Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012


ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ…

«Ρατσιστική» (σε δημοσιογράφο)
επίθεση Νίκα!

 13/09
  «Αντιπολίτευση από δημοσιογράφους δε δέχομαι. Όποιος θέλει να κάνει αντιπολίτευση, να είναι πολιτικό πρόσωπο και να μας το πει. Το θέμα αυτό να λήξει». Με αυτή την πολιτικά χυδαία έκφραση (με την έννοια ότι την χαρακτηρίζει η έλλειψη πολιτικής και δημοκρατικής ηθικής και ευπρέπειας) ο Δήμαρχος της Καλαμάτας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, επιτέθηκε εχθές σε δημοσιογράφο της εφημερίδας «ΘΑΡΡΟΣ Μεσσηνίας», αλλά κυρίως κατά της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ανεξαρτησίας, δηλώνοντας αδυναμία να απαντήσει σε ερώτημα που αφορούσε σε απόφαση του πολιτικού του παρελθόντος και ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με χθεσινή του δήλωση!


Ο Π. Νίκας, μετά από σχετική επίσκεψη στις περιοχές Πολυκλαδικού και Αγίας Τριάδας, όπου διαμένουν τσιγγάνοι, μαζί με τον εισαγγελέα κ. Σταύρου και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, που κατέληξε σε συμφωνία σύντομα να ελευθερωθούν οι χώροι, συγκεντρώνοντας τους τοπικούς δημοσιογράφους … ¨αμπόλησε την μπόμπα¨: «Ξοδεύτηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ, πετάχτηκαν στη θάλασσα, για να μην πω στο βάλτο, και έχουμε εκεί μια απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να γίνει έρευνα, τόσο γιατί κατασπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρήματα όσο και γιατί αφέθηκε ο χώρος να ρημάξει. Ήταν προγραμματισμένο, εκτός από τους τσιγγάνους της ΒΙΠΕ, να έχει και τους τσιγγάνους του Πολυκλαδικού και της Αγ. Τριάδας. Θα ασχοληθεί ο εισαγγελέας και με την απαξίωση της Μπιρμπίτας (Σημείωση pelopsnews.gr: κατασκήνωση αθιγγάνων, προϋπολογισμού 2.700.000 ευρώ, που μελετήθηκε και εκτελέσθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας), και ο χώρος αυτός των 120 στρ. ανήκει στους τσιγγάνους. Δεν μπορεί να μας λένε πού θα πάνε, υπάρχει έκταση που έχει πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. και με τη βοήθεια τη δική μας και του κράτους μπορεί να είναι ένας χώρος ανθρώπινος για να στεγασθούν».



Εύλογα η παραπάνω δήλωση του προκάλεσε την ερώτηση λίγο πολύ (σε ελεύθερη μετάφραση) παριστάμενου δημοσιογράφου της εφημερίδας ¨ΘΑΡΡΟΣ¨: Εσείς τα λέτε αυτά κ. Νίκα; Εσείς δεν ήσασταν πρωτοκλασάτο –αν όχι αντ΄ αυτού- στέλεχος της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δημήτρη Δράκου και Πρόεδρος της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής που υπέγραψε τη μελέτη και τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου και, στην συνέχεια, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, που, σε τελευταία ανάλυση νομιμοποιεί την ανάθεση και την εκτέλεση και τον απολογισμό κάθε νομαρχιακού έργου; Γιατί τα θυμηθήκατε όλα τώρα; Εν τέλει θα δώσετε στον Εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που γνωρίζετε και έχετε προφανώς στα χέρια σας, για να τα λέτε αυτά;



Αμέσως, και ούτε καν εμμέσως, ο κ. Νίκας λέγοντας τα παραπάνω, περί κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στο … βάλτο, για όσους γνωρίζουν τα μεσσηνιακά πράγματα εκείνης της περιόδου, «έδωσε κανονικά» (υπονοώντας κακοδιαχείριση;) τον Δημήτρη Δράκο και τους τότε αρμόδιους ή και συναρμόδιους αντινομάρχες και σήμερα Δημάρχους Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο (Μεσσήνης) και Δημήτρη Καφαντάρη (Πύλου – Νέστορος)!


Αλλά, κάνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα, επετέθη λέγοντας «Αντιπολίτευση από δημοσιογράφους δε δέχομαι. Όποιος θέλει να κάνει αντιπολίτευση, να είναι πολιτικό πρόσωπο και να μας το πει»!



Βεβαίως, όπως τουλάχιστον μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν υπήρξε καμία απάντηση από τους εμπλεκόμενους Στάθη Αναστασόπουλο και Δημήτρη Καφαντάρη. Και ούτε πρέπει κανένας να περιμένει, εκτός από τις γνωστές … ξύλινες και «αποστειρωμένες» δηλώσεις του τύπου: Ήταν ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο. Κανένα άλλο σχόλιο!


-----------


 ΣΧΟΛΙΟ PELOPSNEWS.GR:



Κύριε Νίκα, από το 1994, ως εκλεγμένος τότε ανάμεσα στους τελευταίους κατά σειρά νομαρχιακούς συμβούλους και μέχρι το 2006, οπότε και εκλεχτήκατε οριακά Δήμαρχος Καλαμάτας, δεν κάνατε άλλη … δουλειά από το είσαστε χωρίς καμία χρονική απουσία –πότε με επιπλέον του δημόσιου μισθού σας αποζημίωση θέσης και πότε όχι, ανάλογα με την σχετική νομοθεσία- είτε Αντινομάρχης, είτε Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου και ο πρώτος και καλύτερος που συνομιλούσε με τον εκάστοτε Νομάρχη.


Επομένως, και τον καιρό της λήψης των σχετικών αποφάσεων για την μελέτη, κατασκευή και τον απολογισμό του έργου «Κατασκήνωση αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα Καλαμάτας», γνωρίζατε από πολύ κοντά τις όποιες σχετικές αποφάσεις.


Άλλωστε, αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι έχετε άποψη και την καταθέστε έστω και τώρα για το συγκεκριμένο, και δεν εκτιμήσατε απλά τώρα … ξαφνικά και δια … ενοράσεως, ότι ουσιαστικά υπήρξε σκάνδαλο κατασπατάλησης («Ξοδεύτηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ, πετάχτηκαν στη θάλασσα, για να μην πω στο βάλτο, και έχουμε εκεί μια απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να γίνει έρευνα, τόσο γιατί κατασπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρήματα όσο και γιατί αφέθηκε ο χώρος να ρημάξει) πόρων στο συγκεκριμένο έργο που πετάχτηκαν στην κυριολεξία στο … βάλτο; Αλλιώς, με ποια στοιχεία εκτοξεύετε σήμερα τέτοιες κατηγορίες; Χωρίς αποδείξεις δεν … δικαιούται κανένας να ομιλεί, πολύ περισσότερο ένας πολιτικός (λέμε τώρα)!



Αντί, λοιπόν, να επιτίθεστε «ρατσιστικά» κατά του εύλογου ερωτήματος του δημοσιογράφου, δεν σας φαίνεται καλύτερο και πιο συνεπές και πιο αξιόπιστο και πιο αναγκαίο έως και απαραίτητο να καταθέσετε τα σχετικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις χθεσινές δηλώσεις σας;


Σας προτείνουμε να καταθέσετε στον Εισαγγελέα, στο πλαίσιο και της υπόλοιπης συνεργασίας σας για το θέμα των τσιγγάνων, και τα στοιχεία του σκανδάλου, που ανακαλύψατε και να ζητήσετε την διερεύνηση του! Δεν θεωρείτε ότι αυτή είναι η κανονική σειρά των πραγμάτων, μετά την καταγγελία σας για κατασπατάληση 2.700.000 ευρώ του φορολογούμενου πολίτη; Ή τα περιμένετε όλα από τον κ. Εισαγγελέα;


Βεβαίως, σύμφωνα με το σκεπτικό σας, όποιος ρωτήσει ή ψάξει κάτι σχετικά με το σκάνδαλο που ανακαλύψατε, θα πρέπει να είναι πολιτικός!!! Άρα, πρόκειται για μια απλή δήλωση για πολιτική κατανάλωση, κ. Νίκα;


Αυτά επί της ουσίας! Και δύο λόγια για το … γνωμικό σας ότι για να κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις ένας δημοσιογράφος πρέπει πρώτα να γίνει πολιτικός! Άμα έτσι μιλάνε (χωρίς αποδείξεις και για εντυπωσιασμό!) οι πολιτικοί –που μιλάνε!- κ. Νίκα, τότε ούτε η γνώμη σας μπορεί να έχει καμία αξία! Και δεν έχει! Απεναντίας έχει απαξία, που οφείλετε ή επιβάλλετε, ενώπιον του δημοσιογραφικού κόσμου, να ζητήσετε «συγγνώμη» για το … ατυχές συμβάν!


Δεν αμφισβητούμε, πάντα κατά την ταπεινή μας άποψη, ότι υπάρχουν –όπως σε κάθε επάγγελμα και κάστα- και … επίορκοι δημοσιογράφοι! Δημοσιογράφοι του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου  που έχει αποκαλυφθεί ότι χρηματίστηκαν, που δεν φέρουν τα απαραίτητα εφόδια ακόμα και άσκησης της δημοσιογραφίας, που μπορεί ακόμα και για λιγοστές  εκατοντάδες ευρώ να «λαδώσουν» την συνείδηση τους…


Ή, όπως γενικά πολλοί λένε και μπορεί να είναι ακόμα και αποκυήματα της φαντασίας τους (αφού αποδείξεις δεν υπάρχουν και είναι δύσκολο να υπάρξουν), και εμείς σε καμία περίπτωση ούτε το πιστεύουμε – ούτε σε καμία περίπτωση φυσικά εννοούμε εσάς, ότι αιρετοί άρχοντες (και αυτοδιοικητικοί) εξασφαλίζουν την εύνοια κάποιων δημοσιογράφων με … διαφημιστικές αντιπαροχές ή ακόμα και χωρίς καν παραστατικά…


Βεβαίως και υπάρχουν και τέτοιοι δημοσιογράφοι, κ. Νίκα! Αλλά ο καθένας ΚΡΙΝΕΤΑΙ –ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ- ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ, ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ! Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, κατά την γνώμη μας – συγγνώμη κιόλας, ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΣΤΕ ΕΣΕΙΣ!


Και συγγνώμη, που, αν και μη πολιτικά πρόσωπα, τολμάμε να ομιλούμε, να έχουμε άποψη! Αλλά θα το ξανακάνουμε, εάν χρειαστεί!


 
-------------


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΘΑΡΡΟΣ»

Θέλει ο Νίκας…

Εισαγγελέα για τα «εκατομμύρια της Μπιρμπίτας»

Να αναζητηθούν ευθύνες «για τα εκατομμύρια ευρώ που πετάχτηκαν στη θάλασσα και στο βάλτο για την κατασκήνωση των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ζήτησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, «δίνοντας» και φωτογραφίζοντας τον τέως νομάρχη Δημήτρη Δράκο και τους τότε αντινομάρχες Στάθη Αναστασόπουλο και Δημήτρη Καφαντάρη.


Ωστόσο, έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου, όταν επισημάναμε πως ξεκίνησε και χειρίσθηκε την υπόθεση ο ίδιος ως αντινομάρχης του κ. Δράκου, απαντώντας μας πως «δε δέχεται αντιπολίτευση από δημοσιογράφους».


Χθες, ο κ. Νίκας επισκέφθηκε τις περιοχές στο Πολυκλαδικό και την Αγία Τριάδα όπου διαμένουν τσιγγάνοι μαζί με τον εισαγγελέα κ. Σταύρου και στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας και συμφωνήθηκε σύντομα να ελευθερωθούν οι χώροι.



Διοικητική αποβολή


Αμέσως μετά την επίσκεψη στις περιοχές, έγινε σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις του κ. Νίκα.


Όπως ανέφερε, αποφασίσθηκαν συγκεκριμένα πράγματα, διότι αυτό που γίνεται στη Δυτική Καλαμάτα δεν μπορεί να συνεχισθεί: «Για την περιοχή του Παμμεσσηνιακού έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής. Επομένως, οι 7-8 σκηνίτες που βρίσκονται στο παλιό γήπεδο πρέπει να φύγουν. Θα εκτελεστεί η απόφαση του δικαστηρίου. Ο χώρος σε λίγες εβδομάδες θα έχει διαμορφωθεί σε αθλητικό κέντρο, ενώ η προσδοκία μας είναι εκατοντάδες παιδιά από την Καλαμάτα να αθλούνται εκεί. Υπάρχει προοπτική να δοθεί και στην ομάδα της Καλαμάτας ως προπονητήριο.


Ο Δήμος προχωρά σε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής στους δημοτικούς χώρους που έχουν καταλάβει οι τσιγγάνοι, όπως μέρος του περιφερειακού δρόμου και τα πρανή των δρόμων.


Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασισθεί η διακοπή του νερού και θα γίνεται έλεγχος κάθε μέρα για να μην κλέβουν νερό. Υπάρχει ακόμη συνεννόηση με τη ΔΕΗ και οι κολώνες δε θα έχουν ρεύμα. Θα υπογειοποιηθεί το δίκτυο σε κάποιο σημείο και συνεννοηθήκαμε με τον εισαγγελέα να υπάρχει κι εκεί έλεγχος.


Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι με τον πρώην ΟΕΚ, που έχει οικόπεδο 10 στρεμμάτων. Ο Δήμος έχει στείλει έγγραφο στο διάδοχο σχήμα που είναι ο ΟΑΕΔ για να κινηθούν οι διαδικασίες διοικητικής αποβολής. Το θέσαμε και αυτό στον εισαγγελέα, και θα καλέσει τη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.


Επίσης, είμαστε σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι πριν από 15 χρόνια έδωσαν καθαρά οικόπεδα και ο δήμος τούς έδωσε οικόπεδα κατειλημμένα από τσιγγάνους.


Ξεκίνησαν χθες τις διαδικασίες για πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και θα έχουν την αμέριστη βοήθεια από πλευράς Δήμου. Ο Δήμος μόνος του δεν μπορεί. Εάν το κράτος με την έκφραση της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας, του ΟΑΕΔ δε συντονίσει τα βήματα σε αυτή την προσπάθεια, δε θα έχουμε αποτελέσματα. Εμείς δεν κάνουμε πίσω στο όνομα των ανθρώπων που πλήττονται».


Στη σύσκεψη με τον εισαγγελέα συμμετείχε και ο οικοπεδούχος Γεώργιος Πρεβεζάνος, ζητώντας να λυθεί το ζήτημα.



Μπιρμπίτα


Όσο για την κατασκήνωση της «Μπιρμπίτας», ο κ. Νίκας τη χαρακτήρισε θλιβερή ιστορία και υπογράμμισε: «Ξοδεύτηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια ευρώ, πετάχτηκαν στη θάλασσα, για να μην πω στο βάλτο, και έχουμε εκεί μια απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να γίνει έρευνα, τόσο γιατί κατασπαταλήθηκαν όλα αυτά τα χρήματα όσο και γιατί αφέθηκε ο χώρος να ρημάξει. Ήταν προγραμματισμένο, εκτός από τους τσιγγάνους της ΒΙΠΕ, να έχει και τους τσιγγάνους του Πολυκλαδικού και της Αγ. Τριάδας. Θα ασχοληθεί ο εισαγγελέας και με την απαξίωση της Μπιρμπίτας, και ο χώρος αυτός των 120 στρ. ανήκει στους τσιγγάνους. Δεν μπορεί να μας λένε πού θα πάνε, υπάρχει έκταση που έχει πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. και με τη βοήθεια τη δική μας και του κράτους μπορεί να είναι ένας χώρος ανθρώπινος για να στεγασθούν. Να βάλουμε έναν ορίζοντα 1-1,5 έτους, ώστε αυτή η κατάσταση, αν δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί, τουλάχιστον να βελτιωθεί».


Στην επισήμανση του «Θ» πως η υπόθεση Μπιρμπίτα ξεκίνησε όταν ο ίδιος ήταν αντινομάρχης, άρα γνωρίζει τα οικονομικά στοιχεία, και στην ερώτηση αν θα τα δώσει στον εισαγγελέα, ο κ. Νίκας επιτέθηκε λέγοντας: «Σας παρακαλώ. Αντιπολίτευση από δημοσιογράφους δε δέχομαι. Όποιος θέλει να κάνει αντιπολίτευση, να είναι πολιτικό πρόσωπο και να μας το πει. Το θέμα αυτό να λήξει. Ως αντινομάρχης, όταν έφυγα, βοήθησα στην αγορά της συγκεκριμένης έκτασης. Από εκεί και πέρα, προφανώς ήμουν σε άλλους χώρος. Αλλά αν έχω ευθύνες κι εγώ, θα τις αναλάβω. Αλλά κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες για τα εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν σε αυτό το χώρο. Ας βρει ο εισαγγελέας ποιος είναι αυτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου