Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Αναφορές στον εισαγγελέα, ενστάσεις και προσφυγές για τη βίλα στο Βασιλίτσι

Αναφορές στον εισαγγελέα, ενστάσεις και προσφυγές για τη βίλα στο Βασιλίτσι
               Πέμπτη, 30 Οκτώβριος 2014        
Από πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων στο Βασιλίτσι, όπου ζήτησαν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παραλία Από πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων στο Βασιλίτσι, όπου ζήτησαν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην παραλία
ΤΑΤΟΥΛΗΣ, ΝΙΚΑΣ, ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Το φάντασμα του αλλοδαπού εργάτη που έχασε τη ζωή του στη βίλα δισεκατομμυριούχου Ελληνορώσου στο Βασιλίτσι, όπου εκτελούνταν εργασίες χωρίς τη νόμιμη άδεια και από ανασφάλιστους εργάτες, πριν από πέντε χρόνια περίπου, φαίνεται ότι αφήνει ακόμη τη σκιά του σε αυτή την υπόθεση…
Το θέμα εκείνων των αυθαιρεσιών φαίνεται ότι έχει κλείσει με ύστερους νόμους νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Το θέμα της βίλας όμως έρχεται και ξανάρχεται στην επικαιρότητα, πότε επειδή οι φρουροί της βίλας εμποδίζουν την πρόσβαση πολιτών στην παραλία και στο γύρω χώρο, πότε για το ιδιωτικό αγκυροβόλιο που κατασκευάστηκε το οποίο παρουσιάζεται και ως έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτής.
Αρχές και παράγοντες εμφανίζονται τώρα ως υπέρμαχοι της ανεμπόδιστης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες και ως θεματοφύλακες της νομιμότητας, όταν μέχρι σήμερα είτε άφηναν τα πράγματα στη βίλα να εξελίσσονται χωρίς κανένα έλεγχο είτε ακόμη χαρακτήριζαν τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της ως μεγάλο Έλληνα. Σημειώνεται ότι ο Ελληνορώσος μετά τη ρύθμιση της υπόθεσης με τις αυθαιρεσίες έκανε δωρεά 50.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θέατρου Καλαμάτας που είχε υποστεί καταστροφές από πυρκαγιά.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του Βασιλιτσίου, για την απαγόρευση πρόσβασης στην περιοχή πλησίον της βίλας, όπως και μετά τις αντιδράσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου και κομμάτων, το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων για το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας στην παραλία της βίλας.
Ωστόσο, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Διδασκάλου, ενέκρινε την μελέτη!
Η αντίδραση της περιφερειακής αρχής και του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ήταν η εξής, όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας: «Γιατί δεν μιλάνε καθόλου σήμερα όσοι μέχρι χτες φώναζαν; Γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σιωπούν ενώ μέχρι χτες μας κατηγορούσαν; Η απόφαση έχει βγει από τις 22 Οκτωβρίου και κανένας δεν έκανε ούτε μία αναφορά. Γιατί δεν θα πρέπει να υποθέσω ότι υπάρχει συμπαιγνία και ένοχη ανοχή όλων των θεσμικών παραγόντων που μέχρι χτες μας εγκαλούσαν για το θέμα αυτό;» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και τόνισε την κατηγορηματική στάση της Περιφέρειας στην  εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιο χώρο ως την απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε εξέλιξη.
Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε τέλος ότι άμεσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δια μέσου των Αντιπεριφερειαρχών, θα προσφύγει κατά της απόφασης αυτής για παραβιάσεις της διαδικασίας, είτε συνιστούν τυπικές, είτε ουσιαστικές παραλείψεις».
Ο δε δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προφανώς ανταποκρινόμενος σε έρευνα που έχει διατάξει ο εισαγγελέας, του διαβίβασε σήμερα σχετική ενημερωτική αναφορά της διευθύντριας της Πολεοδομίας. Σημειώνεται σχετικά σε δελτίο Τύπου του Δήμου: «Η αναφορά της Διευθύντριας της Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας προς το Δήμαρχο, για πολεοδομικές παραβάσεις εταιρίας στο Βασιλίτσι και τις σύννομες ενέργειες της Πολεοδομίας, διαβιβάσθηκε σήμερα, με εντολή του Δημάρχου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας».
Συνέντευξη Τύπου για το θέμα παραχώρησε το μεσημέρι και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Νίκος Γόντικας, που κατηγόρησε για υποκριτική στάση την περιφερειακή αρχή και όχι μόνο, τονίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς η πολιτική της υποστηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων.
Στ.Μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου