Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Και να μην ξεχνάμε το πολεοδομικό σχέδιο της πολης .........

Βολές Μάκαρη σε Νίκα για την απόφασή του να μην καλύπτει τους Δήμους Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης σε θέματα πολεοδομίας 08/11/2014
Φωτογραφία του χρήστη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣΚΑΛΤΣΗΣ.

Φωτογραφία του χρήστη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣΚΑΛΤΣΗΣ.



Φωτογραφία του χρήστη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣΚΑΛΤΣΗΣ.



Φωτογραφία του χρήστη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣΚΑΛΤΣΗΣ.



Φωτογραφία του χρήστη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΝΟΣΚΑΛΤΣΗΣ.








Τα βέλη του συνδυασμού «Ανοικτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» στράφηκαν προς τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να μην καλύπτει διοικητικά τους Δήμους Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης για θέματα πολεοδομίας.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο συνδυασμός, θέτει στον κ. Νίκα βασικά ερωτήματα με τα οποία αποδομούν το όλο σκεπτικό της απόφασης της πλειοψηφίας.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής:
«Γιατί μια Πολεοδομία που κάλυπτε όλο τον Νομό σε εποχές έντονης οικοδομικής δραστηριότητας ,όταν εκδίδονταν 2000 άδειες τον χρόνο, δεν μπορεί να τον καλύψει τώρα ,που έχει μειωθεί δραματικά και ο αριθμός των αδειών που εκδίδονται δεν ξεπερνά τις 300 άδειες; Μήπως γιατί φρόντισε να απογυμνώσει μία νευραλγική Υπηρεσία, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, από έμπειρο προσωπικό, μετακινώντας διευθυντή και προϊσταμένους σε άλλες άσχετες υπηρεσίες του Δήμου, αγνοώντας επιδεικτικά τον νόμο που απαγόρευε την μετακίνηση τους σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου;
Γιατί αποκρύπτει ότι το προσωπικό της Πολεοδομίας δεν καλύπτεται μισθοδοτικά από τον Δήμο;
Εντάσσεται αυτή η ενέργεια, της παράνομης διακοπής υποστήριξης στα πλαίσια της ομαλής και συνετής συνεργασίας που οφείλει να έχει ο Δήμος με τους όμορους Δήμους, στην βάση της προώθησης κοινών στόχων ,όπως θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, των αιγιαλών, των προστατευόμενων περιοχών, των οικισμών;»
Ακολουθεί, η πλήρης ανακοίνωση του συνδυασμού:
«Μας προκαλεί απορία η επιμονή του Δημάρχου κ. Νίκα να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την διακοπή υποστήριξης πολεοδομικά των υπολοίπων Δήμων του Νομού. Και προκαλεί ερωτηματικά γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι
1        Η Πολεοδομία ήταν Διεύθυνση της Νομαρχία, κάλυπτε όλη την έκταση του Νομού, επόπτευε και στελέχωνε και τα Πολεοδομικά Γραφεία Πύλου και Κυπαρισσίας.
2        Το 2011 με τον Καλλικράτη μεταφέρθηκε ως αρμοδιότητα στον Δήμο Καλαμάτας ως πρωτεύουσας του Νομού αλλά με όλο το προσωπικό της, τα στελέχη της , την υλικοτεχνική της υποδομή (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όργανα, γραφεία κλπ)
3        Η μισθοδοσία του προσωπικού της καλύπτεται μέχρι σήμερα από την τέως Νομαρχία νυν περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.
4        Με την μεταφορά της αρμοδιότητας από την Νομαρχία, ο Δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να υποστηρίζει πολεοδομικά και τους υπόλοιπους Δήμους, μέχρι αυτοί να οργανώσουν δικές τους Πολεοδομίες μέχρι το 2014, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα τους χορηγηθούν οι σχετικοί πόροι τόσο σε στελεχιακό δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Επειδή αυτοί οι πόροι ουδέποτε χορηγήθηκαν στους Δήμους, ο νόμος προβλέπει παράταση 1 έτους, ότι δηλαδή θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από την Πολεοδομία της τέως Νομαρχίας
Ερωτάται λοιπόν ο Δήμαρχος:
1        Πως είναι δυνατόν να ζητά να παραβούμε τον νόμο και να αφήσουμε ολόκληρες περιοχές του Νομού μας χωρίς Πολεοδομία, δηλαδή χωρίς την δυνατότητα οικοδομικής δραστηριότητας σε μια εποχή που ο κλάδος της οικοδομής έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση; Αλλά κυρίως πως θα επιτρέψουμε να μείνουν χωρίς  πολεοδομικό έλεγχο, ολόκληρες περιοχές με κίνδυνο να φουντώσει η αυθαίρετη δόμηση και να υποβαθμιστεί το περιβάλλον; Το περιβάλλον δεν γνωρίζει από όρια διοικητικά, Καλλικρατικών ή Καποδιστριακών Δήμων. Όταν το περιβάλλον δεν προστατεύεται, υποβαθμίζεται και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους μας, εις βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης που επιζητούμε
2        Γιατί μια Πολεοδομία που κάλυπτε όλο τον Νομό σε εποχές έντονης οικοδομικής δραστηριότητας ,όταν εκδίδονταν 2000 άδειες τον χρόνο , δεν μπορεί να τον καλύψει τώρα ,που έχει μειωθεί δραματικά και ο αριθμός των αδειών που εκδίδονται δεν ξεπερνά τις 300 άδειες; Μήπως γιατί φρόντισε να απογυμνώσει μία νευραλγική Υπηρεσία, που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, από έμπειρο προσωπικό, μετακινώντας διευθυντή και προϊσταμένους σε άλλες άσχετες υπηρεσίες του Δήμου, αγνοώντας επιδεικτικά τον νόμο που απαγόρευε την μετακίνηση τους σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου;
3        Γιατί αποκρύπτει ότι το προσωπικό της Πολεοδομίας δεν καλύπτεται μισθοδοτικά από τον Δήμο;
4        Εντάσσεται αυτή η ενέργεια, της παράνομης διακοπής υποστήριξης στα πλαίσια της ομαλής και συνετής συνεργασίας που οφείλει να έχει ο Δήμος με τους όμορους Δήμους, στην βάση της προώθησης κοινών στόχων ,όπως θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, των αιγιαλών, των προστατευόμενων περιοχών, των οικισμών;
    Ανακεφαλαιώνοντας θεωρούμε επιζήμια για τους δημότες, για τον Δήμο μας και για το περιβάλλον μας, μια τέτοια ενέργεια.
     Αντίθετα πιστεύουμε, ότι ο Δήμαρχος οφείλει να στελεχώσει την Πολεοδομία, με μοναδικό κριτήριο να μπορεί  αυτή να επιτελέσει τον ρόλο της που δεν είναι άλλος από την προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα όλοι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας πρέπει από κοινού να διεκδικήσουν τους απαραίτητους πόρους από την κεντρική εξουσία έτσι ώστε να λειτουργήσουν αυτόνομες  υπηρεσίες πολεοδομίας όπως άλλωστε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.»


Αιφνιδιαστικό "διαζύγιο" αποφάσισε ο Δήμος Καλαμάτας!                      


ΜΕ ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΠΥΛΟ-ΝΕΣΤΟΡΑ
Σταματάει από την πρώτη Γενάρη του 2015 να παρέχει πολεοδομική και τεχνική υποστήριξη στους Δήμους Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος ο Δήμος Καλαμάτας, με μια απόφαση αιφνιδιαστική, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους δύο Δήμους, οι οποίοι μένουν στα κρύα του λουτρού…
Με τον Καλλικράτη ο Δήμος Καλαμάτας, ως ο Δήμος της πρωτεύουσας του Νομού, πήρε όλη την Πολεοδομία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και όλη τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Κοινοτήτων της πρώην Περιφέρειας. Ο Καλλικράτης όμως ορίζει ότι οι Δήμοι των πρωτευουσών των Νομών θα παρέχουν υπηρεσίες Πολεοδομίας, καθώς και τεχνικές υπηρεσίες, στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού τους, μέχρι να δημιουργήσουν τις αντίστοιχες δικές τους υπηρεσίες. Μέχρι δηλαδή να αποκτήσουν δικούς τους μηχανικούς. Όμως οι προσλήψεις έχουν απαγορευτεί από το Μνημόνιο και οι Δήμοι δεν μπορούν να πάρουν ούτε μηχανικούς ούτε άλλους υπαλλήλους, δεν μπορούν δηλαδή να φτιάξουν Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία κ.λπ.
Η απόφαση για την παύση της συγκεκριμένης υποστήριξης των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος πάρθηκε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Στη συνεδρίαση όμως παραβρέθηκαν δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Μεσσήνης, ο Γιάννης Μπρατσιάκος και η Ελένη Τσέλιου, οι οποίοι τόνισαν ότι αν παύσει η υποστήριξη τότε ο Δήμος τους δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Μάλιστα ο κ. Μπρατσιάκος σχολίασε στο Σώμα ότι η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στο Δήμο του αλλά και ότι «δεν είναι τυχαία. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο εμείς οι δύο Δήμοι μένουμε απ’ έξω…». Επιπλέον είπε ότι η απόφαση αυτή είναι έξω από τα πλαίσια του Νόμου, διότι οι Δήμοι των πρωτευουσών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τέτοια υποστήριξη μέχρι το τέλος του 2016.
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε «να μην αποδίδετε κακές προθέσεις ούτε διάθεση έλλειψης συνεργασίας από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας» και τόνισε ότι η απόφαση αυτή επιβάλλεται να παρθεί διότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς το προσωπικό του αντί να ασχολείται με τα θέματα του Δήμου αναγκάζεται να χειρίζεται υποθέσεις άλλων Δήμων. Τόνισε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις και από τους διευθυντές των Υπηρεσιών, ενώ απαντώντας στο αν είναι παράνομη η απόφαση, βάσει της διάταξης που ορίζει ότι η υποστήριξη θα παρέχεται μέχρι το τέλος του 2016, σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης ο κ. Νίκας τόνισε ότι πρέπει κάποια στιγμή όλοι οι Δήμοι να γίνουν αυτοδύναμοι, να χειρίζονται οι ίδιοι τις υποθέσεις τους, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Πύλου-Νέστορος έχουν το προσωπικό να φέρουν εις πέρας αυτές τις αρμοδιότητες. Τέλος ο δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στους Δήμους Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, γιατί οι συγκεκριμένοι πράγματι δεν έχουν καθόλου προσωπικό για τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Για το Δήμο Τριφυλίας είπε ότι ήδη έχει αναλάβει ο ίδιος τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης και ο εισηγητής της παράταξής του, Σταμάτης Μπεχράκης, συμφώνησαν ότι οι Δήμοι πρέπει να γίνουν αυτοδύναμοι, τόνισαν όμως ότι αυτό θα γίνει με συνεννόηση και όχι με μονομερείς αποφάσεις και ζήτησαν να εκφραστεί για το ζήτημα αυτό η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπερψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής και ο εκπρόσωπός της, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι η παράταξή του από την αρχή του Καλλικράτη υποστήριζε πως οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν αυτοτελώς, τότε όμως η σημερινή δημοτική αρχή υποστήριζε εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή που υποστηρίζει σήμερα.
Η «Αλλαγή» καταψήφισε την εισήγηση. Ο επικεφαλής της, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι είναι παράνομη η απόφαση, γιατί ο νόμος ορίζει ότι ο Δήμος της πρωτεύουσας του Νομού οφείλει να παρέχει υποστήριξη στους άλλους Δήμους μέχρι το τέλος του 2016, ενώ διερωτήθηκε ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τη συγκεκριμένη απόφαση της δημοτικής αρχής. Ο δε σύμβουλος της παράταξης, Γιάννης Χριστόπουλος, διερωτήθηκε γιατί ο δήμαρχος Καλαμάτας, που μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ήταν πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου δεν έβαλε ποτέ προς συζήτηση αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος, επίσης καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, εκφράζοντας θέσεις παρόμοιες με τις θέσεις της «Αλλαγής».
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Ανδρέας Καραγιάννης.
Στ.Μ.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ .....
Μηχανικοί του Δήμου σε Υπηρεσίες άσχετες με την ειδικότητά τους

Η δημοτική αρχή «χαραμίζει» τους μηχανικούς του Δήμου Καλαμάτας, υποστήριξε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος. Παρουσίασε παραδείγματα όπου οι μηχανικοί έχουν τοποθετηθεί σε Υπηρεσίες άσχετες με την ειδικότητά τους…
Με αφορμή τις αναφορές του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα και του αντιδημάρχου, Ανδρέα Καραγιάννη, ότι ο αριθμός των μηχανικών του Δήμου Καλαμάτας βαίνει μειούμενος λόγω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και την παρατήρηση ότι υπάρχουν μηχανικοί που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος σχολίασε, κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι εάν ήταν έτσι τα πράγματα τότε μηχανικός που μετατάχθηκε στο Δήμο Καλαμάτας από το Δήμο Πύλου-Νέστορος δεν θα τοποθετούνταν στο …Γραφείο Τουρισμού. Ή ότι άλλοι έμπειροι μηχανικοί δεν θα μετακινούνταν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου.
Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου