Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Βίντεο ντοκουμέντο του Associated Press: Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Άγκνιου στους Γαργαλιάνους το 1971

                      



34


Επίσκεψη του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Σπύρου Άγκνιου στους Γαργαλιάνους

Διατέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1973) και Κυβερνήτης της Πολιτείας του Μέριλαντ (1967-1969). Έμεινε στην ιστορία ως μοναδικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του, επειδή αναγκάστηκε να παραιτηθεί, λόγω σκανδάλων.
Γεννήθηκε ως Σπυρίδων Αναγνωστόπουλος στο Τόσον του Μέριλαντ στις 9 Νοεμβρίου 1918, ενώ έφυγε από τη ζωή στις 17 Σεπτεμβρίου 1996. Ο πατέρας του Θεόδωρος καταγόταν από τους Γαργαλιάνους και είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1897. Διατηρούσε φαγάδικο στο Τόσον και ήταν γνωστός στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτιμόρης για το νόστιμο κοτοσουβλάκι του και τη γευστική σπανακόπιτά του.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, 16 Οκτωβρίου 1971. «Εν μέσω εκρήξεων βομβών σε αυτοκίνητα αμερικανών αξιωματικών στην Αθήνα» έγραφε ο αμερικανικός Τύπος την επομένη «ο αντιπρόεδρος οδήγησε τη γυναίκα του στη γη των προγόνων του χρησιμοποιώντας το μάξιμουμ της γνώσης του όσον αφορά την ελληνική “σας ευχαριστώ πολύ”».
Στη χώρα μας το πρόγραμμα του Αγκνιου περιλάμβανε τα πάντα: επίσκεψη στον αντιβασιλέα, κατάθεση στεφάνων, επίσημα δείπνα, ξεναγήσεις στο Σούνιο και στην Ακρόπολη, ιδιαίτερο πρόγραμμα της συζύγου του Αγκνιου από τη Δέσποινα Παπαδοπούλου και, τέλος, επίσκεψη στη Ρόδο και από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας με ελικόπτερο στους Γαργαλιάνους.
https://www.youtube.com/watch?v=Rv6HUebqYGA
Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Σπύρος Άγκνιου φτάνει στον τόπο καταγωγής του, στους Γαργαλιάνους, όπου επισκέπτεται τον οικογενειακό του τάφο και την πατρική του οικία.




ContentSegment_9633749$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg
Ο Αγκνιου καταθέτει στεφάνι στον τάφο του παππού του στους Γαργαλιάνους. Λίγο αργότερα στον περίβολο της δημοτικής βιβλιοθήκης θα φύτευε τη γνωστή ελιά σε ένδειξη συμβολισμού των αγνών του προθέσεων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου