Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Από το 1993 η πρόταση μου στον τότε υπουργό πολιτισμού Σταυρο Μπένο για πολυδύναμες εφορίες αρχαιοτήτων ανα νομο ,βρίσκουν σήμερα ανταπόκριση με το νέο οργανόγραμμα το ΥΠ.ΠΟ

Εις σάρκα μίαν ΛΗ' και 26η Εφορεία Αρχαιοτήτων

         30/10/2014    
Με προϊσταμένη την Ευαγγελία Μηλίτση Κεχαγιά
Για απόφαση τροχοπέδη υπό την πίεση της τρόικας μιλά ο Σύλλογος Αρχαιολόγων
Μόνιμη προϊσταμένη απέκτησε η μέχρι πρότινος ακέφαλη ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ο λόγος για την Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά, δρα αρχαιολόγο.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι υπάρχει μια συρρίκνωση των δύο Εφορειών, τόσο της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων όσο και της ΛΗ', με αποτέλεσμα να αναδύονται σοβαρά ερωτηματικά για την ολοκλήρωση του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για τον προγραμματισμό που πρέπει να γίνει. Όταν πατάς σε... δύο βάρκες, δεν είναι εύκολη η ισορροπία.
Από την παραμονή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, η Μεσσηνία απόκτησε Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία εμπεριέχει τις δύο παραπάνω.
Για τη νέα προϊσταμένη, η θέση μπορεί να μοιάζει με... ηλεκτρική καρέκλα, αλλά η ίδια, μιλώντας χθες το μεσημέρι στο «Θάρρος», δήλωσε κάτι παραπάνω από αισιόδοξη. Όπως τόνισε, υπάρχει ένας σκεπτικισμός για την εύρυθμη λειτουργία του νέου θεσμού, αλλά από εκεί και πέρα το υπάρχον προσωπικό, με τη συνεπικουρία των δύο νέων τμηματαρχών, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Μεσσηνίας.
«Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι, αν δουλέψουμε όπως πραγματικά επιθυμούν όλοι οι εργαζόμενοι και στις δύο πρώην Εφορείες, θα πετύχουμε απτά αποτελέσματα, κάτι που έχει γίνει ήδη μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταβάλουμε εργώδη προσπάθεια, ώστε ο νομός μας να αναδείξει την αρχαιολογική του κληρονομιά σε όλη της τη διάσταση.
Ακόμα και ως 26η ΕΒΑ είχαμε σε εξέλιξη δέκα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, γεγονός καθόλου ευκαταφρόνητο. Μότο μου είναι ότι αν θέλουμε, μπορούμε να πετύχουμε», υποστήριξε μεταξύ άλλων.
Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος στην ιστορία. Ήδη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωσή του για τις αλλαγές σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «τρία χρόνια κυοφορούνταν από τις διάφορες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΠΟΑ η έκδοση του νέου οργανισμού. Οι απαιτήσεις της τρόικας για μείωση δομών και συρρίκνωση γενικότερα του Δημοσίου αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της σκέψης των συντακτών του, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις πραγματικές ανάγκες του ΥΠΠΟΑ, όπως αυτές έχουν αποσαφηνιστεί από την εμπειρία της υπερδεκαετούς εφαρμογής του ΠΔ 192.
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η αρχαιότερη Υπηρεσία του νέου ελληνικού κράτους, έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο των διαφόρων πολιτικών ηγεσιών, για την παρρησία με την οποία ασκεί τον ελεγκτικό και αποφασιστικό της ρόλο, υπερασπιζόμενη μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, για την επιμονή της να προασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για την επιμονή της να είναι μια παραγωγική Δημόσια Υπηρεσία.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιφέρει στην Υπηρεσία ένα τεράστιο πλήγμα με την υλοποίηση του νέου Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ: Το βράδυ της Δευτέρας 27/10/2014, παραμονή αργίας, οι προϊστάμενοι και οι τμηματάρχες, που τοποθετούνται πλέον με αναπλήρωση απευθείας από τον υπουργό, αλλά και απλοί υπάλληλοι, έμαθαν από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (!) ότι θα πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα σε νέες Υπηρεσίες.
Έως αυτή την ώρα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να αντιμετωπίσει την τεράστια εμπλοκή που προξενεί στα εκατοντάδες έργα ΕΣΠΑ και τεχνικά έργα τρίτων, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τη διοικητική αλλαγή των Υπηρεσιών και των υπολόγων. Δεν έχει δώσει καμία λύση για τη συνέχιση των έργων και των διαδικασιών που μένουν μετέωρες και τους χιλιάδες ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα μείνουν απλήρωτοι μέχρι να διευθετηθούν τα ιδιαίτερα χρονοβόρα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από την πρώτη στιγμή επισήμανε, με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους, τους κινδύνους ματαίωσης των έργων που κρύβει η εφαρμογή οποιουδήποτε νέου Οργανογράμματος σ’ αυτή τη χρονική στιγμή, 14 μόνο μήνες πριν από το τέλος της διαχειριστικής περιόδου του ΕΣΠΑ, στις 31.12/2015".

Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
  http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου