Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Συνέχεια αντιδράσεων για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη


Τελευταία Ενημέρωση: 26/01/2014

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 
  
Θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις του Δήμου Οιχαλίας και των κατοίκων της Καλλιρρόης ενάντια στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, σύμφωνα με όσα είπαν στο «Θ» ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης και ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπης, μερικές ώρες μετά την έκφραση θετικής γνώμης από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της Παρασκευής.     
Ο κ. Μπάμης ανέφερε πως έδωσε εντολή στους επιστημονικούς συμβούλους του Δήμου, Αλέξιο Παρασκευόπουλο και Μάριο Χαϊνταρλή, να συντάξουν υπόμνημα, προκειμένου να αποσταλεί μαζί με τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που θα προβεί στην έγκριση ή την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Εξέφρασε την ελπίδα πως θα ληφθεί υπόψη από την αρμόδια υπηρεσία ό,τι ακούστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρόσθεσε πως ήλθε πλέον η ώρα να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της. 
Σημείωσε ακόμη πως, αν εγκριθεί η ΜΠΕ, θα ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ, προκειμένου να εξαντληθούν οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Τόνισε, όμως, πως αν η μονάδα τελικά προχωρήσει, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές, καθώς υπάρχει η περί του αντιθέτου άποψη του κόσμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει και ενημέρωση του κοινού από την εταιρεία. 
 
Οι κάτοικοι 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αντ. Διαγούπης, ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν πιο έντονα, αλλά με άλλη μορφή. Ανακοίνωσε πως θα ασκηθεί προσφυγή στο ΣτΕ, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος και στην Ευρωβουλή, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την απόφαση που ελήφθη, λέγοντας: «Δεν περιμέναμε τέτοια στάση από τους περιφερειακούς συμβούλους της Μεσσηνίας».
Ο κ. Διαγούπης συμφώνησε με την αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας και των κυρίων Πατσαρίνου και Μπούκλη, λέγοντας πως έδειξαν σεβασμό στους πολίτες που παρέμειναν εκτός του χώρου της συνεδρίασης και δεν τους άφησε ο περιφερειάρχης με την αστυνομοκρατία του να μπουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους. «Αυτό που έγινε δεν ήταν δημοκρατικό και μας εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο. Θα ήμασταν ήσυχοι, δε θα κάναμε φασαρία, όπως άλλωστε είχαμε αποδείξει και στην προηγούμενη συνεδρίαση, και το “ευχαριστώ” για αυτή μας τη στάση ήταν να φέρει τα ΜΑΤ ο κ. Τατούλης», κατέληξε. 
Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Δημητρακόπουλος μίλησε για προδιαγεγραμμένο σχέδιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση άσκησης προσφυγής ενώπιον του ΣτΕ, να μην προλάβει καν να εκδικαστεί, με την επίκληση λόγων εθνικού συμφέροντος.               
 

Γιατί αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Νίκος Πατσαρίνος

Τελευταία Ενημέρωση: 26/01/2014
Τους λόγους που οδήγησαν στην αποχώρησή του από την έκτακτη προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη ΜΠΕ της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων εξηγεί με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου, Νίκος Πατσαρίνος.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «δε δεχτήκαμε να συνεδριάσουμε με τα ΜΑΤ στις πόρτες και τον αποκλεισμό του κόσμου από τη συζήτηση. Βρεθήκαμε μπροστά στην πρωτάκουστη και πρωτόγνωρη εμπειρία να είναι το κτήριο περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ), όπου η είσοδος να γίνεται με την υπόδειξη ανθρώπων της Περιφέρειας. Για τους θιγόμενους και ευαίσθητους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στη συνεδρίαση, απαγορευόταν η είσοδος». Προσθέτει δε, ότι ζητήθηκε συνεδρίαση χωρίς αστυνομικές δυνάμεις, με την παρουσία των κατοίκων, αλλά δεν εγκρίθηκε η πρόταση.
Αναφέρει, επίσης, ότι η διαβούλευση επί της ΜΠΕ συνεχίζεται μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, μιλά για επιλεκτική και λειψή ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων και σημειώνει: «Δυστυχώς, η Περιφερειακή Αρχή προτίμησε τον περιορισμένο διάλογο παρουσία των ΜΑΤ και όχι τον ανοικτό και πλήρη διάλογο με τους δημότες που θίγονται και ενδιαφέρονται. Έχει όλη την ευθύνη για την ένταση που όχι τυχαία δημιούργησε σε αυτή τη συνεδρίαση».
Ακολούθως, επιτίθεται στον κ. Τατούλη λέγοντας: «Φοβόμαστε ότι παρέλαβε τις “χειροβομβίδες” του κ. Σαμαρά και άρχισε στα δύσκολα να τις “ρίχνει” στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να μην επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε αυτούς που συμφωνούν με την ομάδα του κ. Τατούλη. Κρίμα, γιατί με τις επιλογές τους μας γύρισαν πίσω σε μαύρες εποχές περιορισμού της ενημέρωσης και της έκφρασης. Για εμάς είναι καθοριστικά στοιχεία του θεσμού η διαφάνεια, η δημοκρατία, η συμμετοχή και η έκφραση της κοινωνίας». Καταλήγει, δε, αναφέροντας πως θα καταθέσει γραπτά τις θέσεις του συνδυασμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου