Τρίτη 3 Μαρτίου 2015


Την μπάλα στην εξέδρα ο κ. Νίκας για τη Μαρίνα

   03/03/2015   
Παρελκυστική τακτική ακολούθησε χθες, όσον αφορά στο θέμα της μαρίνας Καλαμάτας, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας. Θέλοντας να απαντήσει στο κυριακάτικο φύλλο του «Θ», όπου καταγράφονταν σημαντικές ελλείψεις εδώ και 17 χρόνια, από τότε δηλαδή που η μαρίνα παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας στη Μαρίνα Καλαμάτας Α.Ε., επιχείρησε να τις υποβαθμίσει, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα».
Όταν, δε, του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν δεν αποτελούν πρόβλημα ο μη καθορισμός της χερσαίας ζώνης, η μη ύπαρξη άδειας λειτουργίας, η μη υλοποίηση απόφασης της ΔΕΤΑΚ ή του σχήματος που τη διαδέχθηκε περί κήρυξης εκπτώτου του αναδόχου που ανέλαβε την εκμετάλλευσή της, καθώς και τα υπόλοιπα που αναγράφονταν στο ρεπορτάζ, έκανε λόγο για «γραφειοκρατικά ζητήματα ήσσονος σημασίας», χαρακτηρίζοντας ως μείζον θέμα τη μη εκχώρηση της μαρίνας σε τρίτους.

Σύσκεψη
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Νίκας, ανέφερε πως η μαρίνα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών την έχει παραχωρήσει κατά χρήση για 35 χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας. Ο Δήμος την ενοικίασε το 1998 σε εταιρεία για 25 χρόνια, μέχρι το 2023. Μίλησε για σύσκεψη που είχε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου με εκπροσώπους του συνεταιρισμού Καλαματιανών μικρομετόχων, οι οποίοι κατέχουν το 40% των μετοχών της Μαρίνα Καλαμάτας ΑΕ, ενώ το υπόλοιπο 60% κατέχει ο όμιλος Κυριακούλη.
Ζήτησε να γίνει στο προσεχές μέλλον σύσκεψη και με τη συμμετοχή εκπροσώπου του ομίλου Κυριακούλη, για να ρυθμισθούν ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με τη μαρίνα, που είναι, όπως είπε, «η πλατεία, η ανάσα μιας ολόκληρης περιοχής που αναπτύσσεται ραγδαία». Πρόσθεσε πως έχει ήδη ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο η εκπόνηση μελέτης που θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.
Είπε ακόμη πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα», που, όπως προέκυψε στην πορεία, αφορούσε στην εκχώρηση της μαρίνας σε τρίτους.   
Σημείωσε δε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συναινέσει ο Δήμος, κάτι που αποκλείεται, ενώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί σχετικός νόμος από το ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπει ότι το κράτος μπορεί να εγκρίνει τέτοιας μορφής εκχώρηση μετοχών.

Δεν εκχωρείται σε τρίτους
Όσον αφορά στα γραφειοκρατικά, κατά τον κ. Νίκα, θέματα, ανέφερε πως συνδέονται με το 1997 και το 1998. Πρόσθεσε πως ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου το 2006, ενώ θα συζητηθούν στη σύσκεψη με το σύνολο των μετόχων, σε μια κατεύθυνση επίλυσης και αντιμετώπισης. «Θα δούμε τι έπρεπε να κάνουν και τι έκαναν. Τι υποχρεώσεις είχαν και κατά πόσο ανταποκρίθηκαν σε αυτές. Θα τα κουβεντιάσουμε. Για την τακτοποίηση του χώρου έχω στείλει την Πολεοδομία για τις παραβάσεις που υπάρχουν εκεί και έχω ζητήσει από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να δώσει στο Δήμο κατά χρήση τις διαφιλονικούμενες εκτάσεις. Όπως ξέρετε, ο δρόμος μεταξύ της οδού Σαλαμίνος και του πεζοδρόμου είναι διαφιλονικούμενος, όπου ο καθένας έχει στήσει  ό,τι θέλει εκεί και τον εκμεταλλεύεται. Ζήτησα να δοθεί αυτός ο χώρος στο Δήμο, για όσο διάστημα διαρκεί η δικαστική διαμάχη και στη συνέχεια θα γίνει ό,τι πουν τα δικαστήρια σε σχέση με τους ιδιοκτήτες».
Σε ερώτησή μας, διευκρίνισε πως στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα πάντα και κατέληξε λέγοντας πως «είναι ήσσονος σημασίας ζητήματα σε σχέση με την εκχώρηση της μαρίνας σε εταιρείες εκτός Ελλάδος».  

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου