Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Εορτή των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης στην Γιαλοβα (Πυλόκαμπος)

 Eορτή των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης ( Τριτη 3 Μαιου ) 

 Εορτάζει τη Λαμπροτρίτη το εκκλησάκι των  Νεοφανών  Αγίων Ρα-φαήλ Νικολάου και Ειρήνης που βρίσκεται στην τοποθεσία Πυλόκα-μπος (πλησίον της Γιάλοβας) το οποίο αποτελεί καρπό της αγάπης, έκφραση της πίστης πολλών  ανθρώπων απέναντι στο Θεό και στους αγίους που κάθε φορά αναδεικνύει.
                                                      
        Ο Άγιος Ραφαήλ γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1410 μ.χ.  Τ όνομα που έδωσαν στον Άγιο ήταν Γεώργιος. Οι γονείς του φρόντισαν τόσο για την γενική του κατάρτιση όσο και για την χριστιανική του παιδεία. Διέθετε υψηλή μόρφωση και ευφυία. Κατετάγη με το βαθμό του αξιω-ματικού στο Βυζαντινό στρατό. Την στρατιωτική του καριέρα γρήγορα  άφησε και έγινε μοναχός, λαμβάνοντας τ όνομα Ραφαήλ. Εκπροσώπη-σε αρκετές φορές το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε  πολλές χώρες. Σε μια από τις αποστολές στην Γαλλική πόλη Μορλαί, ο Άγιος γνώρισε έναν έλληνα σπουδαστή από τη Θεσσαλονίκη  τον Νικόλαο. Συνεδέ-θηκαν με δεσμούς φιλίας και ο  Νικόλαος έγινε ακόλουθος του Αγίου Ραφαήλ. 
      Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, την αποφράδα ημέρα στις 29 Μαίου του 1453 ο Άγιος Ραφα-ήλ και η ακολουθία του  έφτασε στη Μυτιλήνη, στις θέρμες  στο ιστο-ρικό μοναστήρι των Καρυών, αφιερωμένο  στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Σ αυτό το μοναστήρι  έγινε ο Άγιος Ραφαήλ  ηγούμενος. Τον Απρίλιο του 1463 καταφεύγουν εκεί για να γλυτώσουν από τις Τουρκικές θη-ριωδίες πολλοί χριστιανοί. Μεταξύ αυτών ήρθαν και ο προεστώς της Κοινότητας Θέρμης Βασίλειος, η σύζυγός του, η κόρη τους Ειρήνη ηλι-κίας μόλις έντεκα ετών, καθώς  και ο δάσκαλος  του χωριού Θεόδωρος.  Η εχθρότητα και η εξοντωτική μανία των Τούρκων έφθασε μέχρι την Ιερά  Μονή. Η ανάκριση και οι βασανισμοί των Αγίων μας άρχισαν την Μ. Πέμπτη, μόλις τέλειωσε η Θ. Λειτουργία  μέχρι και την Τρίτη της Διακαινησίμου, κατά την οποία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ο Άγιος Ραφαήλ υπέφερε τα πάνδεινα. Τον θανάτωσαν αφού τον πριόνισαν απ το στόμα. Ο διάκονος Νικόλαος βλέποντας τα φρικτά βασανιστήρια έπαθε συγκοπή καρδίας.  Την μικρή  Ειρήνη μπροστά στα μάτια των γονέων της,  την έκαψαν μέσα σ ένα μεγάλο πιθάρι της μονής που βρίσκεται σήμερα μέσα στον Ι.Ναό των Αγίων στη Μυτιλήνη. Ήταν Τρίτη  της Διακαινησίμου (Λαμπροτρίτη) 9 Απριλίου 1463 η τελευτή
των αγίων μας. Τα θαύματα τους, πολλά και μεγάλα, επιβεβαιώνουν την αγιότητα των  ιερών λειψάνων και μεταφέρουν την ευλογία του Θεού στους ανθρώπους. Σήμερα η Ιερά Μονή  των Αγίων Ραφαήλ  Νι-κολάου και Ειρήνης στις Καρυές της Μυτιλήνης  αποτελεί παγκόσμιο προσκύνημα. Η  χάρις και η ευλογία των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης να σκέπουν όλους μας.
 (Τρόπος Άφιξης: Mε αφετηρία τη Γιάλοβα, θα συναντήσετε  πινακίδα που αναγράφει προς Πύλα, θα την ακολουθήσετε και στα 500 περίπου μέτρα θα βρείτε πινακίδα προς  Ι.Ναό Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου