Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Απολογισμός Μπέζου για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και στόχοι για το 2014

                 
    ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
    Αν και η πρόσβαση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία γίνεται όλο και πιο δυσχερής, το δημόσιο, ακόμα, νοσοκομείο Καλαμάτας βελτιώνει τις υποδομές και τον εξοπλισμό του, χάρη στις καλές επιδόσεις της διοίκησής του σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και την υλοποίησή τους. Τον απολογισμό του 2013 έκανε το…
    …πρωί ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος και ακολούθως παρουσίασε τους στόχους για το 2014. Πάντως, επειδή ρωτήθηκε για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους που αδυνατούν είτε να νοσηλευτούν είτε και να εξεταστούν στα ιατρεία του νοσοκομείου, διότι δεν έχουν να καταβάλουν τη σχετική δαπάνη, ο κ. Μπέζος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε ανθρώπους ανασφάλιστους να πεθάνουν έξω από το Νοσοκομείο. Κανείς δεν θα μείνει έξω από το Νοσοκομείο. Έχουμε σχετική εντολή και από το υπουργείο».
    Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του 2013, ο διοικητής του Νοσοκομείου ξεκίνησε εκφράζοντας τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του προς τους εργαζόμενους, τους οποίους χαρακτήρισε συνεργάτες του, τονίζοντας ότι χωρίς εκείνους δεν θα είχε γίνει ό,τι έγινε. Και υπογράμμισε ότι αυτό που έγινε είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς τα έργα του Νοσοκομείου ξεχωρίζουν σε όλη την Ελλάδα.
    Ο κ. Μπέζος ξεκίνησε παρουσιάζοντας τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που αποκτήθηκε το 2013, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ. Όπως σχολίασε, το Νοσοκομείο της Καλαμάτας είναι πλέον από τα λίγα της χώρας που έχουν να παρουσιάσουν τόσο μεγάλη απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια σημείωσε ότι αποκτήθηκε και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, προϋπολογισμού 1.089.000 ευρώ. Ένα έργο σπουδαίο που έγινε στο Νοσοκομείο είναι η εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, χάρη στα οποία εξοικονομείται ποσό 300.000 ευρώ το χρόνο, ενώ με το έργο αυτό το Νοσοκομείο κέρδισε τον χαρακτηρισμό του πρώτου πράσινου νοσοκομείου της χώρας. Επίσης, το 2013 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να προχωρήσει το έργο της παραγωγής ιατρικού οξυγόνου από το Νοσοκομείο, με το οποίο θα εξοικονομούνται περίπου 400.000 ευρώ το χρόνο. Επιπλέον, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 245.000 ευρώ έργο μηχανογράφησης, όπως και το έργο του εξοπλισμού των πλυντηρίων και των μαγειρείων με 550.000 ευρώ. Κατά τα άλλα, ο κ. Μπέζος σημείωσε ότι ξεκίνησε η λειτουργία του Ιατρείου Μαστού με ψηφιακό μαστογράφο, ότι το Διαβητολογικό Ιατρείο λειτουργεί πλέον τρεις φορές την εβδομάδα, ότι ο μαγνητικός τομογράφος καλύπτει το 100% των εσωτερικών ασθενών, ενώ οι εξωτερικοί ασθενείς εξυπηρετούνται με ραντεβού που κλείνονται. Επίσης, σημείωσε ότι η Ψυχιατρική Κλινική λειτουργεί πλέον με 14 κρεβάτια, ενώ είχε ξεκινήσει με οκτώ.
    Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ο κ. Μπέζος ανέφερε ότι προχώρησαν οι διαδικασίες για το έργο αναδιαρρύθμισης του ισογείου με 1.250.000 ευρώ.
    Επίσης, έγιναν έργα στα Κέντρα Υγείας Πύλου και Μεσσήνης, ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, ενώ εντάχθηκε η κατασκευή Περιφερειακών Ιατρείων στο Πεταλίδι, τη Μεθώνη και το Βλαχόπουλο.
    Τέλος, ανακοίνωσε ότι λύθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των εργαζομένων από και προς το Νοσοκομείο, με τη δρομολόγηση λεωφορείου, το οποίο δώρισε ιδιώτης.
    Σε ό,τι αφορά τους στόχους για το 2014, ο Γιώργος Μπέζος ανέφερε ότι η μεγάλη προσδοκία είναι να ολοκληρωθεί το έργο της παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, να γίνει προμήθεια και άλλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όχι μόνο για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και της Κυπαρισσίας, όπως και για τις άλλες μονάδες υγείας του Νομού. Επίσης στόχος είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο εξωτερικός ελαιοχρωματισμός του Νοσοκομείου, έργο συνέχεια του έργου της ηλιοθερμίας. Ένα μεγάλο σχέδιο της διοίκησης είναι να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η δημιουργία σταθμού φωτοβολταϊκών στο χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου, με το οποίο αφενός θα εξοικονομείται ποσό 200.000 ευρώ περίπου από τις δαπάνες για την ενέργεια και αφετέρου η στάθμευση θα γίνεται κάτω από τα στέγαστρα με τα φωτοβολταϊκά.
    Ακόμη, σχεδιάζεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ της αντικατάστασης περίπου 6.500 λαμπτήρων με νέους τύπου led, κάτι που θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 50%. Επίσης προωθείται ο ηλεκτρονικός έλεγχος όλων των υλικών του Νοσοκομείου, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για την επάρκεια και τον τρόπο διαχείρισής τους.
    Τέλος, ο κ. Μπέζος είπε ότι μέσα στο 2014 επιδιώκεται η λειτουργία Ειδικής Πνευμονολογικής Μονάδας, η οποία θα ανακουφίσει και τις δύο Παθολογικές Κλινικές, τα περισσότερα περιστατικά των οποίων αφορούν πνευμονολογικές παθήσεις.
    Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών, ο κ. Μπέζος αναγνώρισε ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν κενά, πρόσθεσε όμως ότι σε άλλα νοσοκομεία η κατάσταση είναι τόσο πολύ χειρότερη ώστε κλείνουν κλινικές, κάτι που δεν έχει συμβεί στην Καλαμάτα. Επιπλέον παραδέχτηκε ότι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες ώρες από το όριο που καθορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, ωστόσο σχολίασε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο εξοντωτική όσο παρουσιάζεται από ορισμένους, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τις αναφορές συνδικαλιστών.
    Στ.Μ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου