Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας ο Προκόπης Παυλόπουλος (φωτογραφίες & βίντεο)

Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας ο Προκόπης Παυλόπουλος (φωτογραφίες & βίντεο)
    23/03/2015   
«Η Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης»

«Από την πλευρά μας, ως λαός θέλουμε αυτό που μας ανήκει»

Αν δεν υπήρχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και η συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της Καλαμάτας θα κυριαρχούσαν σε πανελλαδικό ειδησεογραφικό επίπεδο. Ακόμα κι έτσι, όμως, το ενδιαφέρον ήταν έντονο.
Μεταξύ άλλων, γιατί η πρώτη έξοδος από την Ηρώδου του Αττικού του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τη νέα του ιδιότητα, έγινε στη γενέτειρά του, όπου σε ειδική τελετή, σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.
Στο τελετουργικό της εκδήλωσης, στο οποίο δεν παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Σώματος για την τιμητική ανακήρυξή του.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σημείωσε, μεταξύ άλλων, στη σύντομη ομιλία του ότι «η τιμή στο πρόσωπό σας αντανακλά στην Καλαμάτα, τη γενέθλια πόλη, την πόλη των παιδικών και εφηβικών χρόνων σας, την πόλη στην οποία ελάβατε την εγκύκλια μόρφωση και αποκτήσατε διαχρονικούς φίλους, την πόλη που συχνότατα επισκέπτεσθε και με κάθε ευκαιρία αποδεικνύετε γι’ αυτήν το στοργικό ενδιαφέρον σας.
Εμείς οι συμπατριώτες σας, αλλά και ολόκληρο το έθνος, κύριε Πρόεδρε, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα ασκήσετε τα υψηλά καθήκοντά σας, όπως πορευθήκατε μέχρι τώρα, με μετριοπάθεια και σύνεση, με στόχευση στην ενότητα και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και του λαού μας.
Η σημερινή εκδήλωση τιμής είναι η ημέρα αποστολής της “Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”, που αποτελεί το πρώτο επίσημο διπλωματικό κείμενο των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Η “Προειδοποίησις” μαζί με την “Προκήρυξιν” προς τον Αμερικανικό λαό, που στάλθηκε δύο μήνες αργότερα, από τη Μεσσηνιακή Σύγκλητο, εμπεριέχουν την πεμπτουσία της Επανάστασης και, συγχρόνως, αποτελούν μνημεία ελευθερίας και διεκδίκησης των στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Είναι κείμενα εξόχως επίκαιρα, γιατί σ’ αυτά συμπυκνώνονται η διαχρονική προσφορά του Ελληνισμού και οι αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αυτά τα πολύτιμα κείμενα πρέπει να αποτελούν τον οδηγό του έθνους μας για την πορεία του και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε στην αρχή της ομιλίας του σε προσωπικό τόνο, σημειώνοντας ότι, όταν έφευγε από την Καλαμάτα στις αρχές Νοεμβρίου του 1968, προκειμένου να φοιτήσει στη Νομική Αθηνών, δεν περίμενε τη συνέχεια που επεφύλασσε η ζωή για τον ίδιο.
Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 και τα μηνύματα που εκπέμπει, χρησιμοποίησε, μεταξύ άλλων, ένα απόσπασμα από τη δήλωση του Αντρέ Μαλρό το 1959, στον πρώτο φωτισμό της Ακρόπολης. Ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας είχε μιλήσει για φόρο τιμής που κατέθετε ολόκληρη η ανθρωπότητα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει: «Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης».
Παίρνοντας τα λόγια του συγγραφέα ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον ομφάλιο λώρο που συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη, εδώ και αιώνες, σχέση που αντανακλάται και στη σημερινή περίοδο.
Τέλος, κάλεσε οι ιδέες του ανθρωπισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελευθερίας, να γίνουν και πάλι η προμετωπίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Στο πλαίσιο αυτό, ως λαός ζητάμε εκείνο που μας ανήκει, τόσο για εμάς τους ίδιους όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Video: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου