Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μνημόνια πλήττουν την υγεία του κόσμου τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί
    Χρυσάνθη Μάλλιου και Μανώλης Μάκαρης Χρυσάνθη Μάλλιου και Μανώλης Μάκαρης
    ΜΑΚΑΡΗΣ-ΜΑΛΛΙΟΥ
    Ούτε στο ελάχιστο δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα που επανειλημμένως έχει παρουσιάσει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας. Σήμερα ο Μανώλης Μάκαρης και η Χρυσάνθη Μάλλιου,…
    …πρόεδρος και γραμματέας του Σωματείου αντίστοιχα, στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, παρουσίασαν και πάλι τα προβλήματα, τα σοβαρότερα από τα οποία είναι οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, η ασφάλεια του Νοσοκομείου Καλαμάτας και η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
    Σχετικά με την αναφορά με τα προβλήματα στα δύο Νοσοκομεία της Μεσσηνίας, την οποία κατέθεσε στον εισαγγελέα Καλαμάτας τον περασμένο Φεβρουάριο το Σωματείο, η κ. Μάλλιου επεσήμανε ότι ο εισαγγελέας τη διαβίβασε στον πταισματοδίκη για τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην αναφορά αυτή το Σωματείο τονίζει ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε επισφάλεια.
    Σήμερα η κ. Μάλλιου τόνισε ότι η δημόσια υγεία στην Ελλάδα του μνημονίου εμφανίζει πλέον πολλές ομοιότητες με την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η υγεία στην Αργεντινή, την περίοδο που είχε καταρρεύσει η λατινική χώρα. Παρουσίασε δε διάφορα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων έχει αρχίσει να μειώνεται, ένας στους πέντε Έλληνες αντιμετωπίζει θέματα κατάθλιψης, ένας στους έξι Έλληνες αναβάλει την εξέτασή του από γιατρούς λόγω οικονομικών προβλημάτων, το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πλέον ανασφάλιστο,  αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που κατέφυγαν στο εξωτερικό. Η κ. Μάλλιου πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει υπογράψει ότι θα μειώσει επιπλέον κατά 10.000 τις κλίνες στα νοσοκομεία, ότι θα οδηγήσει σε αποχώρηση 15.000 γιατρών κ.ά
    Ο κ. Μάκαρης ανέφερε ότι στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας υπάρχουν 145 θέσεις γιατρών, όμως από αυτές είναι καλυμμένες μόλις οι 92 (63%). Επεσήμανε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν έχει ούτε έναν γαστρεντερολόγο από τον περασμένο Μάιο, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, παθολόγους κ.ά Πρόσθεσε ότι οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται πολλές περισσότερες ώρες από όσες προβλέπεται, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν κλινικές που λειτουργούν χωρίς ειδικότητες κατά τις εφημερίδες και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην Παθολογική της Καλαμάτας αλλά και στις περισσότερες κλινικές του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι δεν υπάρχει φύλαξη, με αποτέλεσμα να έχουν κλαπεί από τηλεοράσεις και διάφορες άλλες συσκευές, μέχρι αντικείμενα και τσάντες των γιατρών, ενώ ζημιές και διαρρήξεις καταγράφονται και στα πάρκινγκ του Νοσοκομείου. Η πρότασή του είναι να μετακινηθούν στο Νοσοκομείο, για τη φύλαξή του, δημοτικοί αστυνόμοι και σχολικοί φύλακες που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα.
    Ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε και στην Κάρτα Υγείας των ανασφάλιστων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για μέτρο που να προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια, δεδομένου ότι αυτή δεν καλύπτει τα έξοδα ούτε για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων ούτε για τα φάρμακά τους.
    Τέλος, η κ. Μάλλιου τόνισε ότι η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων δεν πληροί σε καμία περίπτωση τους όρους και προϋποθέσεις που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία.
    Στ.Μ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου