Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΜΙΝΑΓΙΩΤΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ

Σε δύο χρόνια οι μελέτες για το φράγμα που θα αρδεύει 35.000 στρέμματα
               Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2015 15:46
ΜΙΝΑΓΙΩΤΙΚΟ
Περίπου 35.000 στρέμματα θα μπορούν να αρδευτούν από το νερό του φράγματος που θα κατασκευαστεί στα όρια των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος. Ένα μεγάλο έργο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Η ανάθεση της μελέτης έχει γίνει, η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί και σήμερα έγινε σύσκεψη στο Διοικητήριο για την υποστήριξη του έργου των μελετητών…
Οι μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες σε 26 μήνες και το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στο 1.275.000 ευρώ περίπου, χωρίς το ΦΠΑ, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης ύψους 1.568.000 ευρώ περίπου.
Ανάδοχοι μελετητές είναι οι: ΑΔΚ ΑΡΩΝΗΣ –ΔΡΕΤΤΑΣ –ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., ΚΑΣΤΩΡ ΕΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΥΠΕΔΑΦΟΥΣ, ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ και ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας, «πρόκειται για το φράγμα που θα γίνει στα όρια των Δήμων Μεσσήνης και  Πύλου – Νέστορος και θα εξυπηρετεί 35.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης. Το ύψος του θα είναι 49 μέτρα και η χωρητικότητά του 12,5 εκατομμύρια κυβικά μέρα νερό, ενώ η εκπόνηση της μελέτης θα διαρκέσει 26 μήνες»
Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Διοικητήριο προήδρευσε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη και συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Νικός Ξαρχάκος και Κώστας Γεωργακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Δαρσακλής, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιάννης Κυριακόπουλος, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Παναγιώτης Γιαννακέας και εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας.
Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ότι «ήταν μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το Μιναγιώτικο φράγμα και για το αρδευτικό δίκτυο το οποίο θα εξυπηρετήσει. (…) Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ενόψει της σύνταξης της μελέτης και προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής. Τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία των υπηρεσιών εκπόνησης της μελέτης με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς και των Δήμων της περιοχής, για παροχή κάθε βοήθειας και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων.
Τέλος επισημάνθηκε η σημασία των μελετών στεγανότητας του εδάφους για την καταλληλότητα κατασκευής του φράγματος, της υδραυλικής μελέτης και της οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εικόνα που σχετίζεται με τη σκοπιμότητα του έργου.
Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και ότι είναι στις μεγάλες προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, που το έχει εντάξει στα μεγάλα έργα που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τη Μεσσηνία και για την Περιφέρεια γενικότερα».
Στ.Μ.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                             Καλαμάτα    12/03/2015         
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ                           
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ              
Ταχ. Δ/νση: Ψαρών 15, Καλαμάτα                                                   ΠΡΟΣ                                                                             Ταχ. Κώδικας 24100                                                                  ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ
ΤΗΛ “ΣΥΖΕΥΞΙΣ”: 27213 61418                                              
TΗΛ. 27210 93861 & 27210 93333                                     
Fax : 27210 81909                                                        E-mail: antiperiferiarxis.messinias@gmail.com


             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY

 Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο με θέμα: «Προμελέτη – Οριστική Μελέτη Φράγματος Μιναγιώτικου & Οριστική μελέτη αρδευτικού δικτύου Δ. Πύλου Μεθώνης Ν. Μεσσηνίας» υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Ελένης Αλειφέρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο  Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Μαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Αντωνία Μπούζα, οι Αντιδήμαρχοι Μεσσήνης κ. Νικόλαος Ξαρχάκος και κ. Κων/νος Γεωργακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Δαρσακλής, ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος, ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Γιαννακέας και εκπρόσωποι της μελετητικής ομάδας.
 Ήταν μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το Μιναγιώτικο φράγμα και για το αρδευτικό δίκτυο το οποίο θα εξυπηρετήσει. Πρόκειται για το φράγμα που θα γίνει στα όρια των Δήμων Μεσσήνης και  Πύλου – Νέστορος και θα εξυπηρετεί 35.000 στρέμ. αγροτικής έκτασης. Το ύψος του θα είναι 49 μέτρα και η χωρητικότητά του 12,5 εκ. m3 νερό, ενώ η εκπόνηση της μελέτης θα διαρκέσει 26 μήνες. 
 Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ενόψει της σύνταξης της μελέτης και προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της περιοχής. 
 Τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία των υπηρεσιών εκπόνησης της μελέτης με τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς και των Δήμων της περιοχής, για παροχή κάθε βοήθειας και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων.
 Τέλος επισημάνθηκε η σημασία των μελετών στεγανότητας του εδάφους για την καταλληλότητα κατασκευής του φράγματος, της υδραυλικής μελέτης και της
οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εικόνα που σχετίζεται με τη σκοπιμότητα του έργου. 
 Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και ότι είναι στις μεγάλες προτεραιότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, που το έχει εντάξει στα μεγάλα έργα που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τη Μεσσηνία και για την Περιφέρεια γενικότερα. 



                                Από Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου