Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Τα Ανθεστήρια και ο Δημος Καλαμάτας




Πληροφορούμε το λαό της Μεσσηνίας ότι ο Δήμαρχος Καλαμάτας αγνοεί την νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση του Συλλόγου "Ανθεστήρια Μεσσηνίας", ενός από τους παλαιότερους, ιστορικούς και διακεκριμένους Συλλόγους της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα: Την άνοιξη του 2009, σε εκδήλωση μας σε παραλιακό κέντρο της Ανατολικής Παραλίας που τον είχαμε προσκαλέσει, ενώπιον των Βουλευτών της Μεσσηνίας, Νομαρχιακών και Δημοτικών Συμβούλων, μελών του Συλλόγου και εκπροσώπων του Τύπου & των ΜΜΕ, από το βήμα του ομιλητού, δέχτηκε το αίτημα μας για παραχώρηση μιας αποθήκης και για μόνιμο εκθεσιακό χώρο, ενώ υποσχέθηκε συμπαράσταση και απόλυτη στήριξη στο Σύλλογο. Σήμερα, μετά την παρέλευση μιας 5ετίας, σας αποκαλύπτω ότι ούτε και το ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ, που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας για την κάλυψη των εξόδων εκείνης της εκδήλωσης δόθηκε! Το Ιούνιο 2009, μετά από σωρεία επιστολών προς τους αρμόδιους και επιφανείς Μεσσήνιους, μεταξύ των οποίων και τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και τις δηλώσεις στήριξης από τον κ Δήμαρχο (που έγιναν και ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών), το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε Ομόφωνα την παραχώρηση μιας υπόγειας αποθήκης 190 τ.μ., για να στολίζουμε και να προστατέψουμε (φυλάξουμε) όσα άρματα είχαν απομείνει από την λεηλασία των περιθωριακών και των κλεφτών. Βεβαίως, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το χειμώνα η συγκεκριμένη αποθήκη θα μετατρεπόταν σε λίμνη, από την εισροή υδάτων και τη λάσπη των γύρω δρόμων, που έφθανε το ύψος του ενός μέτρου!
Τον Απρίλιο του 2010 υποβάλαμε Αίτημα παροχής οικονομικής ενισχύσεως στο Δήμο Καλαμάτας, για την διοργάνωση της Ανθοκομικής – Μικτής Εμπορικής Έκθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ενέκρινε το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000,00€) ευρώ! ποσό που ούτε για τα λουλούδια και τα υλικά των αρμάτων δεν έφταναν και που, τελικά, ούτε και αυτά μας δόθηκαν, για γραφειοκρατικούς λόγους!
Τότε, αναγκαστήκαμε να ενημερώσουμε και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τους Μεσσήνιους την αναστολή των εκδηλώσεων. Τον Ιούλιο του 2014, η αποθήκη που είχε κατασκευαστεί από τον Σύλλογο πριν 30 χρόνια στο πάρκο του Λιμενικού, χωρίς να μας ειδοποιήσουν, ούτε για να παραλάβουμε τα φυλασσόμενα σε αυτή αντικείμενά μας, "παραχωρήθηκε" από την Δημοτική Λιμενική Επιτροπή, που αντικατέστησε το παλιό Λιμενικό Ταμείο, σε έναν Ιστιοπλοϊκό Σύλλογο, του οποίου πρόεδρος μάθαμε ότι είναι (ήταν;) Δημοτικός Σύμβουλος, που ήταν και μέλος της νέας Δημοτικής Λιμενικής Επιτροπής, που αποφάσισε μαζί με τα άλλα μέλη να την παραχωρήσουν στον Σύλλογο του! Σε έγγραφη επιστολή -διαμαρτυρία μας, που καταθέσαμε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για μας να πουν που έχουν μεταφέρει τα δικά μας πράγματα δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι σήμερα. Απευθυνθήκαμε στο Γραφείο Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και εκεί ύστερα από μια έρευνα που έκαναν μάθαμε ότι όλα τα υλικά, αντικείμενα μας που ήταν στην αποθήκη μαζί και το Ιστορικό Αρχείο του Συλλόγου μας, ήταν σκουπίδια και κάποιοι τα πέταξαν!!! Προφανώς για τους νέους κατόχους τα εργαλεία και το Ιστορικό Αρχείο των Ανθεστηρίων ήταν σκουπίδια!!! Λίγα μέτρα πιο πέρα βρήκαμε πεταμένες μπομπινοταινίες (από videocamera) Παρελάσεων των Αρμάτων, που είχε βιντεοσκοπήσει συνεργείο της ΕΡΤ! Σχετική επιστολή, για όλα τα παραπάνω, αποστείλαμε στον Πρωθυπουργό κ Αντώνη Σαμαρά, σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, στην Περιφέρεια, ενώ την καταθέσαμε στον κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Τέλος, προχθές στις 22-10-2014, εν αγνοία μας, χωρίς οποιαδήποτε ειδοποίησή μας, μόνο με τις ψήφους των Συμβούλων της πλειοψηφίας και αντίθετους όλους τους άλλους Συμβούλους των μειοψηφιών, όπως πληροφορηθήκαμε, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο (με τους Συμβούλους του κ. Νίκα και μόνο), την ανάκληση της παραχώρησης της Αποθήκης, που το 2009 μας είχε παραχωρηθεί για μία 10ετία! Και αυτό χωρίς να αναφέρουν το λόγο! Δηλαδή αφήνουν στο έλεος του Θεού τα άρματα και τα εναπομείναντα υλικά, που χρησίμευαν για την προβολή για 60 ολόκληρα χρόνια της πόλης μας, της Καλαμάτας!!! Ας σημειωθεί ακόμη, ότι όταν "συζητήθηκε" το θέμα της ανάκλησης της παραχώρησης, δεν είχε μείνει ούτε ένας εκπρόσωπος του τοπικού Τύπου και των ΜΜΕ, παρά μόνο οι δύο ηλικιωμένες κυρίες, που το Προεδρείο τους έδωσε το λόγο! Δηλαδή, λόγο είχαν κάποια μη ενεργά μέλη και δεν είχε η νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση (που δεν εκλήθη καν)!;
Μάλιστα, όταν οι κυρίες αυτές, αναφέρθηκαν και στο όνομα μου, αμέσως ο κ Δήμαρχος τις διέκοψε ζητώντας από τον πρακτικογράφο να μην γράψει τίποτα από όσα ανέφερε η μια από τις ομιλούσες κυρία και ιδίως το όνομα μου.
Γιατί κύριε Δήμαρχε; Αν υπάρχει κάτι μεμπτό γιατί δεν το λέτε ευθέως;
Βεβαίως, οι Καλαματιανοί θυμούνται τους γεμάτους από κόσμο δρόμους, καταστήματα και ξενοδοχεία, γιατί οι εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων, που κρατούσαν 10 μέρες είχαν απήχηση σε όλη την Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια σε χώρες του εξωτερικού. Ακόμα και το τυποποιημένο ελαιόλαδο που εξάγεται στην Κριμαία – πρώην Ουκρανία – τέσσερα χρόνια από την ΕΑΣ, είναι και αυτό μια επιτυχία των Ανθεστηρίων! Όλοι γνώριζαν ότι πάγιο αίτημα του συλλόγου μας ήταν η εύρεση ενός μόνιμου Εκθεσιακού χώρου και μία αποθήκη για την φύλαξη και προστασία των Αρμάτων και όλων των περιουσιακών στοιχείων των Ανθεστηρίων.
Υπάρχουν καταχωρημένες δεκάδες δηλώσεις- υποσχέσεις Μεσσήνιων πολιτικών που κάθε Μάιο στα εγκαίνια της Έκθεσης μπροστά στους εκπροσώπους του Τύπου, των ΜΜΕ, στους εκθέτες και στους πολίτες δήλωναν στήριξη και επίλυση των αιτημάτων μας. Υπάρχουν και οι Συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων επί Δημαρχοντίας Παναγή Κουμάντου και Χρίστου Μαλαπάνη, αλλά και του τότε Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου για την εξεύρεση μόνιμου εκθεσιακού χώρου.
Από τότε και μέχρι σήμερα οι επόμενοι μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Το 2011 πληροφορηθήκαμε ότι ο δήμος θα πραγματοποιούσε την 1η Ανθοκομική Έκθεση και αναρωτηθήκαμε αν εμείς είμαστε κάτοικοι εξωτερικού! Φυσικά αυτή η εκδήλωση που κάνει ο δήμος δεν έχει καμιά σχέση με τον θεσμό και την λαμπρότητα των Ανθεστηρίων, όπως γίνονταν παλαιότερα και κατά την γνώμη μας η στάση και η συμπεριφορά την παρούσης και προηγουμένης Δημοτικής Αρχής, αποτελεί προσβολή ενός Θεσμού που είχε πανελλήνια ακτινοβολία και προβολή, ακόμη και στο εξωτερικό. Με δική μας πρωτοβουλία έγινε η μελέτη του αλσυλλίου στο πάρκο του Λιμενικού και μάλιστα η μελέτη διαμόρφωσης έγινε δωρεάν από την ΤΥΔΚ Μεσσηνίας και για να εξυπηρετεί την λειτουργία της Έκθεσης.
Απομακρύναμε περιθωριακούς και τετράποδα, που το είχαν καταστήσει αφοδευτήριο και στέκι ναρκομανών. Φροντίζαμε και καθαρίζαμε όλο το πάρκο στο οποίο τοποθετήσαμε λιθόπετρες από παλιό ελαιοτριβείο. Το ευχαριστώ ήταν να μας αφαιρέσουν τις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος και το νερού και να μας αρπάξουν την αποθήκη. Από τις 15 πλατφόρμες που είχε ο Σύλλογος, σήμερα έμειναν 4.
Έχει κλαπεί το 80% των υλικών και έχουν καταστρέψει σχεδόν όλο το ιστορικό υλικό! Έτσι φαίνεται λειτουργεί ο πολιτισμός στην Καλαμάτα. Εκτός από τους πρώην δημάρχους Μπένο, Μαλαπάνη και Κουμάντο που στήριξαν οικονομικά και υλικά τον Θεσμό των Ανθεστηρίων ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ως ευρωβουλευτής και ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ως υπουργός Πολιτισμού το 2005.
Θυμίζουμε ότι την περίοδο της 7χρονης δικτατορίας ο σύλλογος παρέμεινε ανενεργός και επαναλειτούργησε το 1975. Τα Ανθεστήρια δεν ανήκουν σε κανέναν Δήμαρχο για να μας βάζει σε καραντίνα όποτε αυτός θέλει, ανήκουν στο λαό της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας. Καταλαβαίνουμε ότι η επιθετική συμπεριφορά του κ Δημάρχου δεν θα σταματήσει εδώ και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια. Όταν φτάσει στα χέρια μας η απόφαση της ανάκλησης θα την κοινοποιήσουμε σε όλη τη χώρα και στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι πρέπει να προστατέψουμε τον Σύλλογο, από κάθε άδικη και συκοφαντική ενέργεια ! Και να διασώσουμε - διαφυλάξουμε τους Θεσμούς, την Ιστορία και τις Παραδόσεις, τον χαρακτήρα της πόλης μας, της Καλαμάτας μας, από οποιαδήποτε επιβουλή ή αστοχία....
Καλαμάτα 29-10-2014
Εκ του Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ ΤΡΙΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου