Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Έντονο ενδιαφέρον για τη μαρίνα στην Πύλο

Τελευταία Ενημέρωση: 29/05/2013 

Το ΤΑΙΠΕΔ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΤΗ «ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ» ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
 

 
Στο σφυρί βγαίνει η δημόσια περιουσία (και) στη Μεσσηνία. Έτσι, όπως αποφασίστηκε από τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η τύχη της μαρίνας στην Πύλο θα κριθεί τον επόμενο μήνα, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί και ο διαγωνισμός για την πώλησή της σε ιδιώτες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, για τη συγκεκριμένη υπάρχει προκαταβολικά έντονο ενδιαφέρον.
Εν τω μεταξύ, «σαλπάρει» σήμερα, ύστερα από δύο χρόνια προετοιμασίας, ο διαγωνισμός για την αναμόρφωση των μεγάλων τουριστικών λιμένων της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, λήγει η προθεσμία για το «μπουκέτο» (cluster) της μαρίνας Αλίμου και το ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους προδιαγράφεται έντονο. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πακέτο για τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας στα νησιά.
Για το θέμα του Αλίμου, το στέλεχος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Εμίρης λέει στο «Βήμα» ότι στόχος είναι η συνολική αναμόρφωση μιας από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ευρώπη, η οποία, όπως τονίζει, «σήμερα βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση».
Ο ίδιος προκαλεί τη σύγκριση των υποδομών και του επιπέδου των υπηρεσιών ανάμεσα στον Άλιμο, που εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης, και στην παρακείμενη μαρίνα του Φλοίσβου, η οποία αναμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια με ιδιωτικά κεφάλαια.
Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει την αξιοποίηση 46 τουριστικών λιμένων με δύο προσεγγίσεις. Η πρώτη αφορά στην παραχώρηση clusters, όπως το πακέτο του Αλίμου, που περιλαμβάνει τις μαρίνες στον Άλιμο, στη Νέα Επίδαυρο, στην Ύδρα και στον Πόρο. Ο Άλιμος θα λειτουργεί ως βασικός κόμβος του cluster. Στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνουν ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από διεθνή και ελληνικά επενδυτικά σχήματα.
Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι είναι ήδη δεδηλωμένο το ενδιαφέρον τουρκικών ομίλων για τις ελληνικές μαρίνες, με εμφανή τα παραδείγματα των στρατηγικών συνεργασιών της Folli Follie με την Κοc και της Lamda Development με τον όμιλο Dogus. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει αξιολόγηση και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών για το μπουκέτο του Αλίμου θα ωριμάσει προς το τέλος του καλοκαιριού.
Η δεύτερη προσέγγιση του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τη στοχευμένη αξιοποίηση μεμονωμένων τουριστικών λιμένων. «Προβλέπεται, μάλιστα, η αναβάθμιση κάποιων από αυτών σε μαρίνες για megayachts και σε μαρίνες πολυτελείας» σημειώνει ο κ. Εμίρης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου