται οι αποδοχές τους κατά 40%.
Αυτό ήταν το κλίμα που βρήκε ο κ. Λυκουρέντζος στην είσοδο του νοσοκομείου. Στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε, ωστόσο, η εκδήλωση τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά, περισσότερα ευχάριστα.
Από τις διάφορες ομιλίες που έγιναν, ο διοικητής του νοσοκομείου, Γ. Μπέζος, τόνισε τη σημασία, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, απόκτησης του υπερσύγχρονου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι εργάστηκαν – και ήταν αρκετοί- για να γίνει το συγκεκριμένο σχέδιο πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, στην ομιλία του να σημειώσει ότι ο προγραμματισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του νοσοκομείου δε σταματά, αφού το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κέντρο Μαστού, ενώ γίνονται προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των Κέντρων Υγείας του νομού.
Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέντζος δεν απέφυγε να παραδεχτεί ότι υπάρχουν προβλήματα και στο χώρο της υγείας που οφείλονται φυσικά στη δεινή οικονομική συγκυρία της χώρας και η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να παίρνει πολλές φορές δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις. Αυτό, όμως, είπε δε σημαίνει ότι «έχουμε και σκοπό να προχωρήσουμε στον ακρωτηριασμό του δημόσιου συστήματος υγείας. Το αντίθετο συμβαίνει. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να υπάρχουν ορθολογικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που να πιάνουν τόπο».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Σαμπαζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας, ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κ. Γασγαλίδης, που αργότερα ξενάγησε τον υπουργό στο νέο κτήριο του θεραπευτηρίου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παν. Νίκας, Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος και Τριφυλίας Κ. Κόλλιας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, αντιδήμαρχοι, πολιτευτές και διοικητές νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου