Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΣτΕ: Τα αυθαίρετα στον αιγιαλό κατεδαφίζονται υποχρεωτικά Η αυξημένη, επταμελής σύνθεση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3354/2014 απόφασή της υπογραμμίζει ότι «τα αυθαίρετα κτίσματα ανεγειρόμενα εν μέρει ή εν όλω εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας, κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς».

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ και ο λογαριασμός στον Καλτσίδη σύμφωνα με το ΣτΕ                               

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ και ο λογαριασμός στον Καλτσίδη σύμφωνα με το ΣτΕ
13 Οκτ
2014
ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΕΝΤΟΣ 15 ΗΜΕΡΩΝ. Υποχρεωτική και άμεση η κατεδάφιση αυθαιρέτων στον αιγιαλό, λέει το ΣτΕ! ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΚΑΛΤΣΙΔΗ
ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΔΑ του ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου, και εντός 15ημέρου θα πρέπει να κατεδαφίζονται τα ακίνητα που βρίσκονται στον αιγιαλό αποφάσισε η αυξημένη σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Σε μια υπόθεση που τελικά κατέληξε για τυπικούς λόγους υπέρ του αυθαιρετούντος προσφεύγοντα, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει τον πολεοδομική νομοθεσία για μια ακόμα φορά και να καταστήσει σαφές το αυτονόητο: Πως «τα αυθαίρετα κτίσματα ανεγειρόμενα εν μέρει ή εν όλω εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας, κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς».
ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΚΑΛΤΣΙΔΗ
Σύμφωνα με την ερμηνεία της αυξημένης σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, έγκυρες νομικές πηγές μας είπαν ότι στις περιπτώσεις που περιγράφονται στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου εμπίπτουν και τα αυθαίρετα λιμενικά έργα στη βίλα Καλτσίδη στο Βασιλίτσι, για τα οποία άλλωστε έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, έχουν ήδη επιβληθεί και πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ.
Πάντως, η διασαφήνιση «εν μέρει ή εν όλω» αφορά και αυθαίρετα εντός της θαλάσσης δηλαδή εξέδρες που στήνονται από ξύλα και με βάσεις από μπετόν μέσα στην θάλασσα και επάνω τους λειτουργούν, κατά κανόνα, εστιατόρια, κα. Αιτιολογώντας την άποψή τους οι δικαστές αναφέρουν πως «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».
Μάλιστα, σύμφωνα με το capital.gr, επισημαίνουν πως δεν έχει σημασία πότε κατασκευάστηκαν «χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια τα οικήματα αλλά πρέπει, κατ’ αρχήν, να λαμβάνεται η απόφαση οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα η ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη». Γιατί κατά τους δικαστές «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».
ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Το ανώτατο δικαστήριο επισημαίνει πως η κατεδάφιση των αυθαιρέτων γίνεται από τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν το κατεδαφίσει τότε με την επιμέλεια του αρμόδιου Νομάρχη (σ.σ. αντιπεριφερειάρχη) κατεδαφίζεται. Τα έξοδα κατεδάφισης διαβιβάζονται στην αρμοδία Δ.Ο.Υ. και εισπράττονται από τον ιδιοκτήτη του αυθαίρετου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

- Από την εφημερίδα Φωνή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου