Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015


   

Η δεξίωση της Υπαπαντής, οι παππάδες του ΕΑΜ, η κυβέρνηση του βουνού!...

Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2015        
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φωτογραφίζεται δίπλα στα πορτρέτα του Μαρξ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φωτογραφίζεται δίπλα στα πορτρέτα του Μαρξ και της Ρόζας Λούξεμπουργκ, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Αυτό δεν ήταν μόνο δεξίωση… Ήταν και μια «ρελάνς» του ΣΥΡΙΖΑίου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου απέναντι στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Στη δεξίωση του Δήμου Καλαμάτας για την Υπαπαντή ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στα περί υποκρισίας και ειρωνείας, μιλώντας για τους παππάδες που αγωνίστηκαν με το ΕΑΜ, για τον «Πάπα-Ανυπόμονο» του Άρη Βελουχιώτη, ενώ αφηγήθηκε και κείμενο του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου…

Συνημμένα αρχεία:


Οι περισσότεροι από τους προσκαλεσμένους ένοιωσαν μια «παγωμάρα» από όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός για τους αντιστασιακούς κληρικούς, ενώ λίγοι δυστρόπησαν χαμηλοφώνως. Εκείνος που έδειξε να ενοχλείται ήταν ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ενώ ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης, που εκπροσωπούσε τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά δεν αντέδρασε, αν και κάποιοι λένε πως ήθελε να απαντήσει.Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε (και επισυνάπτεται στο ρεπορτάζ μας) τις προηγούμενες ημέρες, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρεται στον πολιτικό όρκο που έδωσε ο νέος πρωθυπουργός και τα περισσότερα μέλη της νέας κυβέρνησης, μιλώντας για μια ειλικρινή πράξη, που όμως διανθίστηκε από τους ίδιους με υποκρισία και ιδίως ειρωνεία, ενώ εκτιμά ότι ανοίγει διάπλατα πλέον το θέμα της αναθεώρησης των σχέσεων κράτους και εκκλησίας με όρους που είναι σε βάρος της δεύτερης.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την ομιλία του στο γεύμα του Δήμου Καλαμάτας προς τους επίσημους προσκεκλημένους του, για τον εορτασμό της Υπαπαντής, ξεκίνησε σημειώνοντας ότι ένας φίλος του δημοσιογράφος του είπε σήμερα το πρωί πως είναι υποκρισία να έρθει στην Καλαμάτα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση σε μια θρησκευτική γιορτή, όταν ο ίδιος και ο πρωθυπουργός ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε σχετικά, απαντώντας εμμέσως στο άρθρο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, ότι η συμμετοχή του στον εορτασμό δεν είναι υποκρισία αλλά πράξη συνέπειας απέναντι στις θέσεις της νέας κυβέρνησης, που συνοψίζονται στην ευαγγελική ρήση «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Πρόσθεσε ότι «σεβόμαστε και τιμούμε τη θρησκεία και την ορθοδοξία, γιατί έχουν σημαδέψει την πορεία της χώρας και την ελληνική παράδοση. Τη σεβόμαστε και για έναν άλλο λόγο: Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας, κυρίως ο λαϊκός κλήρος, ήταν πάντοτε με τη μεριά της προόδου και της Δημοκρατίας».
Ως απόδειξη της αναφοράς του αυτής σημείωσε ότι ένας ιερέας ήταν αυτός που απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, εκ μέρους των επαναστατημένων, κατά το Κίνημα του 1909. Αναφέρθηκε επίσης στον «Πάπα-Ανυπόμονο», που ανήκε στην ομάδα των μαυροσκούφηδων του Άρη Βελουχιώτη, ενώ μίλησε και για τους «τρεις Μητροπολίτες που έκαναν τον αγιασμό στην κυβέρνηση του βουνού, στους Κορυσχάδες. Ένας από αυτούς, ο Κοζάνης και Σερβίων, ήταν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου».
Επιπλέον διάβασε απόσπασμα κειμένου του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, από τον τόμο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», στο οποίο αναφέρεται ότι είναι 168 οι ιερείς που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι με τους αντάρτες ή εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
«Η αριστερά και η κυβέρνηση της αριστεράς όχι μόνο δεν βρίσκεται απέναντι στην εκκλησία αλλά προτίθεται να συζητήσει με την εκκλησία για το πώς ο κοινωνικός ρόλος της εκκλησίας και ο κοινωνικός ρόλος της πολιτείας θα μπορέσουν να βρεθούν σε μια παράλληλη πορεία, προφανώς με τις θεσμικές αρμοδιότητες που έχει ο καθένας τους», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έκλεισε αυτό το θέμα ως εξής: «Άλλωστε είμαστε σε εποχές που χρειάζεται όλη η ενότητα του λαού μας και του έθνους. Οι εκλογές τελείωσαν και ό,τι μας χώριζε δεν εξαφανίστηκε μεν αλλά είμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, στο πως θα μπορέσουμε να ανορθώσουμε την κοινωνία μας, να έχουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη εθνική οικονομική πολιτική. Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης είναι συνεπή με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και με αυτά που εύχεται ο ελληνικός λαός».
Στ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου