Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ἡ μάχη στήν Σχινόλακκα Πυλίας

Ἡ μάχη στήν Σχινόλακκα Πυλίας (15 – 16 Μαρ.1825)

15 Μαρτίου 2014
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/Anastassios_Karatassos.JPG/250px-Anastassios_Karatassos.JPG
Α.ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ
Στη δυτική Μεσσηνία διαδραματίστηκαν αρκετές μάχες μεταξύ Ελλήνων και Αιγυπτίων,που αποδεικνύουν τις προσπάθειες των πρώτων να καθηλώσουν αρχικά τις δυνάμεις του εχθρού στην περιοχή και στη συνέχεια να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει την Πελ/νησο.
Μία από τις μάχες αυτές,πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Σχινόλακκα της Πυλίας,μεταξύ των αιγυπτιακών στρατευμάτων και των ανδρών του Τ.Καρατάσου. (1)
Οι Έλληνες κατόρθωσαν να τρέψουν τον εχθρό σε φυγή,ο οποίος εγκατέλειψε στο πεδίο της μάχης μεγάλο αριθμό νεκρών και λογχοφόρων όπλων. (2)
Η πρώτη αυτή νίκη αποδείκνυε με ποιον τρόπο άτακτα σώματα μπορούσαν να νικήσουν τακτικό στρατό.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
(1) Ο Αναστάσιος Καρατάσος ή Γερο-Καρατάσος,μετά την καταστροφή της Νάουσας (1822),ήρθε στην νότια Ελλάδα και συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση. Κοτσώνης 1984: 83
(2) Κοτσώνης 1984: 81-84,87-90. Ευρετήριο πολεμικών γεγονότων 1989: 371

ΠΗΓΗ
«Tήν δέ 16,ἕν τᾶγμα Αἰγυπτίων ἔπεσεν ἐπί τούς ὑπό τήν ὁδηγίαν τοῦ Καρατάσου.Ἐκλεκτοί καί ἐμπειροπόλεμοι ἦσαν οἱ ὑπό τόν ἀρχηγόν τοῦτον Μακεδόνες καί ἄξιοι αὐτοῦ,καθώς καί οὗτος ἄξιος αὐτῶν·διό,γενομένης σφοδρᾶς μάχης,ἄν καί δέν ἦλθον εἰς βοήθειάν των οἱ ἐν Κρεμμυδίῳ,ἐνίκησαν οἱ ὀλίγοι οὗτοι πολεμήσαντες μόνοι,ἔτρεψαν τούς ἐχθρούς καί ἐπῆραν ὑπέρ τά 100 λογχοφόρα ὅπλα ἐῤῥιμμένα ἐπί τοῦ πεδίου τῆς μάχης καί τά ἔστειλαν εἰς Τριπολιτσάν.»
(Ἀπό τήν ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ,ὑπό ΣΠ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ,τόμος Γ’,κεφ.ΝΓ,σελ.191)
   Πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 189ης επετείου από τη Μάχη της Σχινόλακας. 15/03/2014
sxoinolaka1Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της 189ης επετείου από τη Μάχη της Σχινόλακας.
Στην ο­μώ­νυ­μη πε­ρι­ο­χή του Δή­μου Πύ­λου – Νέ­στο­ρος, στις 15 Μαρ­τί­ου του 1828, ση­μει­ώ­θη­κε ση­μαν­τι­κή μά­χη κα­τά τη διά­ρκεια του α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού α­γώ­να των Ελ­λή­νων ε­ναν­τί­ον των Τουρ­κο­αι­γυ­πτια­κών δυ­νά­με­ων, η ο­ποί­α συ­νέ­βαλ­λε στη θε­τι­κή έκ­βα­ση της ε­πα­νά­στα­σης.
Ει­δι­κό­τε­ρα, ο εμ­πει­ρο­πό­λε­μος Μα­κε­δό­νας Στρα­τη­γός, Τά­σος Κα­ρα­τά­σος, με ε­φτα­κό­σιους Έλ­λη­νες πο­λε­μι­στές, αν­τι­με­τώ­πι­σε κα­τά μέ­τω­πο τα στρα­τεύ­μα­τα του Ιμ­πρα­ήμ, ώ­στε να α­να­κο­πεί η ε­πε­κτα­τι­κή τους δι­ά­θε­ση. Με ρε­α­λι­σμό, α­πο­φα­σι­στι­κό­τη­τα, ο­ξυ­δέρ­κεια και πει­θαρ­χί­α α­πό την πλευ­ρά των Ελ­λή­νων αν­δρών, ο Κα­ρα­τά­σος ε­ξου­δε­τέ­ρω­σε τα στρα­τι­ω­τι­κά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα που έ­δι­ναν σους Αι­γυ­πτί­ους, η ευ­ρω­πα­ϊ­κή πο­λε­μι­κή τα­κτι­κή και η ευ­στο­χί­α των ό­πλων τους. Η α­πή­χη­ση της μά­χης αυ­τής α­να­πτέ­ρω­σε το πε­σμέ­νο η­θι­κό των Ελ­λή­νων, ε­νώ η ήτ­τα του Ιμ­πρα­ήμ στη Σχοι­νό­λα­κα ή­ταν γι αυ­τόν πο­λύ ο­δυ­νη­ρή, α­πο­δει­κνύ­ον­τας ό­τι η υ­λι­κή υ­πε­ρο­χή δεν ε­ξα­σφα­λί­ζει πάν­το­τε τη νί­κη.
sxoinolakaΜε­τά το πέ­ρας της θεί­ας λει­τουρ­γί­ας, τε­λέ­στη­κε τρι­σά­γιο εις μνή­μη των πε­σόν­των. Σε α­να­γνώ­ρι­ση του η­ρω­ι­σμού τους κα­τα­τέ­θη­καν στε­φά­νια α­πό τους εκ­προ­σώ­πους των αρ­χών του τό­που και στη συ­νέ­χεια η κυ­ρί­α Αι­κα­τε­ρί­νη Δι­α­μαν­το­πού­λου-Κου­τσουμ­πού, Δι­δά­κτωρ Φι­λο­λο­γί­ας του Ε­θνι­κού & Κα­πο­δι­στρια­κού Πα­νε­πι­στη­μί­ου Α­θη­νών, εκ­φώ­νη­σε τον πα­νη­γυ­ρι­κό της η­μέ­ρας, ε­ξαί­ρον­τας τη σπου­δαι­ό­τη­τα της συγ­κε­κρι­μέ­νης μά­χης.
Στον ε­ορ­τα­σμό της ε­πε­τεί­ου πα­ρευ­ρέ­θη­σαν ο Δή­μαρ­χος Πύ­λου – Νέ­στο­ρος Δη­μή­τριος Κα­φαν­τά­ρης, ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου, Πέ­τρος Τα­τού­λης, η αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου, Κων­σταν­τί­να Νι­κο­λά­κου, ο Πε­ρι­φε­ρεια­κός Σύμ­βου­λος Γιά­ννης Αρ­γυ­ρά­κης , η Δη­μο­τι­κή Σύμ­βου­λος Γι­αν­νού­λα Δαρ­κά­κη-Μα­θιού, ο Σύμ­βου­λος της Δη­μο­τι­κής Κοι­νό­τη­τας Πύ­λου Κώ­στας Νε­ρα­τζό­γλου, εκ­πρό­σω­ποι της Α­στυ­νο­μί­ας, του Λι­με­νι­κού Σώ­μα­τος και του Πυ­ρο­σβε­στι­κού Κλι­μα­κί­ου της Πύ­λου, ο λα­ο­γρά­φος –συγ­γρα­φέ­ας κ. Κώ­στας Μπα­λα­φού­της και αρ­κε­τός κό­σμος.
«Με συμ­βο­λή του Δή­μου μας, και κα­τό­πιν α­πο­φά­σε­ως του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Πύ­λου Νέ­στο­ρος, η Μά­χη στη Σχοι­νό­λα­κα εί­ναι πλέ­ον ε­πί­ση­μα το­πι­κή ε­ορ­τή, α­φού δη­μο­σι­εύ­θη­κε στο  ΦΕΚ» δή­λω­σε ο Δή­μαρ­χος Πύ­λου Νέ­στο­ρος, α­να­φέ­ρον­τας ό­τι εί­ναι ι­δι­αί­τε­ρα χα­ρού­με­νος για αυ­τή την πρώ­τη ε­πί­ση­μη ε­ορ­τή η ο­ποί­α ταυ­τό­χρο­να δί­νει την α­φορ­μή να ξα­να­θυ­μη­θού­με την ι­στο­ρί­α.
Με τη σει­ρά του ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Μεσ­ση­νί­ας δή­λω­σε: «Σή­με­ρα έ­χον­τας την με­γά­λη εμ­πει­ρί­α της τε­λευ­ταί­ας πε­ρι­πέ­τειας που έ­χει προ­κύ­ψει στον τό­πο μας, ο­φεί­λου­με στη μνή­μη αυ­τών των αν­θρώ­πων, έ­χον­τας νω­πό το δι­κό τους πα­ρά­δειγ­μα, να συμ­φι­λι­ω­θού­με και να συ­νεν­νο­η­θού­με».
Η ε­πέ­τει­ος της νι­κη­φό­ρας μά­χης της Σχοι­νό­λα­κας ε­ορ­τά­ζε­ται κά­θε χρό­νο την 15η Μαρ­τί­ου με ι­δι­αί­τε­ρη λαμ­πρό­τη­τα και ε­πι­ση­μό­τη­τα, α­πό το 1994, με ε­νέρ­γει­ες του Λα­ο­γρά­φου, κ. Κώ­στα Μπα­λα­φού­τη, βα­σι­σμέ­νες σε ι­στο­ρι­κές πη­γές και με­λέ­τες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου