Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Αναβλήθηκε από το ΚΑΣ η σχετική γνωμοδότηση


Δεδομένα χάρτη
©2016 Δεδομένα χάρτη Google
Δεδομένα χάρτη©2016 Δεδομένα χάρτη Google
©2016 Δεδομένα χάρτη Google
Χάρτης
Δορυφόρος
Για το ζήτημα υπήρξε έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που, με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «προκειμένου να εκποιηθεί η μαρίνα της Πύλου, το ΤΑΙΠΕΔ δίνει τη δυνατότητα στον όποιο υποψήφιο "επενδυτή" ακόμη και να χτίσει σε περιοχή αιγιαλού και μπροστά στον παραδοσιακό οικισμό της Πύλου».
                       
                            

                                                                                                       
από Archaeology Newsroom

Εν αναμονή οι εξελίξεις για τη νέα μαρίνα Πύλου

Αναβλήθηκε από το ΚΑΣ η σχετική γνωμοδότηση

Αναβλήθηκε από το ΚΑΣ η γνωμοδότηση για την έγκριση ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), σχετικά με το έργο «Νέα Μαρίνα Πύλου». Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, το θέμα είναι κατά προτεραιότητα ζήτημα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) –η Πύλος είναι κηρυγμένος ιστορικός τόπος, τα δε ναυάγια της θαλάσσιας περιοχής ανήκουν στον 19ο αιώνα– το οποίο μια βδομάδα πριν ανέβαλε τη συζήτηση, προκειμένου να κατατεθούν από τους μελετητές οι εναλλακτικές προτάσεις.
Η αναβολή, όπως πληροφόρησε η κα Βλαζάκη, έγινε λόγω προβλημάτων και προβληματισμών των μελών του ΚΣΝΜ ως προς την πρόσβαση στον χώρο της μαρίνας, με σκοπό να κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες –όπως ειπώθηκε– είναι απαραίτητες σε περιπτώσεις ΣΜΠΕ. Το θέμα θα απασχολήσει κατά πάσα πιθανότητα το μεθεπόμενο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και στη συνέχεια θα επανέλθει στο ΚΑΣ.
Σημειώνεται ότι για το ζήτημα υπήρξε έντονη παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που, με ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «προκειμένου να εκποιηθεί η μαρίνα της Πύλου, το ΤΑΙΠΕΔ δίνει τη δυνατότητα στον όποιο υποψήφιο “επενδυτή” ακόμη και να χτίσει σε περιοχή αιγιαλού και μπροστά στον παραδοσιακό οικισμό της Πύλου», σημειώνοντας ότι «ακόμη και η ιστορική προκυμαία κινδυνεύει από τις επεμβάσεις που θα προγραμματιστούν για να ολοκληρωθεί η “επένδυση”».
«Η ιστορική πόλη της Πύλου με την παραδοσιακή προκυμαία και το Νιόκαστρο, με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και τον κηρυγμένο εξ ολοκλήρου Όρμο του Ναυαρίνου, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, σε ένα υπέροχο θαλάσσιο και χερσαίο φυσικό τοπίο», επισήμανε ο ΣΕΑ, που τονίζει ότι «τέτοιες προτάσεις και μεθοδεύσεις αντιβαίνουν τον Αρχαιολογικό Νόμο και την προστασία του κηρυγμένου ιστορικού τοπίου της ναυμαχίας του Ναυαρίνου».
Τέλος, ο Σύλλογος κάλεσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «να διαφυλάξει τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και τον κηρυγμένο ιστορικό τόπο από τις επεμβάσεις», καθώς και τους κατοίκους της Πύλου «να διαφυλάξουν τον πραγματικό πλούτο, που μπορεί να δώσει αειφορία στην περιοχή τους, δηλαδή την ομορφιά του τοπίου και του ιστορικού οικισμού».
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΘΕΜΑ 18ον για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 02/03/2016
Έγκριση της υπαριθμ. 17/15-02-2016 ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης της Επιτροπής

Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλου Νέστορος (ΑΔΑ: 7ΤΞΤΩ1Β-8ΗΚ), σχετικά

με την «Ενημέρωση και έκφραση γνώμης για τις τροποποιήσεις επί της Μελέτης






Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών

Επιπτώσεων Μαρίνας Πύλου, κατόπιν του με αριθμ. πρωτ. 23317/21-12-2015


εγγράφου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.

(Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.) και των οδηγιών της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων».
(Εισηγητής, ο κ. Παναγιώτης Δαρσακλής).


Ενώ η Δημοτική κοινότητα Πυλου ομοφωνα αποφάσισε υπερ της επικαιροποιημενης  μελέτης της μαρινας Πυλου με την απόφαση 4/2016

https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΟΔΞΩ1Β-ΧΣ4?inline=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου