Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Πασσαλότοιχοι και πασσαλοκουρτίνα για την προστασία του Κάστρου Κορώνης


Της Βίκυς Βετουλάκη

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για την προστασία του Κάστρου της Κορώνης αποφασίσθηκαν στη δεύτερη κατά σειρά σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό την προεδρία του υπουργού κ. Τζαβάρα και της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη.
Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η τοπογραφική αποτύπωση της περιοχής και η σύνταξη μελέτης για την κατασκευή πασσαλότοιχων και πασσαλοκουρτίνας.

Μελέτες
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο βουλευτής Μεσσηνίας Θ. Πετράκος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, ο κ. Ζίας, πρόεδρος Συλλόγου Κάστρων Πυλίας, ο κ. Κώστας Ηλιόπουλος και ο κ. Μιχάλης Κάππος από την 26η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το στέλεχος του ΥΠΠΟ Θέμης Βλαχούλης, στελέχη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων και ο γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Κ. Μουτζούρης.
Μετά από συζήτηση αποφασίσθηκε να γίνει τοπογραφική αποτύπωση του χώρου και μελέτη για την κατασκευή των πασσαλότοιχων και πασσαλοκουρτίνας, ως ιδανική λύση. Με βασικό στόχο την προστασία των πρανών, θα δημιουργηθεί και διάδρομος για περίπατο των επισκεπτών.
Δόθηκε εντολή η μελέτη να είναι έτοιμη σε δύο μήνες, ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση. Παράλληλα, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας και Δήμου Πύλου – Νέστορος για τη χρηματοδότηση των μελετών. Αυτές εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 50.000 ευρώ.
Στόχος, ωστόσο, του υπουργείου είναι η κατασκευή έργων για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης του Κάστρου της Κορώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου