Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

Γνωριμία - συζήτηση για τον τρόπο
λειτουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου
Δυτικής Μάνης

 10/02
«Στα σπλάχνα» του απείρου κάλλους φυσικού και κτιστού ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Δυτικής Μάνης, στην θέση «Καμπινάρι» Πλάτσας, με εξαιρετική θέα «μπαλκονιού» προς το Μεσσηνιακό Κόλπο, δίπλα στον Άγιο Νικόλαο (***), ξεκίνησε χθες το πρωϊ στις 11, η εκδήλωση –γνωριμία με το Ανοιχτό Θέατρο Μάνης, που οργανώθηκε από το «Διάζωμα» και το Δήμο.
Η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου απήγγειλε ποίημα, προκειμένου να εξεταστεί η ακουστική του χώρου, ενώ ο Μπάμπης Ραπτέας απέδωσε για τον ίδιο λόγο μανιάτικο τραγούδι.
Λίγο αργότερα, σε παρακείμενο χώρο εστίασης, προσφέρθηκε καφές και τσάι με μανιάτικα εδέσματα στους παριστάμενους. Εκεί κατάφθασαν και ο Περιφερειάρχης ΠελοποννήσουΠέτρος Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου,ενώ από την αρχή στις εκδηλώσεις παρευρίσκετο και ο Αντιπεριφερειάρχης ΜεσσηνίαςΠαναγιώτης Αλευράς.
Στις12.30 μ.μ. ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας, παρουσία των πολιτιστικών συλλόγων, φορέων της περιοχής και κατοίκων.
Έγινε καταγραφή των προτάσεων που διατυπώθηκαν, οι οποίες θα επεξεργαστούν και θα τεθούν ξανά προς συζήτηση σε επόμενη συνάντηση.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ
Ο πρόεδρος του «Διαζώματος», Στ. Μπένος, μίλησε για μια «μαγική ημέρα, αντικρίζοντας ένα μαγικό σύγχρονο έργο τέχνης. Ένα μνημείο σύγχρονου πολιτισμού, που συνδιαλέγεται αρμονικά με το περιβάλλον, αλλά που μπορεί, κυρίως, να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά και να υποδεχτεί διαχρονικά το σπουδαίο μανιάτικο πολιτισμό. Όραμά μας να λειτουργήσει με τρόπο ταπεινό και απλό και να γίνει υπόθεση της καθημερινότητας των Μανιατών, να είναι ανοιχτό κι επισκέψιμο καθημερινά και να διοργανώνονται ανοιχτές εκθέσεις, αλλά και να αποτελεί χώρο αναψυχής. Οι εκδηλώσεις σε αυτό να κινούνται σε τρία επίπεδα: στην καθημερινότητα, στους συλλόγους και στο Δήμο και τις επιλογές».
Ο κ. Μπένος παρατήρησε, επίσης, πως η λειτουργία του δε θα επιβαρύνει το Δήμο Δυτικής Μάνης, αλλά –κατά την συνάντηση- δεν ξεκαθαρίστηκε πως θα υποβοηθηθεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης στην αποπληρωμή του δανείου που έχει λάβει (άνω των2.000.000 ευρώ) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να συγχρηματοδοτηθεί το κόστος κατασκευής του θεάτρου που ανήλθε περίπου σε2.700.000 ευρώ.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Ο Πέτρος Τατούλης διευκρίνησε ότι θα υπάρχει συμμετοχή της Περιφέρειας στο όλο εγχείρημα,στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΥΠΑΣ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – συζήτησης για την λειτουργία του θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε και στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας, το «Διάζωμα» άνοιξε «κουμπαρά», με στόχο να συγκεντρωθούν 20.000 ευρώ και να αγοραστεί παρακείμενη έκταση, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία του θεάτρου.
Όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του χώρου,οι προτάσεις φέρεται να συγκλίνουν σε δημιουργία μιας τριμελούς ή πενταμελούς επιτροπής, αφού δεν είναι δυνατόν να διοικηθεί και να λειτουργήσει ως νέο νομικό πρόσωπο.
ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Περί το τέλος της εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο Στούπας, οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν και για τις αντιρρήσεις από πλευράς της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων, που θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο της Μάνης, ενώ συνυπέγραψαν το σχετικό ψήφισμα που τους δόθηκε.



----------


Το pelopsnews παρουσιάζει σε αυτή την ανάρτηση Φωτογραφίες και ένα μικρό video (από κινητό τηλέφωνο) -ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΕ ΛΙΓΟ- στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ενημέρωσης, ενώ σε επόμενη ανάρτηση (σύντομα) θα ανεβάσει αναλυτικό video (από ψηφιακή κάμερα) της δεδομένης γνωριμίας - συνάντησης - ενημέρωσης για το Θέατρο Δυτικής Μάνης, που βιντεοσκόπησε ο συνεργάτης μας Π. Καργάκος.


Επίσης, θα υπάρξει αναλυτική αναφορά - ρεπορτάζ, αναφορικά με το πως οι Μανιάτες (πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση) σκέπτονται την λειτουργία του Θεάτρου.


----------

*** ΠΛΑΤΣΑ – ΘΕΣΗ «ΚΑΜΠΙΝΑΡΙ» (ΧΩΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ) – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Η Πλάτσα είναι ημιορεινό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 370 μ., που με τους οικισμούς Πηγή και Κοτρώνι αποτελούσε κοινότητα και τώρα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ως χαρακτηριστικός παραδοσιακός οικισμός της Μεσσηνιακής Μάνης με πολλούς οχυρούς πύργους, σε συνδυασμό με το φυσικό της περιβάλλον. Πλάτσα σημαίνει πλάτωμα ή ανοικτή πλατεία και στην αρχαιότητα ήταν ο ορεινός χώρος της αρχαίας Πέφνου, ενώ η παράλια Πέφνος ήταν ο Άγιος Δημήτρης.

Ανάμεσα στην Πλάτσα και το Νομιτσή βρίσκεται η θέση«Καμπινάρι» (χώρος ανοιχτός από παντού).

Οι πανέμορφες εκκλησίες της υποδηλώνουν τη σπουδαιότητα της περιοχής κατά τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς χρόνους. Στην Πλάτσα υπάρχουν αρκετοί ναοί βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

Αξιόλογοι είναι οι ναοί του Αγίου Νικολάου, η Αγία Παρασκευή σταυρεπίστεγος ναός με τοιχογραφίες του15ου αιώνα, ο Άγιος Δημήτριος (11ου-12ου αι.) με εξαίρετες τοιχογραφίες και ανάγλυφα. Ο Άγιος Νικόλαος, που βρίσκεται στο Καμπινάρι της Πλάτσας, είναι τρίκλιτη Βασιλική του 10ου αιώνα, με τρούλο που προστέθηκε το 14ο αι. και ωραία τοιχογράφηση, του 1332. Στο τέμπλο διατηρούνται γλυπτά μεσοβυζαντινών χρόνων, ενώ ο ναός λειτουργείται μία φορά το χρόνο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου