Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Λυόμενος Θεατρικός Χώρος στο κάστρο της Μεθώνης


 

Με αφορμή μία συζήτηση που είχα με μία ηθοποιό για την δυνατότητα να υπάρχει κάποια υποδομή που θα επιτρέπει σε έναν θίασο να κάνει παραστάσεις σε χώρους όπου δεν υπάρχουν θεατρικές εγκαταστάσεις, ανακάλυψα μία ενδιαφέρουσα διπλωματική. Η διπλωματική είχε ολοκληρωθεί πρόσφατα από την Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ελίνα Πιερίδου απόφοιτη του ΕΜΠ, με την βοήθεια του επιβλέποντα καθηγητή Δημήτριου Ησαΐα και είχε ως τίτλο “Μετασχηματισμοί Λυόμενου Θεατρικού Χώρου”.

Αυτό που μου προξένησε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν το μέρος που είχε επιλέξει για την πειραματική εφαρμογή του θεατρικού χώρου. Το μέρος δεν ήταν άλλο από το κάστρο της Μεθώνη και συγκεκριμένα το σημείο της τάφρου! Όσοι έχετε επισκεφτεί την Μεθώνη τον Άυγουστο ίσως έχει τύχει να δείτε κάποια θεατρική εκδήλωση στην τάφρο. Τα επιβλητικά τείχη που το περικλείουν μαζί με την τοξωτή γέφυρα δημιουργούν μία μυστικιστική ατμόσφαιρα σε κάθε εκδήλωση.





Γιατί το κάστρο της Μεθώνης;

Στην ερώτησή μου γιατί επέλεξε το κάστρο της Μεθώνης για την διπλωματική της και όχι κάποιο άλλο, οι λόγοι που μου παράθεσε ήταν η ιστορικότητα του μέρους, το οριζόντιο έδαφος που ευνοεί την εγκατάσταση της υποδομής (παρόλο που η εγκατάσταση μπορεί να τοποθετηθεί σε σημεία που έχουν κλίση κλίση μέχρι και 20%), η διαμόρφωση του χώρου αλλά περισσότερο απο όλα ήταν το Genius loci (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε). Αν έπρεπε να αποδόσω τον όρο στα ελληνικά, θα το χαρακτήριζα ως την  "ψυχή του τόπου". Μάλιστα μου άνεφερε ότι θα ήταν ιδανικό μέρος για να ανέβει η παράσταση του Ερωτόκριτου. Παρακάτω θα δείτε και σκίτσο που έχει φτιάξει η ίδια στο οποίο παρουσίαζεται η δράση των ηθοποιών, με τον χαρακτήρα της Αρετούσας να βρίσκεται πάνω στην τοξωτή γέφυρα του κάστρου.

 



Λίγα λόγια για την κατασκευή

Η κατασκεύη της Ελίνας μπορεί να μεταφέρεται εύκολα μέσα σε container ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις όπως καμαρίνια, παρασκήνια, αναψυκτήριο, εκδοτήριο, χώρος έκθεσης, wc κοινού, εργαστήριο ηλεκτρολογείο καθώς και αποδυτήρια με λουτρά για τους ηθοποιούς. Ενώ θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 500 θεατές. 



 
 


Παρακάτω μπορείτε να δείτε σκίτσα με την εγκατάσταση της κατασκευής στο κάστρο μας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την διπλωματική της Ελίνας μπορείτε να μπείτε στην αντίστοιχη σελίδα του ΕΜΠ  Μετασχηματισμοί Λυόμενου Θεατρικού Χώρου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου