Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Eλληνοτουρκικός "γάμος"
Image Με… νύφη τη μαρίνα της Καλαμάτας
ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ DOGUS

Το τελευταίο διάστημα την τοπική πολιτική επικαιρότητα απασχόλησε- και μάλιστα έντονα- το θέμα της τύχης του λιμανιού της Καλαμάτας και ειδικότερα τα όσα σχεδιάζονται, κρυφά ή φανερά, για τον προλιμένα.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, ένας παράγοντας της πόλης με πληροφόρησε ότι όλη αυτή η ιστορία δεν έχει μόνο ιδεολογική διάσταση, αν θα πρέπει, δηλαδή, να αναπτυχθεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο ο προλιμένας. Πίσω της υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα και, μάλιστα, ελληνοτουρκικής σύνθεσης.

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις μαθαίνουμε ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού κολοσσού Dogus και του Ομίλου Κυριακούλη. Μάλιστα, το φλερτ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και, όπως όλα δείχνουν, επίκειται επιχειρηματικός γάμος.
Μεταξύ όλων των άλλων, ο τουρκικός κολοσσός δρομολογεί την απόκτηση ισχυρής μετοχικής θέσης στη μαρίνα της Καλαμάτας.
Να σημειώσουμε ότι το ενδιαφέρον δεν είναι επιδερμικό, όπως σημειώνεται και στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», δεδομένου ότι η τουρκική εταιρεία είχε αποστείλει σχετικό γράμμα – που είχε ως επίκεντρο την απόκτηση μαρινών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου- στο υπουργείο Τουρισμού από τον περασμένο Αύγουστο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της εταιρείας συναντήθηκε και την περασμένη εβδομάδα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Κατά πληροφορίες, η συζήτηση δεν περιορίστηκε στο θέμα των μαρινών, αλλά υπήρξε ενδιαφέρον για σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, για ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για τη δυνατότητα απόκτησης ξενοδοχειακών μονάδων.
Την ίδια ώρα, στο επιχειρηματικό κομμάτι, η μετοχική είσοδος στην Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι Α.Ε., θυγατρική της εισηγμένης, είναι επί θύραις, γεγονός που επιβεβαιώνει και η ίδια η εταιρεία, σημειώνοντας ότι η συμφωνία κατ’ αρχάς θα περιλαμβάνει την απόκτηση μαρινών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο όμιλος Dogus Holdings έχει ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και στόχος είναι η απόκτηση μαρινών στην Πελοπόννησο, ενώ αναμένεται να επιδείξει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών λιμανιών, όταν «βγουν στον αέρα» σχετικοί διαγωνισμοί.
Τούτων δοθέντων, ασφαλώς η ιστορία με το μέλλον του λιμανιού της Καλαμάτας αποκτά άλλο, ξεχωριστό ενδιαφέρον...
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου