Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Σχολικές εκδρομές και μετατροπή των μαθητών σε πελάτες της τουριστικής βιομηχανίας

Σχολικές εκδρομές και μετατροπή των μαθητών σε πελάτες της τουριστικής βιομηχανίας
               Πέμπτη, 05 Μάρτιος 2015        
Του Τάσου Νιάρχου*
Τώρα πια οι εκδρομές παρακολουθούν στενά το γενικότερο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουριστικού κεφαλαίου. Έχουν προσλάβει μια σειρά από βαριά επίθετα, όπως πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και προσφάτως επαγγελματικής αγωγής. Όλοι αυτοί οι…
…επιθετικοί προσδιορισμοί κρύβουν στα σπλάχνα τους μια πιο σοβαρή μεθόδευση. Οι εκδρομές ξεκινούν από το νηπιαγωγείο και φτάνουν έως και το Λύκειο και είναι μια σημαντική πηγή κερδών για τα τουριστικά γραφεία.
Η απαξίωση των εκδρομών ως προς το εκπαιδευτικό τους ρόλο, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Οι εκπαιδευτικές ή άλλες εκδρομές καθορίζονται από τα τουριστικά γραφεία και υποτάσσονται στις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας.
Πολλές φορές ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων περιοδεύουν σε σχολεία, με την άδεια του υπουργείου Παιδείας, καλώντας σε συνεργασία μαθητές και εκπαιδευτικούς, για την ανάπτυξη του τόπου τους, την ανάπτυξη δηλαδή των δικών τους κερδών.
Εμείς λέμε ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση της μετατροπής των μαθητών σε πελάτες της τουριστικής βιομηχανίας πρέπει να σταματήσει.
Άλλωστε σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους, που ξεκινούν από τη σίτιση, δεν ολοκληρώνουν τον κύκλο εμβολίων, ολοένα και περικόπτουν δαπάνες για ψυχαγωγία και αθλητισμό.
Επόμενο είναι να μειώνεται και η συμμετοχή στις εκδρομές των μαθητών από τα πιο αδύνατα οικονομικά στρώματα. Το μέγεθος των ποσοστών απλά αποδεικνύει ότι η επίθεση αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και όχι κάποιους λίγους. Ακόμα και στις μονοήμερες επισκέψεις των Δημοτικών σχολείων παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Αλλά κανέναν δεν απασχολεί αυτό το πρόβλημα. Το υπουργείο Παιδείας το μόνο που κάνει είναι να μειώνει τον αριθμό των μαθητών που πρέπει να συμμετέχουν για να πραγματοποιηθεί μια εκδρομή και οι γονείς των μαθητών που δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να πάνε εκδρομή πληρώνουν μέσω των δημοτικών τελών για την τουριστική προβολή του Δήμου.
Οι νέοι έχουν ανάγκη από την εκδρομή που θα τους προσφέρει γνώση αλλά και ξεγνοιασιά, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Θα τους δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό άλλων λαών. Εκδρομές που θα συμβάλουν στην κοινωνικοποίησή τους. Η απλή διασκέδαση, επίσης, δεν πρέπει να ποινικοποιείται ή να μετατρέπεται σε απλή εκτόνωση. Αντίθετα, πρέπει να αναβαθμίζεται στο πλαίσιο ενός ελεύθερου και δημιουργικού χρόνου, μέσα και έξω από το σχολείο.
Θέλουμε αποκλειστικά δωρεάν-πραγματικά-εκπαιδευτικά εκδρομές για όλα τα παιδιά.
*Δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας
**Από την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την τουριστική προβολή της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανάμεσα στους στόχους της έχει και την προσέλκυση εκπαιδευτικού τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου