Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012


Επιτέλους κλείνει το πεδίο Βολής Σχίζας η Κυβερνηση

Επιτέλους σταματά το πεδίο βολής Σχίζας. Συμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή για διακοπή ασκήσεων από τα αεροσκάφη στο νησί και έτσι αποκαθίσταται και πάλι η ισορροπία, καθώς το πεδίο βολής είχε ανοίξει πριν από δύο χρόνια επιφέροντας μεγάλες καταστροφές στο οικοσυστημα των νησιών του Ακρίτα. Να τονίσουμε ότι πάλι με Κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας είχε κλείσει το πεδίο Βολής επι υπουργείας Λαμπρόπουλου και το άνοιξε ο Βενιζέλος παρά τις τεραστιες αντιδράσεις των τοπικών παραγοντων. Η Σχίζα απέναντι από τα τουριστικά μέρη, της Φοινικούντας, Κορωνης, Μεθώνης και Πύλου είχε πληγεί βάναυσα από τα εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες βλήματα μολύβδου που έπεφταν μέσα στην θαλασσα, και το Υπουργείο αμυνας είχε δεσμευθεί να τα μαζέψει. Σε εξετάσεις δε των ψαριών που είχαν γίνει στο Γενικό χημείο του Κράτους είχαν ανιχνευθεί βαριά μεταλα , πέρα απ΄την ηχορύπανση που προκαούσαν οι ρίψεις βομβών στην ευρυτερη περιοχή.
Πολλοί εκφράζουν την αγωνία τους για το οτι αν κλείσει η Σχίζα μπορεί να φύγει η εκπαίδευση των πιλότων από την Καλαμάτα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού οι εκπαιδευτικές πτήσεις γίνονται και σε άλλα πδία βολής , οπως τόσα χρόνια που ηταν κλειστή η Σχίζα, ενώ παραλληλα να τονίσουμε ότι η δραστηριότητα καθίσταται απαγορευτική ούτως η άλλως από την φυση των νησιών. Σχίζα , Αγ. Μαρίνα και Σαπιετζα ανήκουν σε περιοχή Νατούρα , μάλιστα στην κόκκινη ζώνη, οπου παγορευονται αυστηρά από την κείμενη νομοθεσία τέτοιες δραστηριότητες. Επάνω στο νησί  δε ζουν περί τα 2500 αγριοκάτσικαενώ το Καλοκαίρι αποτελεί τον πρώτο πολο έλξης τουριστών. Στην μεση της Σχίζας εξαλλου υπάρχει το μεγαλύτερο αναξιοποιητο σπήλαιο της Μεσσηνίας το  οποίο δεν εχει εξευρευνηθεί στο συνολό τουμε φοβερούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες

Στις φωτο βλέπεται τα χιλιάδες βλήματα που μαζεψαν από την θάλασσα οι ναθρωποι της πολεμικής αεροπορίας πέρυσι. Βλήματα με υπολείματα και βαριά μεταλα. Η επιχείρηση καθαρισμού πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα, από προσωπικό της 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος με έδρα την Καλαμάτα. Ξεκίνησε την 8η Δεκεμβρίου 2010 και τελείωσε στις 19 Ιανουαρίου 2011.
Η συνολική ποσότητα των υλικών μεταφέρθηκε από το νησί Σχίζα στο λιμάνι της Καλαμάτας και στην συνέχεια στην 120 ΠΕΑ. Όλο το υλικό θα προωθηθεί άμεσα για ανακύκλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου